Blogg
24 januari 2014 10:26

Supporten, hallå!

Sist berättade jag lite om oss som familj. Så här kan man också beskriva vår ponnyfamiljshistoria. Jag har inspirerats lite av en text jag såg på nätet som handlade om något helt annat, och gjort min egen lilla tolkning.

Hej Tekniska supporten,
kan ni hjälpa mig? Jag tror jag har laddat ner mer programvara än vad systemet tål. Det har liksom hängt sig och jag vet inte hur man avprogrammerar. Om det ens går.

Det började med att vi laddade ner ett ganska harmlöst underhållningsprogram, Ridskola 0.2. Med det roade sig dottern ganska länge, tills hon ville upp på Level 2 eller vad det hette. Så vi gjorde en försiktig uppgradering till Lånad Shetlandsponny 0.4. Men även det växte hon ur, så vi uppgraderade igen till Lånat Gotlandsruss 0.5. Så här långt tog inte programmen något större utrymme och maskinvaran fungerade som vanligt.

Men eftersom dottern ständigt behövde nya utmaningar slog vi efter ett tag till med Egen ponny 1.0. Det skulle hålla henne nöjd länge, var tanken. Det här programmet var inte bara dyrt att införskaffa och jobbigt att installera utan krävde också helt ny utrustning, så vi fick byta hårdvara. Den gamla maskinvaran kunde inte ta så tunga filer, helt enkelt. Inte bara det, det krävde också att man aktiverade en massa små stödprogram, som Ytterligare stallplats 1.1, Ny hästgarderob 0.4, Ny hästutrustning 1.5 och Fina tränare, 1.3. Det fanns hur många rullgardinsmenyer som helst att välja ur.

Till slut kom det upp en blinkande popup-ruta på skärmen som vägrade försvinna och sa att Egen ponny 1.0 inte skulle fortsätta fungera om man inte la till Tävling, 0.8, och Tävlingsgarderob 1.4. Så vi fick göra det. Till det behövdes dessutom Hästpass 1.0 Licenspaket 1.8, och Hästtransport 1.5.

Det märkliga var att här någonstans slutade andra program att fungera. Lediga helger 0.9, Matlagning 0.4 och Umgänge med vänner 0.7 gick fortfarande att öppna men fungerade bara ibland. Andra som jag hade under fliken favoriter, som Skogspromenader med maken 0.7 och Egen ridning 1.1 var sega och tröga. Det kom ett felmeddelande som löd att de hade varit inaktiva för länge och därför snart inte skulle gå att köra. Solsemester 1.6 sa bara att det inte fungerar tillsammans med något av Egen-ponny-programmen. ”Egen ponny tar för mycket utrymme, var god avinstallera Egen ponny om du vill använda Solsemester 1.6″.

En bit in i detta kom meddelandet att Egen ponny 1.0 behövde uppgraderas om dottern skulle kunna nå nya nivåer! Samtidigt upptäckte vi ett otäckt virus som hette Killar och sprit 0.8 och som försökte ta sig in via chattprogram och sociala medier. Det gick inte att klicka bort. Någon sa att Killar och sprit 0.8 tyvärr inte går att helt gardera sig mot, men att det av någon anledning inte brukade aktiveras om man gick med på en uppgradering Egen Ponny 1.0 till Egen ponny 2.0.

Jag trodde inte det var sant, men nu skulle vi alltså åter uppgradera detta redan nu väldigt krävande program. Men vad gjorde man inte för att hålla Killar och sprit 0.8 inaktivt, åtminstone tills hon var lite äldre. Som tur var var vi inte tvungna att kasta ut allt som redan fanns i systemet, utan sadel 1.2 och träns 0.6 var kompatibla. Det nya Egen ponny 2.0 var jättedyrt, men verkligen ett steg upp tyckte dottern.

Men naturligtvis tog det bara ännu mera utrymme, och nu började systemet tjata om jättedyra men tydligen helt nödvändiga tillval såsom Meetings 1.2 och Reservkanonponny 2.1. Till detta behövs tydligen Hästbuss 3.0 och helst också Egen gård 5.5, och det har vi verkligen, verkligen inte råd med! Vi försöker att ignorera dem, men det poppar ständigt upp fönster som påminner om att vi ska aktivera dessa. Jag vågar inte längre röra någonting!
Snälla, kan ni hjälpa mig?

Hälsningar /Förtvivlad

—————————————————————————————–

Bästa Förtvivlad,
Jag förstår att ni är bekymrade. Egen ponny-programmen är verkligen som gökungar som växer sig allt större tills inget annat får plats. Samtidigt är det bra program som är effektiva mot virus och svampar som Killar och sprit 0.8, Depression 0.1 till 1.9, Självskadespelen I-VI  och liknande. Rena renhållningsprogrammen alltså, och om er dotter gillar det föreslår jag ändå att ni låter det vara kvar. Det finns sätt att hålla Egen-ponnyprogrammen i schack.

Klicka på starta om. Stäng alla pop-up-fönster oavsett vad de säger. Nu gäller det att rensa hårdvaran på allt som inte behöver vara där. Du har kanske lite gammalt skräp liggande som inte längre används, som Ridstövlar från forntiden 0.2, sadel 1.1 eller Urvuxen säkerhetsväst 0.1? Radera allt som inte längre behövs istället för att låta dem samla damm och ta upp plats, även mycket små tillval. Och kanske får ni vänta med saker som Solsemester 1.6 ytterligare någon tid. Tala med dottern om att alla program inte kan användas samtidigt om det som ska prioriteras nu ska funka. Ni måste inte ständigt släppa in allt nytt, utan slimma det ni redan har, ut med allt onödigt och håll er i fortsättningen till basprogrammen.

Om ni följer de råden bör Egen ponny 2.0 kunna fortsätta fungera för er utan att fullständigt klogga igen allting. Om det ändå känns tungrott, kom ihåg att alla Egen ponny förr eller senare avinstallerar sig själva, allra senast när er dotter fyller 18. Då kommer ni åter få mer plats i era system.

Lycka till!/Jourhavande, tekniska supporten

/Ulrika
Ps om någon råkade se den här när den låg på min Förra bloggplats 0.2 innan den flyttade in hos Tidningen Ridsport 10.0 ber jag om överseende. Jag ville göra denna lilla text tillgänglig även för min Uppgraderade läsekrets 7.0.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden