Fälttävlan
28 augusti 2021 18:35
Ridsportplus

Alice Andersen om revanschen i EM-terrängen: ”Kändes säkert”

MästerskapI fredagens dressyr på EM för unga ryttare i Segersjö fungerade inte kommunikationen mellan Alice Andersen och Lavendel. På lördagen tog det svenska ekipaget revansch genom att lyfta sig från plats 38 till 16. "Min häst är stenhård och har mycket vilja och det kan vara både en fördel och en nackdel," säger ryttaren.

Alice Andersen om revanschen i EM-terrängen: ”Kändes säkert”
Alice Andersen och Lavendel är enda svenska ekipaget som är kvar i EM för unga ryttare efter lördagens terräng. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De har gjort fyra JEM tillsammans, vunnit två YRSM under junioråren och tagit ett lagguld på SM.

  I dag tror jag gärna att hon hade tagit ett varv till på banan. Alice Andersen.

  Den här helgen gör Alice Anderson och familjehästen Lavendel (SWB sto f 2005 Lavirco-Alpen Fürst, uppf Anders Carlsson, äg Jon Andersen) sitt första YREM.

  – Det betyder jättemycket att ha den mästerskapsrutinen. Jag vet proceduren och det hjälper till att hålla ordning på nerverna, säger 19-åringen som bor i Flyinge.

  I fredagens dressyrmoment var dock inte kommunikationen mellan häst och ryttare optimal.
  – Min häst är stenhård och har mycket vilja och det kan vara både en fördel och en nackdel, i dressyren var det en nackdel, säger Alice Andersen med en liten suck.

   

  Häst och ryttare var inte riktigt överens om vad som skulle utföras inne på dressyrbanan och stoet ställde sig på bakbenen. Det blev 41,7 straff och plats 38 i startfältet.

  Men i lördagens terräng var det viljestarka stoet i sitt rätta element och fick den trestjärniga banan att se lätt ut.
  – Ja, det kändes säkert fast det var en svår bana.

  Många svårigheter

  Svårigheterna kom slag i slag för de unga ryttarna. Första delen av terrängen var ny för året och hade en mer gammaldags karaktär med stora, respektingivande hinder på lite längre avstånd.
  – Där fick man visa sitt mod och lite djävla anamma, säger Alice Andersen.

  När ekipagen sedan kom in på arenan och i den vackra parken hade hindren en mer teknisk karaktär med mycket smalhinder och flera vattenhinder.
  – Hela banan var väldigt taktiskt byggd, tycker Alice Andersen.

  Hon gick i mål med 3,2 straff för tiden – det var endast en handfull ekipage som dubbelnollade. Det lyfte Lavendel från plats 38 till plats 16.

  Hennes resa tillsammans med pappas häst Lavenden började när hon var tolv år. Stoet hamnade hos familjen Andersen som 2-åring efter en bytesaffär mot ett avelssto.

  ”En tävling i taget”

  Pappa Jon Andersen tävlade henne upp till och med trestjärnig klass, och när familjen inte hittade någon lämplig juniorhäst till Alice började hon rida Lavendel som nu har blivit 16 år.
  – Jag tar en tävling i taget med henne. Vi vill gärna hinna med att ta några föl på henne också. Men det är nog många hinder kvar i henne. I dag tror jag gärna att hon hade tagit ett varv till på banan, säger Alice Andersen som uppskattade att rida EM på hemmaplan.
  – Det är jättekul att höra alla hejaropen hela vägen runt på banan.

  Alice Andersen har en 7-åring och 5-åring hemma i stallet också. Och snart, snart börjar hon att läsa på lärarprogrammet för att bli lärare i engelska.

  Men först ska söndagens avslutande hoppning klaras av.
  – Det blir nog spännande och utslagsgivande.

  Start- och resultatlista, EM för unga ryttare

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden