Veterinärt
5 december 2016 18:02

Alcogel kan hjälpa mot mugg

Mugg är en minst sagt otrevlig åkomma som många hästar besväras av, särskild den här årstiden. Det gäller att behandla - och att göra det rätt.

Alcogel kan hjälpa mot mugg
Mugg är ett samlingsnamn för hudåkommor i karleden och kan vara allt från lindriga små knutor till stora vätskande sår. I senaste numret av tidningen Ridsport går vi igenom hur man bäst behandlar problemen.

I senaste numret av tidningen Ridsport fördjupar vi oss i mugg – hudåkomman som så många hästar har problem med.

Här är ett utdrag ur artikeln:

Mugg är ett samlingsnamn för olika hudåkommor i karleden.

De kan visa sig som hårda krustor, sår och sprucken hud. Vita, opigmenterade ben är extra känsliga.

– Det är viktigt att behandla mugg. Blir den väletablerad kan den i vissa fall utvecklas till en så kraftig infektion att den inte går att häva, säger veterinär Ylva Naeve på Ugglarps Gård Hästkliniken i Ängelholm.

Vad ska man då göra om man upptäcker en krusta eller rodnad i huden i karleden?
– Håll benen rena genom att torka dem försiktigt med handduk och borsta dem med mjuk borste.
– Undvik överdrivet tvättande, eftersom det torkar ut huden och kan ge muggen tillfälle att sprida sig.

Alcogel, en återfuktande handsprit, har visat sig fungera bra. Det är effektivt mot bakterier och ger fukt tillbaka till huden.

Om muggen redan har etablerat sig och blivit mer omfattande, vad gör man då?
– Smörj in området med salicylsyrevaselin som får sitta på en timme. Det lossar krustorna. Tvätta med klorhexidinshampo och låt skummet sitta kvar 10-15 minuter. Torka sedan av skummet och smörj in med alcogel.

– Vill man lägga på någon mjukgörande salva efteråt går det bra, men tänk på att honungsbaserade produkter gör rejält ont initialt, så hästen kan reagera på dem.

TIPS!
Läs hela det stora specialreportaget om mugg – fullt av fakta och tips från veterinären – i det senaste numret av ridsport (23-2016). Tidningen finns ute i butik till och med den 7 december.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden