Sverige
6 juli 2018 09:58
Ridsportplus

Aisling Zetterman tog tillfället – Springfield Farm sålt

FörsäljningEfter över 30 år sätter Springfield Farms ägare Aisling Zetterman punkt för en epok i svensk hoppsport, säljer livsverket och går vidare mot nya utmaningar. ”Det är med blandade känslor,” säger hon. 

Aisling Zetterman tog tillfället – Springfield Farm sålt
Aisling Zetterman minns åren på Springfield Farm med glädje samtidigt som hon ser fram mot en ny fas i livet. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det har varit mycket att processa för mig, säger Aisling Zetterman.

Vi har upplevt så mycket fantastiskt här och vi skapade något som var unikt i Sverige när vi började. Aisling Zetterman om Springfield Farm.

Hon hade inte planerat att sälja Springfield Farm i Linderöd utanför Kristianstad i Skåne. Och  när hon ändå gör det är det en helt annan plats än den hon kom till i mitten av 1980-talet. Då hade hon bara bott i Sverige ett år och pratade knappt någon svenska.
– Vi har byggt upp allt. Det fanns ett litet hus och fem boxar när vi flyttade hit, säger Aisling Zetterman.

Nu är hennes 15 hektar stora livsverk med 25 boxar, ridhus, flera boningshus, stor uteridbana, skrittmaskin och allt som behövs för att bedriva ett professionellt hoppstall sålt.
– Det är så många minnen förknippade med Springfield Farm, vi har upplevt så mycket fantastiskt här och vi skapade något som var unikt i Sverige när vi började, säger Aisling Zetterman som tog över gården och drev den vidare ihop med sönerna Alexander Zetterman och Daniel Zetterman när hon och hoppryttaren Royne Zetterman skildes 2011.

HŠst
När det var som mest aktivitet på Springfield Farm var det mycket pappersarbete för Aisling Zetterman. Arkivbild; Roland Thunholm

Hon hade inga tankar på att sälja gården, men så dök ett oväntat tillfälle upp. En dag i våras fick hon frågan om gården var till salu, spekulanterna kom till Springfield Farm för att titta och sedan blev det en försäljning.
– Jag tänkte att det inte kan skada om jag visar runt dem lite. Och de älskade gården och allt och slog till direkt.

Tog tillfället
– Det var ett sådant där tillfälle som liksom bara dyker upp i livet. På några timmar förändrades allt för mig, säger Aisling Zetterman.

Springfield Farm var en av de första mer kompletta privatägda anläggningarna av sitt slag i Sverige. Här bedrevs köp, utbildning och försäljning av hopphästar samtidigt som Royne Zetterman var en av Sveriges mest framgångsrika hoppryttare. Han har mängder av SM-medaljer – och så kronan på verket; lagsilver på VM 2002.

Springfield1
När Zettermans köpte gården i mitten av 1980-talet såg den helt annorlunda ut än i dag. Steg för steg har den byggts upp till en komplett anläggning för träning av hopphästar. Arkivbild: Roland Thunholm
Springfield2
Det är en magisk natur kring Springfield Farm. Arkivbild: Roland Thunholm

 

Aislingalexanderzetterman_rt
När Alexander Zetterman red VM 2014 fanns mamma Aisling Zetterman vid hans sida. Arkivbild: Roland Thunholm
Alexanderzettermancafino6_rt
Alexander Zettermans resa med VM-hästen Cafino innehöll också seger i Falsterbos Grand Prix. Arkivbild: Roland Thunholm
Danielzetterman_rt
Sonen Daniel Zetterman tävlar också på hög nivå och är numera baserad i Florida, USA. Bilden är tagen i Falsterbo för några år sedan. Arkivbild: Roland Thunholm
Vmsilver_rt
Rent sportsligt är Royne Zettermans lagsilver på VM 2002 det största som Springfield Farm har varit inblandat i. Royne Zetterman lämnade Springfield Farm 2011. I Förutom honom ingick Malin Baryard Johnsson, Helena Lundbäck och Peter Eriksson i laget. Sylve Söderstrand var förbundskapten. Arkivbild: Roland Thunholm
Zettermanalexanderaisling_rt
Alexander Zetterman var framgångsrik redan under uppväxten, både på ponny och häst- Här gratulerar mamma när han och Make a Joke vann YR-finalen i Scandinavium 2006. Arkivbild: Roland Thunholm

De båda sönerna Daniel Zetterman och Alexander Zetterman började också med ridsport och blev framgångsrika redan i unga år. Springfield Farm var basen som allt cirkulerade kring och Aisling Zetterman bidrog stort till att hålla alla bollar i luften.

Känner stolthet
– Jag känner en oerhörd stolthet över att ha varit med och skapat detta. Jag har lagt så mycket av mig själv i den här gården, säger hon.

Ett av hennes starkaste och bästa minnen från tiden med Springfield Farm är Alexander Zettermans period med sin VM-häst Cafino.
– Det var en fantastisk resa på alla sätt, när de vann Falsterbos Grand Prix och kom till semifinal på VM.

Nu håller Aisling Zetterman på att packa alla minnen och hon har själv blivit förvånad över mängderna av priser, segertäcken och tidningsurklipp som familjen har samlat på sig genom åren.
– Det är med blandade känslor och det är klart att det känns sorgligt, säger hon.

Numera är Daniel Zetterman är stationerad i Florida och Alexander Zetterman i Frankrike. Aisling Zetterman ska dock ha kvar kontakten med Springfield Farm som inom kort fylls med hästar och aktiviteter igen.

Hästintresserad familj
Köparna är en hästintresserad familj som håller på med lite avel och hästsport på olika sätt, så framtidens verksamhet på Springfield Farm kommer inte enbart att handla om hoppning. Och Aisling Zetterman kommer inte att hålla sig borta från gården helt och hållet.

Aisling Zetterman själv har inte bestämt riktigt vad hon ska göra. Hon är irländska och det är inte säkert att hon blir kvar i Sverige, men den närmaste tiden kommer hon att bo på ett slott i Skåne där hon har hyrt en våning.

– Jag tar ett beslut i taget. Jag tror att jag kommer att resa ganska mycket. Jag har varit på så många fantastiska platser i samband med tävlingar och aldrig riktigt kunna njuta av dem och uppleva dem eftersom jag har varit så fokuserad på tävlingen. Det finns många ställen jag vill åka tillbaka till och se som turist.

– Jag har haft  mycket ansvar och varit bunden till företaget, djuren och gården i så många år, nu tänker jag känna efter lite vad jag vill göra. Jag älskar  att jobba med hästar, men nu kan det kanske vara roligt att göra sådant som jag inte har hunnit med innan. Jag är till exempel väldigt intresserad av galoppsporten på Irland.

”Nästan osannolikt”
– Jag ser framåt samtidigt som jag uppskattar det förflutna. Åren på Springfield Farm har varit helt fantastiska och ibland tänker jag att det nästan är osannolikt vad vi har skapat och gjort.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden