Ponny
2 april 2015 05:42

DO stoppar åldersgrupper på ponny – ett aprilskämt

Att Diskrimineringsombudsmannen stoppar åldersindelningen av ryttare i ponnyklasser önskade visst många att det vore sant. Men det var bara ett av Ridsports aprilskämt i år.

DO stoppar åldersgrupper på ponny – ett aprilskämt
Barn ska inte delas in i åldersgrupper, menar DO som nu stoppar åldersindelningen.

Många läsare hade givetvis koll på att det var första april igår och kunde snabbt avslöja skämtet. Men vid första anblick var det många som hade hoppats på att det var sant – missnöjet över de nyinrättade åldersgrupperna är stort. 

Aprilskämtet i sin helhet: 

Det är kränkande särbehandling att dela in ponnyryttare i åldersgrupper, särskilt som den äldre gruppen har fått nedsättande benämningar som är allmänt spridda. Det har Diskrimineringsombudsmannen, DO nu slagit fast.

Beskedet från DO går ut på att det inte är förenligt med kraven på likabehandling att dela in ponnyryttare i en åldersgrupp upp till 16 år och en grupp 17-20 år.

Enligt uppgifter till Ridsport kan Svenska Ridsportförbundet nu komma att dra tillbaka åldersgrupperna.
– Det är knappt så man tror att det är sant. Tänk att det skulle till ett uttalande från DO för att få stopp på detta, säger Christian Franzetti, ordförande för Svensk Ponnysport, som motsatte sig åldersindelningen från första stund.

På Svenska Ridsportförbundet har ett febrilt arbete pågått sedan DO:s beslut blev känt.
-Vi måste nu erkänna att alltihop var ett missförstånd. Tanken var att det var ponnyerna som skulle delas in i åldersgrupper, inte ryttarna, säger en tjänsteman på förbundet som vill vara anonym.

Enligt tjänstemannen pågår nu också ett arbete för att göra andra indelningar. Det kan bli frågan om särskilda klasser för ston och valacker, och dessutom utreds de nya grupperna B+5, C+5 och D+5 för ponnyer som är bara aningen för stora för sin kategori.
-Vi för också långt gångna samtal med förbundet om att införa en åldersindelning på ryttare i klasser för stor häst, där den skulle göra betydligt större nytta, säger Christian Franzetti från Svensk Ponnysport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden