Debatt
22 februari 18:07

Agrias vd: ”Därför inför vi ett nytt hästägarkontrakt”

Sätter ner fotenHanden på hjärtat, kan du lova din häst att erbjuda den ett liv som utgår från hästens bästa, oavsett den lockande tävlingskalendern eller stallets begränsningar? Det frågar sig Agrias vd, Agnes Fabricius, som vill få hästägare att skriftligen lova sina hästar just detta.
 

Agrias vd: ”Därför inför vi ett nytt hästägarkontrakt”
Agnes Fabricius, vd Agria Djurförsäkring, skriver om varför man nu inför ett kontrakt för hästägare. Foto: Carl Thorborg

De allra flesta vill förstås sin hästs bästa, men ibland når vi inte hela vägen fram. Vi vill uppmuntra dig som hästägare att försöka ännu hårdare – för din häst förtjänar att du lyckas.

Tillsammans med hästveterinärer, hästforskare och riksanläggningarna har vi tagit fram en lista med grundläggande områden som behöver tillgodoses för att din häst ska må bra. Grundbultar som foder, vatten, stall och hagar. Lägg därtill ett balanserat upplägg för träning och tävling. Alla delar är viktiga och helheten krävs för att kunna stå för en god hästvälfärd.

Bortser vi från dessa behov är inte frågan om, utan när problemen kommer uppstå.

Exempelvis kan stallet där hästen står ha sina begräsningar eller rutiner som inte är bra. Kanske får hästens behov stå tillbaka för våra egna. Ett par kompromisser om vad som är nödvändigt och ganska snart anpassar sig hästägaren, för alla andra gör ju så. Utgångsläget kan vi ändå aldrig blunda för – hästen är i grunden ett flockdjur som levde på stäppen. Det innebär att de har medfödda behov av fri rörelse, tillgång till grovfoder, frisk luft och kontakt med andra hästar.

Bortser vi från dessa behov är inte frågan om, utan när problemen kommer uppstå. Det är hästen som betalar priset, genom beteendeförändringar, sjukdomar och skador.

Hästen är heller inte gjord för att rida på, det är vi människor som kom på även det. Därför behöver vi lära oss om hästens förutsättningar och behov för att kunna bära på oss med glädje och utan att gå sönder. Vi behöver ett hållbart upplägg för träning, tävling och återhämtning. Viktiga delar i att bromsa alla de skador som faktiskt går att påverka genom att ge hästen tid att stärka muskler, leder, senor och ligament.

Att planera träningen för att säkerställa variation i arbetet, underlaget och intensiteten. Hur rider vi hästen i balans när vi bara genom att sitta upp har en negativ påverkan på dess egen balans? Hur tränar vi vår egen förmåga, koordination, och rörlighet för att hjälpa istället för att stjälpa?

Med vårt nya hästägarkontrakt vill vi lyfta viktiga områden för ett bra hästliv.

Som tur är finns det massor av kunskap att ta del av om vi bara vill. Det finns undersökningar som visar att hästägare snarare överskattar än underskattar sin hästkompetens. Kanske har vi också bråttom när vi söker svar. Information är så lättillgänglig, bara ett knapptryck bort. Men hur vet vi att det vi läser eller hör är riktigt? Vi måste vara källkritiska.

I Sverige har vi mängder av forskning i kombination med beprövad erfarenhet inom hästhälsa. Kunskap som finns för alla hästägare att ta del av – vilka fantastiska möjligheter.

Det är ett stort ansvar att äga en häst och vi hästägare är skyldiga att ta hänsyn till både hästens psykiska och fysiska välbefinnande. Med vårt nya hästägarkontrakt vill vi lyfta viktiga områden för ett bra hästliv, som en påminnelse och ett löfte till din häst.

Agnes Fabricius
VD Agria Djurförsäkring

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden