Ponny
4 augusti 2016 19:16

Tre svenska mästare korades

Ponny-SM har redan fått sina första guldmedaljörer. Ebba Lindbergson, Philip Svitzer och Elin Lundin tog hem segern i inverkans-SM och fick därmed en bokstavligt talat supersnygg start på medaljjakten i ”vanliga” hopp-SM.

Tre svenska mästare korades
Kategori D-ryttarna Kajsa Björe (silver) Elin Lundin (guld) och Johanna Bergfeldt (brons) trivdes på pallen. Lotta Gyllensten

Ribersborg visade från sin bättre sida med solsken och glittrande hav när första omgången av ponny-SM i hoppning avgjordes i en maffig klass som tog snudd på hela dagen.
Förutom att sätta felfritt för att försöka ta till sig till lördagens final hade några av Sveriges främsta ponnyryttare redan idag medaljchans då klassen var finalen av inverkans-SM. Med sig hade ryttarna poäng från tidigare kval som idag toppades av finalpoäng med koefficient 1,5.


Stilstudie av vinnaren Ebba Lindbergson.


Ebba Lindbergson flankerades av silvermedaljören Beata Hermelin och bronsmedaljören samt fyran Thea Gånehed.

Jump Club RF:s Ebba Lindbergson tog hem totalsegern och guldet i kategori B med Munsboro Yellow Sun. Hon låg bra till innan finalen och med en andraplats på 28,3 poäng blev det totalseger.
– Jag tänkte mest på att nolla och red som vanligt, säger Ebba om sin ritt som uppenbarligen föll domarna i smaken.
Imorgon rullar tävlingarna vidare med omgång två och därefter blir det klart vilka 20 i varje kategori som får hoppa finalen på lördag.
– Nu siktar jag på en till medalj, säger Ebba om fortsättningen på SM.


Philip Svitzer är en van vinnare och tog guld igen idag.


Philip fick sällskap av silvertjejen Michelle Cranning-Hillgren och bronsryttaren Kajsa Björe på pallen.

För snäppet större ponnyer låg Flyinge RF:s Philip Svitzer med Snow Flake, som för övrigt har hunnit bli 19 år, i delad ledning inför finalrundan. 27 poäng jämnt av inverkansdomarna räckte till en andraplats för dagen och en total guldmedalj.
– Guldet är lite mer av en bonus. Jag visste att jag hade en chans och det var jättekul att ta hem det, men allra gladast var jag nog över att sätta en nolla, säger Philip som har en fin skörd medaljer från olika mästerskap hemma.


Elin Lundins ridning gick hem hos domarna.

I kategori D var det en överraskad vinnare som klättrade upp rejält i totalen tack vare 28,1 poäng och en tredjeplats. Guldmedaljören, Heby RF:s Elin Lundin med Gyllinge Eos, hade främst hopp-SM i bakhuvudet och trodde knappt att hon skulle placera sig idag.
– Det här är såklart jättestort. Det blir ännu roligare när man inte alls förväntar sig det och självklart känns det skönt att hoppa vidare i SM efter den här inledningen.

Även children, 12-14 år gamla ryttare på häst, startade sitt SM med inverkansbedömning. Ingen svensk mästare koras för children, men bäst i dagens klass var Klara Zacharoff och Gentano som fick hela 29,7 poäng. Varken för children eller ponny har inverkanspoängen någon betydelse för resten av SM. Den används bara för särskiljning i startordningen för omgång 2 och 3.

Inverkansdomarna Maria Gretzer och Helena Feuk konstaterade att det var en blandad kompott de fick se idag.
– En handfull i varje kategori rider som små proffs, säger Maria Gretzer och får medhåll av Helena som tillägger:
– Inte minst var det flera med riktigt bra sits och position.

Däremot hade domarna gärna sett att färre red i undertempo och exempelvis utnyttjade svängarna till att galoppera istället för att bromsa.
– Vi vill komma bort från det undertempo som lätt blir i inverkansridningsklasserna. Det här ska ju förbereda ryttarna för stora tävlingar, kanske ett EM framöver. Många saker vi såg idag är rätt enkla att fixa till och det har jag redan diskuterat med Thomas, säger Maria med en hint till landslagsledaren Thomas Fasteus.

Kompletta resultat
Regler inverkans-SM

Foto: Lottapictures
Text: Madeleine von Koch

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden