Sverige
14 mars 2018 17:15

Åldersgränser för domare är inget lagbrott

DomarålderDiskrimineringslagen gäller inte åldersgränser inom föreningslivet. "Föreningslivet är normalt inte ett område som lyder under den lagen, bortsett ifrån om det handlar om en anställning och föreningen ifråga alltså också är arbetsgivare," säger Claes Lundstedt, pressansvarig på DO.

Åldersgränser för domare är inget lagbrott
Inom föreningslivet räknas det inte som diskriminering med åldersgränser (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Det är bara om domarnas uppdrag kan ses som en anställning som det skulle kunna vara fråga om diskriminering, enligt Claes Lundstedt på Diskrimineringsombudsmannen.
− Då kan den situation det handlar om vara fråga om diskriminering inom arbetslivet, säger han.

Inom idrottsrörelsen är åldersgränser för funktionärsuppdrag vanligt förekommande, säger Elin Johansson, jurist på Riksidrottsförbundet.
− De vanligaste åldersgränserna är 70 eller 75 år enligt min uppfattning, men ju mer fysiskt krävande uppdraget är, desto lägre kan åldersgränsen vara.
− Från RF:s sida har vi inga synpunkter kring åldersgränser, så länge de är relevanta. Jag upplever heller inte att vi får många frågor till oss om detta, säger Elin Johansson.

Svenska Ridsportförbundet hade under en kortare period en åldersgräns för domare och funktionärer. 2009 infördes åldersgränsen 70 år för officiella funktionärer, men 2012 togs den bort. Ridsportförbundet motiverade detta med att EU höll på att införa nya regler om åldersdiskriminering.

Internationella ridsportförbundet FEI har fortfarande en åldersgräns för domare, som måste sluta efter det år de fyller 70 år, men gränsen har ifrågasatts vid flera tillfällen och kan vara på väg bort. För banbyggare och stewards finns ingen övre åldersgräns.

SWB har inte heller någon övre åldersgräns för domare.
−Jag skulle säga att det är individuellt mer än åldersbetingat. Att ha en åldersgräns är ett sätt att göra det enkelt för sig och slippa ta tråkiga samtal med enskilda människor, säger Karl-Henrik Heimdahl, tidigare vd för SWB.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden