Dressyr, Ridsport Play
3 augusti 2020 16:44
Ridsportplus

Ägaren om OS-hästens nya liv: ”Ett nytt kapitel för både henne och mig”

NystartMarie Hawards Deja gjorde en fantastisk resa tillsammans med dressyrstjärnan Patrik Kittel. Karriären på dressyrbanorna tog ekipaget till såväl OS i Rio, SM-guld och världscupfinal i Paris. I den här intervjun berättar det 16-åriga superstoets uppfödare och ägare Marie Haward om Dejas tillvaro i dag. "Hon mår som en prinsessa." Här kan du också kolla in en film på dressyrstjärnans nya liv.

Ägaren om OS-hästens nya liv: ”Ett nytt kapitel för både henne och mig”
Patrik Kittel och Deja på OS 2016 till vänster. Nu lever stoet ett helt annat liv. Foto: Roland Thunholm/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Deja (SWB sto f 2004 e Silvano-Don Schufro, uppf/äg Marie Haward) har för alltid skrivit in sig i den svenska dressyrhistorien tillsammans med Patrik Kittel.

  Jag har gjort en fantastisk resa med mina hästar. Det är som en saga. Marie Haward.

  Deja ingick i Sveriges femteplacerade lag på såväl OS i Rio de Janeiro 2016 som EM i Aachen 2015, hon har tagit SM-guld, blev fyra i världscupfinalen 2018 och har varit rankat bland världens tio bästa ekipage.
  – När hon började tränas för att komma tillbaka efter en skada och operation var det en lång väg tillbaka. Hon hade ju redan presterat mer än man kan önska och slutade på topp när hon var som bäst, säger Marie Haward som är både uppfödare och ägare till Deja.

  180808_stalwitte_jennyschwielerstaafimg_8804
  Marie Haward. Foto: Jenny Schwieler Staaf

  Hennes samarbete med Tysklandsbaserade Patrik Kittel började för ungefär åtta år sedan.
  – Jag körde egentligen ner henne till Patrik för att hon skulle säljas, jag behövde sälja en häst. Hon mådde inte så bra då. Men Patrik jobbade med henne, byggde upp henne, säger Marie Haward som på vinterhalvåret arbetar som inredningskonsult åt Ikea och resten av året framförallt ägnar sig åt avelsverksamheten.

  Bytespolletten trillade ner

  Ett orosmoment för stoets framtida dressyrkarriär var bytena som hon inte hade lärt sig på rätt sätt.
  – Men när Patrik var på OS i London 2012 fick Deja ta det lite lugnt ett tag. Och när han kom hem från London hade poletten trillat ner hos Deja även när det gällde galoppombytena.

  Ekipaget började tävla och Patrik Kittel ville satsa mot OS i Rio med Deja. Avtal skrevs mellan parterna och ekipaget tog sig hela vägen till Brasilien där det blev en femteplats i lag och en 16:e plats individuellt.

  Trampade snett

  Efter Rio skrev ett nytt avtal, men efter det trampade stoet snett i hagen och skadan som så småningom blev slutet på hennes karriär var ett faktum. Det provades att ta ett embryo redan förra året, men än har det inte gett resultat.

  Deja i sitt nya hem i Holland. 

  Som så ofta med ston (och människor) som presterar på hög fysisk nivå har könsfunktionerna inte riktigt kommit igång hos Deja. Därför har hon nu placerats på en anläggning i Holland där det finns specialkompetens för ston som har tävlat på hög nivå.
  – Deja är prinsessa där. Hon har en stor box och går ute i hage med hästkompisar. Hon kunde inte ha det bättre, säger Marie Haward om stoet vars personlighet framförallt karaktäriseras av vänlighet.

  Föl sedan tidigare

  Deja är sedan tidigare mamma till Diva (SWB sto f -08 e Richfield – Silvano, uppf Marie Haward, äg Carol och Andrew Oatley) som har tävlats internationellt av Patrik Kittels hustru Lyndal Oatley och gått unghäst-VM.

  Patrik Kittel och Deja var 0,05 procent från seger i onsdagens Prix St Georges i Aachen.
  Den första bilden av Patrik Kittel och Deja i Ridsports arkiv är från tävlingarna i tyska Aachen 2013, här i Prix St Georges där det blev en andra plats. Foto: Annelie Frank
  Patrik Kittel och Deja, här på årets EM i Aachen, har avancerat tilll tionde plats på världsrankningen.
  Patrik Kittel och Deja, här på EM i Aachen 2015. Foto: Roland Thunholm
  OS-veteranerna Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel skrittade runt med "Anton" och Deja inne på arenan.
  OS-veteranerna Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel skrittade runt med ”Anton” och Deja inne på arenan i Rio 2016. Foto: Roland Thunholm
  180412_bildbombbakomkulissernaiparis_rolandthunholm_14
  Patrik Kittel och Marie Hawards Deja har representerat Sverige i många sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm
  Ridsport
  2018 blev ekipaget svenska mästare. Foto: Roland Thunholm

  Planen är att kunna ta embryon och ägg från Deja och att Marie Haward på så sätt kan fortsätta sin avelsverksamhet som hon planerar att trappa ner hemma på gården i skånska Smyghamn, bland annat har Dejas 20-åriga mamma Donelli fått sitt sista föl.
  – Det blir ett nytt kapitel i livet för både Deja och mig. Ett nytt uppfödarliv.

  Andra hästar

  Hemma på gården finns också en yngre 4-årig helbror till Deja, en syster till Deja och ytterligare ett avelssto. Hon samarbetar fortfarande med Patrik Kittel och har en 6-åring, Dejaro, som de samäger hos honom. Marie Haward äger också fälttävlanshästen Midas (SWB val f 2012 e Bellagio-Amiral) som gick unghäst-VM med Anna Nilsson och nu tävlas av Christoffer Forsberg.

  – Jag lämnar gärna mina unghästar till fälttävlansryttare. Det ger hästarna en bra grundutbildning, säger Marie Haward som så när har nått pensionsåldern på pappret men tänker fortsätta vara aktiv.

  – Det är mycket arbete med hästarna. Jag har gjort en fantastisk resa med mina hästar. Det är som en saga. Men nu är det dags för en ny resa. Det ska bli spännande.

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden