Fälttävlan
4 januari 19:53

Algotsson: ”Alla är förlorare”

Linda Algotsson rider inte i det svenska landslaget i år. Förbundskapten Fredrik Bergendorff ändrar inte sin uttagning. "Han säger att han inte har förtroende för mig", säger Linda Algotsson.

Algotsson: ”Alla är förlorare”
Linda Algotsson och förbundskapten Fredrik Bergendorff kan inte mötas och fälttävlansryttaren kommer fortsätta stå utanför landslaget 2017.

Det var i början av december som Fredrik Bergendorff presenterade det svenska fälttävlanslandslaget för 2017. Det var en lång lista av namn – men en av Sveriges mest rutinerade och meriterade ryttare, Linda Algotsson, fanns inte med. Detta trots att hon både har hästmaterial och har gjort resultat som är minst lika bra som de flesta andra på listan. 

– Han säger att det varken handlar om mina hästar eller mina resultat, utan om min personlighet. Han säger att han inte har förtroende för mig, säger Linda Algotsson som har pratat med förbundskaptenen efter uttagningen. 

Aldrig arbetat tillsammans
Fredrik Bergendorff tillträdde nyligen som svensk förbundskapten och har aldrig arbetat tillsammans med Linda Algotsson. Han bor också i Storbritannien sedan många år och har följt svensk fälttävlan lite vid sidan av. 

Fredrik Bergendorff sa till Ridsport i samband med uttagningen att han ville förstå mer hur Linda Algotsson tycker och tänker och att han hoppades att det kunde bli en plats till henne i landslaget. Men nu blir det alltså inte så. 

Hans bedömning av Linda Algotssons ”personlighet” grundar sig bland annat på en artikel i lokaltidningen Barometern där Algotsson var kritisk mot tidigare förbundskapten Staffan Lidbeck. 

Linda Algotsson har nu också fått veta att en annan orsak till att hon ställs utanför landslaget är information om henne som två andra svenska landslagryttare har gett Fredrik Bergendorff. De ska bland annat ha sagt att Linda Algotsson inte är ”bra för laget” trots att de själva har ingen eller liten erfarenhet av att rida i lag tillsammans med henne. 
– Det som de här personerna har sagt och artikeln i Barometern gör att han [Fredrik Bergendorff] säger att han inte har förtroende för mig.
– Han har valt att lyssna på de här personerna i stället för att prata direkt med mig. 
– Det sättet som uttagningen är gjord på är provocerande, säger Linda Algotsson. 

”Fått mycket skit”
I Barometerns artikel sa Linda Algotsson bland annat att hon ”aldrig skulle underkasta sig en förbundskapten igen”.
– Jag har fått enormt mycket skit för att jag sa så. Men det jag menade var ju inte att jag aldrig skulle kunna samarbeta med en förbundskapten igen. Men jag kan inte tänka mig att ha det så som det var med Staffan igen. 

Vad kunde du ha gjort för att det inte skulle ha blivit så här?
– Jag skulle ha hållit tyst om hur det var med Staffan. Så som det har blivit nu är alla förlorare, ingen vinner på det här, att det blir tjafs och splittring. 
– Men jag har svårt att acceptera orättvisor, att det inte är samma villkor för alla. 

Vad händer nu?
– Jag står inte och faller med landslaget även om det är tråkigt att inte vara med. Men något EM blir det väl inte för mig eftersom förbundskaptenen inte vill ha mig i något lag. Jag kan ju inte ändra min personlighet för att passa in i något lag.
– Jag ska i stället försöka rida någon fyrstjärnig tävling med Fairnet så det får bli ett upplägg för det under året. 

Ridsport har utan framgång försökt nå Fredrik Bergendorff för en kommentar. 

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar