Sverige
3 januari 09:47
Ridsportplus

Advokaten Carl-Gustaf Leissner avgår från förbundets utskott

VarnasDe två advokater som företrätt Svenska Ridsportförbundet i fallet med tränaren får nu varningar från Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd.

Advokaten Carl-Gustaf Leissner avgår från förbundets utskott
Såväl Göran Starkebo som Carl-Gustaf Leissner tilldelas, efter fallet med tränaren och denna diplomering, varningar från Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har varit en lång rad turer kring den hopptränare som fick sin tränardiplomering indragen. Först fick tränaren rätt i tingsrätten, sedan i hovrätten. Det handlade om att förbundet gjorde formellt fel när de drog in diplomeringen.

Nu har en ny vända avslutats i ärendet. Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd har tittat på hur advokaterna Carl-Gustaf Leissner och Göran Starkebo, som representerat Svenska Ridsportförbundet, har agerat. ”Sammantaget finner nämnden att Carl-Gustaf Leissner och Göran Starkebo allvarligt har åsidosatt god advokatsed”, står det att läsa i beslutet.

Det handlar om att advokaterna lagt till bevisning för sent, att de fört fram nedsättande bevisning kring tränarens leverne när sådan bevisning var irrelevant. Dessutom har Carl-Gustaf Leissner angett att beslut från förbundets disciplinnämnd gått att överklaga, vilket inte överensstämmer med sanningen.  

Lämnar uppdraget

När Ridsport når Carl-Gustaf Leissner berättar han att han avgår som ordförande i förbundets juridiska utskott.
– Varför jag lämnar berättar jag inte i dag, säger han.

När det gäller advokatsamfundets kritik av hur advokaten skött ärendet med tränaren säger Carl-Gustaf Leissner så här:
– De har varit strikta i sin bedömning. Vi har anfört bevis som godtagits av både tingsrätt och hovrätt, men samfundet gör en annan bedömning. De menar att vi gjort två grova rättegångsfel men ett av dem är inte korrekt bedömt av domaren. Vi använder synonymer och det anser domaren vara ny bevisning, det tycker vi är en felbedömning.

Carl-Gustaf Leissner menar att han och advokatkollegan haft en stor seger i det hela.
– Vår klient (Svenska Ridsportförbundet, reds anm) vann 2,6 miljoner genom att motparten inte fick de 2,6 miljoner som han krävt, även om vi förlorade när det gäller diplomeringen.

Det pratas en del om att du som ordförande gett dig själv som advokat det här uppdraget. Är inte det lite jäv?
– Jag var den som var mest insatt, även om jag tackade ja med viss tvekan.

Det har kostat förbundet runt 2,5 miljoner kronor att anlita dig och din kollega, är det rimligt?
– Ta summan minus moms och fördela den på två personer som jobbat ett par år så blir det inte så mycket kvar. I det beloppet ryms även resor och uppehälle under rättegångsdagarna för två personer, vilket innebär att hela beloppet inte utgörs av arvode.

Ridsport har sökt Göran Starkebo men inte nått honom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden