Blogg
21 december 2015 15:00

Allt handlar – faktiskt – inte om pengar

Om mästerskapshästar ska få stanna kvar i Sverige behövs det fler med samma tänk som Margareta Algotsson i alla discipliner.

”Vi håller på med en sport som kräver att man har ett bra material. Vi måste ha bra hästar. Varför ska man då sälja de bra hästarna när man väl får dem? Det är svårt att få tag på hästar på högsta nivå,”sa Margareta Algotsson till Ridsport i en intervju tidigare i år. 

Hon är en av världens mest framgångsrika uppfödare av fälttävlanshästar. Och genom åren har hon fått många bud på sina mästerskapshästar som hon konsekvent har sagt nej till. Därför har hon fått uppleva saker som få andra har fått göra. Till exempel att ha två egna uppfödningar och två döttrar på samma OS. Och där vet vi hur det gick – Sara Algotsson Ostholt tog silver med Wega. Det Margareta Algotsson har fått uppleva går inte att köpa för pengar. 

Jo, jag förstår att det kan komma bud på hästar som är svåra att motstå – bud som innebär att en aldrig mer i hela sitt liv kommer att behöva oroa sig för hur räkningarna ska betalas. Och jag förstår också att försäljningar för tiotals miljoner kronor gör att elitryttare kan säkra sina elitsatsningar i många år framöver vilket också är mycket bra för svensk ridsport. Men. Det är en högst relevant sak att fråga ”Hur ska mästerskapshästar säkras till de svenska ryttarna?” För hästar med kapacitet för mästerskap saknas inte i Sverige. 

Jag ställde exakt den frågan vid en sammankomst med Club Show Jumping Scandinavia på Flyinge under Breeders och blev – nästan – idiotförklarad eftersom jag ”inte begrep” att det alltid handlar om pengar. Men det är inte sant. Det är långt i från sant. Det finns många, många som har andra drivkrafter än pengar även om få förmodligen skulle säga att pengar är oviktigt. Det finns många som i likhet med Margareta Algotsson finansierar tävlandet på allra högsta nivån genom att sälja de hästar som inte räcker hela vägen. Det kan ge en ganska bra slant det också – inte minst i hoppsporten. Det finns många som tycker att de har ”så de klarar sig” och mer än gärna skulle ha en OS-häst och följa denna i stället för flera miljoner på banken. Tro det eller ej…

Till sist undrar jag vad Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, tycker om att alla dessa mästerskapshästar lämnar de ryttare som får SOK-stöd? Känns som ett ganska meningslöst projekt att satsa på så många svenska ryttare om deras hästar kan försvinna när som helst. Borde det inte säkras upp med externa hästägare om sådana är inblandade? Det borde vara ett rimligt krav att de ryttare som för SOK-stöd har – just det – sina bästa hästar säkrade till mästerskap några år framöver. 

Till sist en sak till som jag vet:  det är inte lika stora pengar i fälttävlan som i hoppning. Och kanske är det just därför som det i allafall känns som om fälttävlan – än så länge – inte har hamnat i samma pengacirkus som hoppningen. Den som är lockad av att tjäna stora pengar på ridsport väljer ofta hoppningen före fälttävlan. Och så stannar de stora entusiasterna kvar i fälttävlan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden