Hoppning
5 april 2020 19:41
Ridsportplus

A-tränaren: ”Det viktigaste är hästens vilja och ambition”

StafettpinnenI vår serie Stafettpinnen skickade Göran ”Yogi” Breisner i förra numret pinnen vidare till Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson, A-tränare i hoppning och ridsportsprofil, som bland annat får svara på vilka egenskaper hon letar efter hos en bra häst.

A-tränaren: ”Det viktigaste är hästens vilja och ambition”
Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vad är det absolut viktigaste för en ung ryttare att lära sig och fördjupa sig i när de börjar rida?
– En bra sits som går att variera i olika positioner med bibehållen balans. Känsla för takt och tempo, rytmkänsla. Men också förståelse för grundridning och långsiktigt arbete. Det är även viktigt att hitta en bra tränare som hjälper dig att befästa grunderna och lära dig den tränarens system. Sedan tycker jag att man ska prioritera grundridningen och inte lägga för mycket fokus på tävling när man är i början av sin ryttarkarriär.

Vilken är din favorittyp av häst, vad för egenskaper letar du efter hos en bra häst?
– En häst med bra inställning till arbete, som har en lättväxlad galopp och som vill vara försiktig. Helst med ”blod” utan att vara spänd och inte för stora exteriöra avvikelser som kan påverka ridbarheten.
– Den absolut viktigaste egenskapen för mig är hästens vilja och ambition, att den har en stark mentalitet, det kan kompensera för andra svagheter i tävlings­situation.
– Det är också viktigt att tänka långsiktigt med dessa ambitiösa och begåvade hästar.

 Kan du ge några bra, handfasta tips om hur man bäst går en hoppbana?
– Om vi pratar om yngre ryttare så tycker jag att det är bra att först gå banan med sin tränare och göra upp en plan för hur man vill rida banan. Det är viktigt att man som ryttare redan i tidig ålder lär sig att bedöma banans karaktär och svårighetsgrad rent tekniskt, i förhållande till den häst man ska rida. Gå sedan banan själv en eller flera gånger och fokusera på den plan du gjort upp så att du är koncentrerad på din uppgift.

Vem vill du skicka stafettpinnen vidare till?
– Jag vill skicka vidare till  Helena Torstensson, hoppryttare och verksamhetschef på PS Flyinge & Partners.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden