Fälttävlan
21 oktober 2015 06:57

”Avskaffa M65-regeln”

Avskaffa M65 och tillämpa FEI:s kvalregler. Det är uppmaningen i ett öppet brev till Svenska Ridsporförbundet, SvRF, från en arbetsgrupp med fälttävlansryttarna Anna Hassö och Viktoria Carlerbäck i spetsen.

”Avskaffa M65-regeln”
Anna Hassö går i spetsen för att avskaffa M65-regeln. (Arkivbild)

”Vi har under året talat med många ryttare, hästägare och eldsjälar som är frustrerade över de svenska kvalreglerna för internationellt tävlande utanför Norden, den s.k. M65-regeln.” Så börjar det öppna brevet till SvRF som Anna Hassö, Viktoria Carlerbäck, Jonas Velander och Henrik Adnervik står bakom. 

Kvartetten föreslår följande:

  • Avskaffa fälttävlans M65-regel rörande kval för internationellt tävlande utanför Norden.
  • Tillämpa FEI:s kvalregler för internationellt tävlande.

M65-regeln innebär i korthet att en svensk ryttare för att få starta en internationell tävling utanför Norden på en viss nivå bland annat måste uppfylla ett eller flera kval om max 65 straff eller lägre totalt i samtliga tre moment i en fälttävlan på tävling inom Norden på motsvarande nivå.

Vid internationellt tävlande inom Norden gäller däremot FEI:s kvalregler. Det innebär att ett kvalificerande resultat består max 75 straff i dressyren, max 16 hinderfel/straff i hoppningen och max 90 sekunder, 36 straff, över optimaltiden i terrängen. Det totala antalet straff för ett godkänt kval enligt FEI är alltså 115 straff jämfört med Sveriges krav om 65 straff. 

Kvartetten tycker att M65-regeln strider mot SvRF:s värdegrund som gäller deltagande på lika villkor då regeln inte gäller och tillämpas lika för alla ryttare. De som är baserade utomlands behöver inte kvala inom Norden utan kan göra det i det land de är baserade medan ryttare baserade i Sverige måste kvala inom Norden. En ryttar baserad i Tyskland kan kvala och tävla internationellt utanför Norden medan en ryttare baserad i Sverige måste kvala i Norden för att få tävla internationellt utanför Norden. ”Detta är en väsentlig skillnad då tillgången på tävlingar är betydligt fler utanför Norden” står det i öppna brevet som fortsätter: ”Vidare tillämpas inte regeln lika för alla medlemmar. Otaliga exempel finns på medlemmar som sluppit kvala enligt M65 och likaledes medlemmar som hindrats från internationellt tävlande på grund av avsaknaden av kval enligt M65. Vår bestämda uppfattning är att de regler som finns skall gälla lika för alla medlemmar. I annat fall är risken stor att trovärdigheten för regelsystemet undermineras och att den goda s.k. fälttävlansandan äventyras.”

Kvartetten anser också att M65-regeln ökar risken för olyckor i terrängmomentet som kan komma att ridas under ökad stress i ett tempo över ekipagets förmåga till skillnad från FEI:s kvalregler där 90 sekunder över optimaltiden är tillåtet.  

Kvartetten anser också att det är oklart i vilka fall dispens från M65-regeln ges och att den bidrar till att fler ryttare väljer att flytta utomlands för att kunna rida fler internationella tävlingar. Detta i sin tur kan innebära att de bästa hästarna placeras hos utlandsbaserade ryttare. ”Regeln begränsar de svenskbaserade medlemmarnas möjligheter att kvala hästar och få tillgång till tävlingar av god kvalité varför det finns risk för att hästägarna väljer att placera de bästa hästarna hos utlandsbaserade ryttare då detta möjliggör en bättre utveckling av hästarna och därmed ett högre
värde på dessa. Värdet på hästarna hos de svenskbaserade medlemmarna blir lägre eftersom det tar längre tid att kvala och de behöver lägga fler år i de lägre klasserna. När hästarna ska säljas har de inte hunnit komma lika långt i sin utveckling som den internationella årskullen vilket ger ett lägre pris och sämre avkastning för hästägare och ryttare. De utlandsbaserade ryttarna torde av samma skäl ha lättare att få sponsorer än de svenskbaserade.”

”Sverige är ett litet land i denna sport och vi behöver även komma i åtnjutande av internationella tävlingar utanför Norden för att kunna vara konkurrenskraftiga.”

Kvartetten påpekar också att M65-regeln är ett trubbigt instrument som inte tar hänsyn till saker som terrängbanans bansträckning, väderförhållanden eller huruvida dressyrdomaren ligger högt eller lågt i sin bedömning. I FEI:s regelverk är också ryttarna indelade i olika grupper där hänsyn tas till ryttarens erfarenhet. Ryttare med lång erfarenhet har lägre krav vid kval. 

Brevet avslutas med ”Vi är emot begränsande regler modell M65 och önskar en generös inställning från Förbundets sida till internationellt tävlande och att FEI:s kvalregler skall gälla. Vi tror att ett ökat internationellt tävlande i Sverige och i utlandet i förlängningen leder till en utveckling av svensk fälttävlan och fler medaljer till Sverige. Uppmuntra internationellt tävlande, både i Sverige och utomlands – övning ger färdighet!” Så avslutas brevet. 

Anna Hassö har länge suttit som ryttarrepresentant i Fälttävlanskommittén men avgick för en månad sedan, bland annat på svårigheter med att få gehör för ryttarnas syn på M65-regeln. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden