Blogg
26 maj 2015 15:01

Kristian von Krusenstierna ny bloggare

Kristian von Krusenstierna är dressyrryttare i landslaget, tränare och sitter med i Dressyrkommittén och Svenska Dressyrtränarklubben. Nu bloggar han under en tid på Ridsport - följ med i vardagen hemma på Ågesta gård och ut på tävlingar!

Jag fick frågan av redaktionen på Ridsport om jag ville blogga under en period och varför inte? Har man mycket att göra så hinner man alltid med lite till… Återkommer med just den lilla tanken senare. Ni kommer få följa min vardag som sträcker sig mellan dressyr på världsnivå, ridskola och familjeliv.
 
Under några veckor framåt kommer jag dela med mig av min vardag och mina tankar om vardagen och då hamnar vi naturligtvis på ämnen kring häst. Det kan då gälla dressyr på olika nivåer, ridskoledrift samt hästtankar i allmänhet.
 
Jag kommer börja med att berätta lite mer om vem jag är!
 
Jag är 38 år fyllda och bor på Ågesta Gård där jag också är uppvuxen. Jag är en verklig dressyrnörd då jag har ridit dressyr sedan B-ponnyåldern. Sedan dess har det blivit många mästerskap med allt från SM, NM, EM,VM och Världscupfinal. Jag har varit med i landslaget som ponny, junior, YR och nu senior.


Ågesta gård.
 
Ågesta ligger ungefär lika långt från Stockholm City som det tar för två ryttare att rida ett dressyrprogram!
Ågesta består av ridskola, gårdsdrift och dressyrstall. Vi har just nu 75 hästar på gården varav 60 är ridskolans och resterande är mina samt elever och personalhästar. Vi har 20-talet kor som hjälper hästarna att beta de ytor som vi inte använder till hösilageskörd. Ett bra år kan vi skörda mellan 80-90 procent av allt grovfoder själva. Gården består av totalt 60 hektar öppen mark och 60 hektar skog. Vi arrenderar gården av Stockholm Stad sedan 40-talet.
 
Jag och min syster Anna är fjärde generationen på Ågesta. Ågesta Gård och Ridskola drivs som ett familjeföretag där vi alla i familjen har våra områden. Min mamma Margaretha sköter den övergripande administration och går emellan med att baka och laga mat till stallets välbesökta café. Min syster Anna sköter planeringen för personal och elever. Vi har drygt 900 elever i veckan på ridskolan. Anna är utbildad hipplog och tävlade flitigt som ungdomsryttare och red i YR-landslaget i dressyr, hon undervisar en hel del på ridskolan. Annas man Jocke sköter allt det praktiska på gården med maskiner, foder, korna, markerna med mera. Min fru Linda undervisar ponnybarn på ridskolan samt sköter den relativt nystartade Ridsportbutiken på gården. Jag själv ansvarar för alla hästar det vill säga hälsan, arbetsschema, foder med mera. När det finns tid så brukar jag hjälpa Jocke med gården. Finns alltid saker som behöver göras.
 
Utöver att jag rider i dressyrlandslaget är jag med i Ridsportförbundets Dressyrkommitté som ryttarrepresentant och ordförande i Svenska Dressyrtränarklubben.
 
Jag har son som heter Viktor och som är 3 år och traktortokig. Hemma på Ågesta är det inte mycket i stallet som intresserar honom, utan mycket tid blir i traktorn. Som tur är så finns det alltid en traktor i närheten till hästar. På tävlingar så är pausen just nu bäst, för då harvas det!!


Kristian, Linda och Biggles.
 
En vanlig dag:
Den börjar med frukost från 06.30. I samband med frukosten brukar jag passa på att titta igenom mejlen och planeringar. Lite beroende på när Viktor vaknar så får man olika mycket gjort på mornarna. Jag börjar rida strax efter 08.00, lagom då tjejerna i stallet har fixat morgonpasset i stallet och ätit frukost. Innan det lämnar jag Viktor på förskolan vissa mornar. Om jag inte har mycket vid datorn eller ska lämna Viktor passar jag gärna på att åka till gymmet på morgonen.
 
Jag är sedan i ridhuset fram till cirka 13.00. Jag rider mellan 3-4 hästar och undervisar cirka 3-4 ryttare varje dag. Efter det blir det lunch, sen är det lite varierat. Det kan vara fler lektioner, sitta vid datorn, stämma av ridskolehästarna med personalen eller laga något.
På kvällarna är det numera mycket tid med Viktor. Linda undervisar eller har butiken många kvällar så blir jag och Viktor som hänger.
Dock så har jag mina onsdagskvällar på ridskolan som jag haft i 20 års tid. Då undervisar jag tre lektioner med 12 ryttare i varje. Denna kväll är väldigt viktig för mig då jag ser hästarna jobba och har kontakt med en del av våra kunder.
 
På helgerna är lördagarna som en vanlig dag och söndagarna försöker jag ta en lugn morgon för att sedan undervisa på förmiddagen. Ingen ridning alltså på söndagar. Ungefär två helger i månaden är jag dock iväg på tävlingar eller har kurser/clinics.
 
Det är ett varierat arbete även fast det handlar om hästar dygnet runt. Just variationen är viktig för mig. Jag brukar kalla det att jag har tre heltider! Dressyren, ridskolan och familjen! Men när jag har mycket så blir jag kreativ och alert, självklart finns det en gräns där man inte orkar en längre period. Men att ta det för lugnt passar inte mig. Utmaningar i vardagen är mitt bränsle. Alla dessa utmaningar kommer ni alltså få följa en tid framöver.
Närmast är den största utmaningen nu till helgen, SM i Hammarö där jag startar Biggles.
 
Vi hörs snart igen! Rid väl så länge!
 
/Kristian

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden