Distansritt
29 januari 2014 16:08

Nya förslag för distans

Inför nästa möte för distansens krisgrupp börjar en del nationer göra sin röst hörd i media. Distansens strategiska kommitté tillsattes under 2013 efter ett upprop från Schweiziska förbundet som flera nationella ridsportförbund ställde sig bakom.

Nya förslag för distans
Bild från ökenlopp, ryttaren på bilden har inget samband med texten.

Det nya regelverket och situationen inom distanssporten ska även diskuteras under FEIs Sports Forum i slutet av April.

De nationer ssom luftat sina åsikter har mycket olika inställnign till hur de vill att disciplinen ska utvecklas. Det är allt emellan delning i flera grenar och uteslutning från FEI som föreslås.

Schweiziska förbundets ordförande Charles F Trolliet var först ut i slutet på december med att delvis uttrycka sitt stöd för 37 åtgärdspunkter som krisgruppen hittills lagt fram där flera antogs av generalförsamlingen. Däremot kan de inte alls acceptera ändringen att det inte är ryttaren som är den ansvarige personen för dopingfall och välfärdsfrågor kring hästen. Den regeln är direkt ansvarsbefriande för de många ryttare som hyr in sig på hästar de inte sett förut och inte har något ansvar för efteråt. Troillet understryker i ett öppet brev till FEI att Schweiziska förbundet bibehåller sin kritiska inställning och uppmanar FEI att säkerställa att de nuvarande reglerna upprätthålls.

Det är arton av de 50 aktiva förbunden som har kommenterat förslaget från gruppen, ESPG Endurance Strategic Planning Group, och de är i huvudsak positiva till åtgärdspunkterna.

Belgiska förbundets ordförande Jacky Buchmann tycker att den del av distansen som liknar kapplöpning över långa distanser med höga snitthastigheter bör finnas i ett helt eget icke-FEI-anslutet förbund. De långa lopp där tempot rids i över 20 km/h och uppemot 30 km/h, tempo motsvarande 350-500 m/min över distanser från 10 – 16 mil, skulle alltså fortsätta men bedrivas utanför FEI-sfären.

Australiensiska förbundet föreslår en uppdelning av distansen till två grenar, en racing och en klassisk division, och många förslag finns på det här temat.

Det amerikanska förbundet efterlyser mer insyn och öppenhet om de skador som rapporterats. De överväger att inte tillåta FEI-lopp så länge det internationella förbundet inte använder sitt inflytande till att påverka situationen i Mellanöstern. Inom det amerikanska förbundet går dock åsikterna isär, en del menar att en sådan åtgärd inte gagnar de utsatta hästarna utan bara skadar sporten nationellt.

Under vintersäsongen i de aktiva länderna i Mellanöstern ryktas det om ett 20-tal dödsfall halvvägs in i säsongen. FEI har bara information om sex hästar drabbade av frakturer där två hade dödlig utgång.

Medan FEI ökade sin övervakning på skadeläget under hösten arbetade Förenade Arabemiraten för att undgå mer övervakning. Där tog det nationella förbundet beslutet att ändra ett antal lopp med internationell status till nationella istället och på så vis undgå övervakning och internationella, hårdare regler. Denna manöver hindrar FEI att följa upp påtåenden om fyra hästar med frakturer i loppen under Al Wathba 7 december 2013.

Medan distansens framtid diskuteras på flera fronter fortsätter det att komma fram mer fakta om olika händelser i samband med lopp på vår egen kontinent.

Det har påståtts att problemet inom distansen ligger helt och hållet på en annan kontinent än Europa. Under 2013 dog tredjeplacerade hästen Django de Vere i ett lopp på Sardinien i augusti. I efterspelet till händelsen var det italienska förbundet långt ifrån samarbetsvillig i att försöka ta fram fakta kring vad som hänt hästen.

Django de Vere tävlade för Förenade Arabemiraten och kom trea i ett lopp över 120 km. Direkt efter målgång togs han till djursjukhus där han avled. Fallet uppmärksammades av en italiensk organisation för hästvälfärd, distans är mycket stort i Italien där över 20 FEI-lopp arrangerades under 2013.
I det aktuella loppet gick han mycket fort under sin ryttare Saeed Ahmad Jaber Al Harbi på de tre första distanserna, snitthastigetern på två av dem på 30 km/h nära 500 m/minut under totalt sett nästan 90 km. Django hade extrema pulsvärden när han kom in i de två första vet-gaterna men kom ner till normal hjärtrytm på 37 till 52 sekunder. I den tredje tog det 30 minuter för honom att återhämta sig och på den fjärde och sista sträckan var hastigheten 17,4 km/h men då var det för sent. Den italienska välfärdsorganisationen ställde den uppenbara frågan:
– Är det möjligt för en häst som just har gått 30 km i 500 m per minut-tempo att återhämta sig till normal hjärtrytm på 37 sekunder?
Frågan fick inget svar eftersom varken FISE, det italienska distansförbundet eller FEI utredde fallet.

Den unga ryttaren 15-årige Saeed Ahmad Jaber Al Harbi red i juli 2013 VM för YR på Eclipse och VM för seniorer på Rev Beethoven. Båda hästarna diskvalificerades för hälta vid målgång, Rev Beethoven i ett 16-mila-lopp och Eclipse i ett 12-mila-lopp efter att har ridit 450 m/minut tempo på sista 30 km. Han har redan ridit 37 internationella lopp i sitt liv på femton olika hästar. I elva av de loppen har han inte kommit i mål.
Django de Veres död och hältorna hos Eclipse och Rev Beethoven drabbar inte honom som ryttare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden