Distansritt
7 november 2013 11:12

Nya stadgar ska minska dopning i distansritten

Distansritten har kantats av rekordmånga dopningsfall den senaste tiden. Under onsdagen höll ESPG, den speciella utredningsgruppen, sitt möte om hur de ska attackera problemen.

Nya stadgar ska minska dopning i distansritten

Under onsdagen samlades den speciella utredningsgruppen, the Endurance Strategic Planning Group (ESPG), för att diskutera hur man kan komma åt det stora antal dopningsfall som förekommit den senaste tiden inom distansritt.

Planeringsgruppen var överens om att den måste ta itu med problemen direkt för att hästarnas välmående ska komma i första rummet. FEI har begärt att gruppen ska ta fram en strategisk plan för sporten för de kommande tio åren.

– Vi har ett allvarligt problem att lösa. Nivåerna av dopning och skador är oacceptabla. Den strategiska plan som vi tagit fram har en klar vision och värderingar som vi förväntar oss att alla följer om de verkligen vill vara en aktiv del av vår familj, sa Andrew Finding, ESPG:s ordförande, i inledningstalet på mötet.

Ett steg för att motarbeta dopning är att ta fram ett nyare datasystem.
– Vi är medvetna om trenderna, och vi tar just nu fram ett nytt system som ska kartlägga skador och dödsfall på ett mycket bättre sätt, men andra åtgärder är nödvändiga, sa Graeme Cooke, FEI:s veterinärdirektör.

Under mötet föreslogs också bättre utbildning av ryttarna i sporten och ett tränarregister som ska säkra kvalitéen. Tränarens betydelse i sporten emfaserades av Saeed Al Tayer från Förenade Arabemiraten, som inte fanns på plats men presenterade sina idéer via länk. Han tyckte att tränarna ska vara ensamt ansvariga för allt som har att göra med skötsel och träning av hästarna och därför bör de ensamt ställas till svars i alla dopningsfall inom distansritten.

Under frågestunden tog Pierre Arnold, medlem i FEI:s distansrittskommitté, ordet och förklarade att han tyckte att ”problemet inom distansritten är nästan enbart begränsat till tre nationella förbunds handlingar. Han sa också att verkligheten i dag är att om du vill bli professionell inom distansritten, betyder det att du antingen måste jobba med en av de tre förbunden med pengar och möjligheten att sponsra distansen, eller att träna och sälja hästar till en av dessa tre förbund. Andrew Finding sa i en kommentar att några av de saker som sades under dagen skulle göra vissa människor ”obekväma”. Detta sammanfattar journalisten Karen Robinson i bloggen Horse Sport International.

I slutet av november ska gruppen ta fram ett åtgärdspaket till de nationella förbunden som kommer att presenteras på distanrittens konferens i februari.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden