Hoppning
7 oktober 2020 18:34
Ridsportplus

Äggen räddades när hon dog – nu har svenskfödda EM-ponnyn fått en son

MirakelHoppfamiljen Emanuelssons SWB-uppfödning, ponnyn Nikolina, har rekord i antalet EM. Senast 2018 var hon i final, då 21 år gammal. Men efter en kort tids pension blev hon sjuk och avlivades. Mitt i sorgen lyckades man dock rädda hennes sista ägg – som nu har resulterat i lille Nikolas. "Det är mycket speciellt", säger danska Maria Nørregaard Langhoff, som var stoets sista ryttare.

Äggen räddades när hon dog –  nu har svenskfödda EM-ponnyn fått en son
"Han har blivit mycket mörkare i färgen nu och är verkligen supersnygg", berättar Maria Nørregaard Langhoff. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fölet Nikolas har en alldeles speciell historia. Hans mor är nämligen den fantastiska svenskfödda hopponnyn Nikolina (SWB sto f -97 e Nicklas u Elvira e Everest, uppf familjen Emanuelsson), som vunnit ett antal mästerskapsmedaljer och slagit rekord antalet hopp-EM. Efter att ha tagit sig till EM-final som en av tre felfria 2018, då 21 år gammal, med danska Maria Nørregaard Langhoff gick hon i pension. Kort därefter blev hon allvarligt sjuk i fång och måste avlivas.

Nikolina betydde verkligen allt för familjen Langhoff och därför bestämde man sig för att försöka få en sista avkomma efter henne. När hon avlivades togs därför äggstockarna ut och kördes till VetEmbryo, som är en dansk specialistklinik med fokus på reproduktionsteknologi när det gäller hästar. Äggen befruktades med superhingsten Untouchable 27 (KWPN f-01 e Hors La Loi II-Heartbreaker) och resultatet blev ett litet embryo, som fördes över till ett mottagarsto som nu har givit liv åt Nikolas.

– Det är helt fantastiskt och mycket speciellt att vi har fått ett föl efter henne. Jag hoppas mycket på Nikolas i framtiden och att jag kan rida stora tävlingar med honom. Jag vet att han aldrig kan bli lika bra som Nikolina, för det kan ingen. Hon var helt unik, säger Maria Nørregaard Langhoff till Ridsport.

Nikolina föddes upp av hoppfamiljen Emanuelsson och började tävla i början av 2000-talet i Sverige. Bland annat vann hon SM med Sara Nytorp och tog dubbla brons med Caroline Gustavsson. Nikolina har sedan dess gått internationellt under både dansk och tysk flagg, och 2016 tog Maria Nørregaard Langhoff över tyglarna.

Nikolas3
Lille Nikolas med sina lyckliga ägare. Foto: Privat

EM 2018 var enligt arrangörens uppgifter hennes makalösa tionde i ordningen, vilket är rekord för hopponnyer. Det var också det EM då Ingemar Hammarström vann EM-guld tillsammans med Ocean des As.
– Hon har lärt mig allt. Jag tävlade inte alls så höga klasser innan Nikolina. Det är underbart att få ha nått toppen tillsammans med henne, sa Maria Nørregaard Langhoff då.

Nikolinas far, SWB-hingsten Nicklas 916 (f-89 e Irco Maco-Lambert, uppf familjen Emanuelsson) hade en lång och framgångsrik tävlingskarriär med ett flertal ryttare. Lotta Björe (tidigare Emanuelsson) lotsade honom till SM-guld 1999, och Nicklas tävlades även internationellt med Grand Prix-placeringar.

Hennes mor, D-ponnyn Elvira (SWB f-93 e Everest u Cornelia e Jaspar, uppf familjen Emanuelsson), hade även hon en framgångsrik karriär med olika ryttare. Hon tävlade till 21 års ålder och vann bland annat SM-guld med Emma Emanuelsson och Sara Nytorp, som även vann SM med Nikolina, samt tog individuellt NM-silver och EM-silver i lag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden