Hästägartips
14 december 2020 10:02
Ridsportplus

Allt fler väljer bett i nya material

UtrustningTrenden att gå ifrån det traditionella stålbettet till bett av andra material tycks öka. Men hur påverkar alternativa bettmaterial 
hästen och dess mun?

Allt fler väljer bett i nya material
Bett i gummi, plast och läder – mängden material på marknaden ökar allt mer. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Matilda Evertsson arbetar med att passa ut bett till främst ridhästar och har en arsenal av bett i en mängd olika material. Hon har en gedigen utbildning i allt kring hästens mun. Hon är utbildad i USA och har haft Mike Lawrence, en av världens bästa hästtandläkare, som mentor.

Med utgångspunkt från Mölndal har hon sedan sex år arbetat med hästars munhälsa och hjälpt ryttare att hitta rätt bett till sin häst.
– Det är ungefär detsamma som att hitta rätt sadel. Alla hästar är individer och därmed olika. Munnarnas anatomi skiljer sig från varandra: hästarna kan ha hög eller låg gom, de kan ha varierat utrymme mellan lanerna, säger Matilda Evertsson.
– Utgångspunkten är att hästen har en frisk mun. Tandkontroll bör göras var tionde till tolfte månad, om hästen inte har något större besvär som behöver åtgärdas med kortare mellanrum. På unghästar som fäller mjölktänder bör tandkontroller göras ännu oftare.

Ryttarna vill ha moderna, anatomiskt utformade bett som ligger stilla och ger ett jämt tryck.

Matilda Evertsson

Ryttarnas medvetenhet om vikten av ha rätt bett till sina hästar har ökat, både vad gäller passform men också i materialval.
– Ryttarna vill ha moderna, anatomiskt utformade bett som ligger stilla och ger ett jämnt tryck.

Efterfrågan tycks också öka på alternativ till det traditionella stålbettet. Det finns numera en hel uppsjö av varianter, utformningar och inte minst material.
– Rätt bett till hästen är som sagt oerhört viktigt. Det är många som har frågor och som vill lära sig, säger Matilda Evertsson.

Ingen större skillnad i hästens mun

Mannfalk2
Maria Mannfalk

Trots efterfrågan på mindre traditionella material i betten ser inte veterinär Maria Mannfalk några större skillnader mellan de olika materialen vad gäller påverkan i hästens mun.
– Jag har faktiskt aldrig sett någon större skillnad på hästar som går på metallbett eller någon gummi- eller silikonvariant. Det har talats om större friktion mot lanerna med ett gummibett men det har jag inte sett, säger hon.

Maria Mannfalk är själv ryttare och hon ser massor av ridhästar, både i sin roll som praktiserande veterinär och som tävlingsveterinär.
– Ute på tävlingar kollar jag alltid munnarna på hästarna och det är förvånande ofta jag hittar sår i mungiporna. Det är inte ovanligt att ryttarna blir förvånade och säger att de inte hade en aning. Jag ber dem kolla sin hästs mun regelbundet och kan då få till svar att hästen inte tillåter det. Men då måste man öva. Kan man rida hästen måste man också kunna kolla den i munnen på daglig basis.

Det har talats om större friktion mot lanerna med gummibett, men det har jag inte sett.

Maria Mannfalk, veterinär

Risken för skador på bettet ökar med gummi

Det är alltid viktigt att kontrollera sin utrustning men använder ryttaren någon form av gummibett är det viktigt att kontrollera det efter varje ridtur.
– Man bör också vara uppmärksam på hästar som går på gummibett och tuggar mycket. Risken är att det blir flisor på bettet som irriterar, förklarar Maria Mannfalk.
– Jag har också sett påverkan på de första kindtänderna på hästar som gått mycket på baucherbett, där ju stången som fästs i sidstycket lyfter upp bettet.

Störst munskador hittar hon hos hästar som går på felanpassade bett.
– Egentligen handlar det ändå om vem som håller i tygeln. De värsta exemplen är när någon köpt en häst eller ponny som är för het för ryttaren och den betslas upp alldeles för mycket. Det mår inte munnen bra av.

Mjukabett_10
”Kan man rida hästen måste man också kunna kolla den i munnen på daglig basis. Om hästen inte tillåter det måste man öva”, säger veterinär Maria Mannfalk. Foto: Sandra Nordin Johansson

Kittel använder främst metallbett

Kittel-1010
Patrik Kittel Foto: Lina Nydahl

Ridsport ringde upp dressyrryttaren Patrik Kittel för att få hans syn på olika material i bett. Från sin bas i Tyskland tävlar han väldigt mycket internationellt och ser vad som är trendigt och vilka bett och bettkombinationer hans medtävlare använder.
– Egentligen är det mest den vanliga kombinationen av bett i ett kandar som används, säger han.
– Alltså vanliga i metall.

Men Patrik Kittel har då och då sett andra varianter, bland annat på en tysk tävling nyligen där ryttaren hade gummi i båda betten i kandaret, och det fungerade på just den hästen.

Själv använder han inte alternativa material speciellt mycket. I stället trycker han på hästens individualitet.
– Jag tycker att man ska rida hästen med det bett den trivs med. Om det sedan är av gummi, är tjockare, tunnare eller mindre spelar ingen roll. Det ska vara hästens val.
– Det är viktigt att hästarna är glada och trivs med det de har i munnen – och att det dessutom skyddar hästens mun, säger han.
– Att anpassa ett bett så att det blir rätt storlek och ligger bekvämt kan vara en svår process eftersom hästar är så olika. Jag upplever i dag att hästarna har mindre munnar än förut. Det hänger massor av gamla bett i min sadelkammare som inte längre går att använda eftersom de helt enkelt är för stora för dagens hästmunnar.

Jag tycker att man ska rida hästen med det bett den trivs med. Om det sedan är av gummi, är tjockare, tunnare eller mindre spelar ingen roll. Det ska vara hästens val.

Patrik Kittel

Själv väljer han i grunden ett väldigt okonventionellt bett.
– Ett vanligt enkelt metallbett med fasta ringar som håller det på plats. Det ligger still i munnen. Jag kombinerar det ofta med stångbettet i ett kandar.

Skickar alltid med ett noga utprovat kandar vid försäljning

När det är dags att sälja en häst skickar han med dess kandar till den nya ägaren.
– Det kandaret är noga utprovat till just den hästen och den fungerar på det. På så sätt kan den nya ryttaren få en bra start med den nya hästen. På samma vis vill jag alltid få med ett kandar till den häst jag köper.

Patrik Kittel vill egentligen avdramatisera bettfrågan och kommer med visdomsorden:
– Bettet i hästens mun är exakt så mjukt som handen som håller i tygeln!

Fakta

Experten om bett

Matilda Evertsson arbetar med hästtandvård och bettrådgivning. Här är hennes guide till alternativa bettmaterial.

Titanbett
Titanbett Foto: Fagerbits

Titanbett
Matilda Evertsson: ”Det är ett mycket slittåligt bett, smaklöst. Det väger väldigt lite och är bra till hästar som lätt får sår i mungiporna. Dessutom blir det behagligt varmt snabbt. Alla hästar gillar dock inte lätta bett.”

Poponcini-d-ring-web
Silikonbett Foto: Poponcini

Silikonbett
Matilda Evertsson: ”Dessa bett passar till hästar med känslig mun och ger extra komfort. Ur munhälsosynpunkt ger silikonbettet mindre slit på premolarerna.”

240310219
Läderklätt bett Foto: Beris Bits

Läderklätt bett
Matilda Evertsson: ˝Jag tycker att det passar bra på hästar som har svårt att ta stöd i handen, och på unghästar som ska lära sig att ta stöd. Jag upplever att hästarna vågar det på ett läderbett. Lädret har också förmåga att anpassa sig till hästens mun. Det ökar salivavsöndringen, så att hästen vill suga tag.”

Eggbutt-trust-sweet-iron-eliptical_1500x1500_48507
Sweet iron Foto: Trust Bits

Sweet iron
Matilda Evertsson: ”Sötmalm är ett hölje man lägger på rostfria bett som ger ökat sug och höjer acceptansen då det avger en söt smak som många hästar tycker om. Den blå sötmalmen kommer sakta att oxidera och färgen blir gråbrun med tiden. Ju mer sötmalmen oxiderar, desto mer smak utsöndras och
acceptansen höjs.”

40811_web
Plastbett Foto: Nathe Bits

Plastbett
Matilda Evertsson: ”Biter hästen på plastbetten kan det bli fula märken, så det gäller att vara uppmärksam på vassa kanter som kan skada hästens slemhinnor. Passar därför hästar som inte direkt tuggar på bettet.”

Fakta

Matilda Evertsson och Maria Mannfalk

Matilda
Matilda Evertsson

Matilda Evertsson

Bor: Mölndal utanför Göteborg .

Familj: Sambon Alexander, mamma Birgitta, pappa Michael. Syster Kajsa som tävlar i hoppning. Hunden Hilda, hästen Gibson som vi haft i snart elva år (honom har jag vinster med upp till 1,40).

Egna uppfödningar: Vincitore, Capitan Uncino, Cuore d’Oro och Bellagio.

Gör: Arbetar med hästtandvård och bettrådgivning.

Utbildning: ASED (international school of dentistry) grundutbildning och vidare utbildning advanced dentistry master.

Maria Mannfalk

Bor: Skanör.

Familj: Sonen Daniel och en häst.

Gör: Praktiserande hästveterinär och tävlingsveterinär.

Utbildning: Legitimerad veterinär 1997, Uppsala, certifierad Kiropraktor häst, IAVC, Tyskland  2008, Fagdyrlæge i hestens sygdomme, Certified in equine diseases Danmark 2011, vidareutbildning i hästtandvård England och Danmark.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden