Sport
23 augusti 2017 10:00
Ridsportplus

Allt om dopningtesterna under EM

Ett 70-tal hästar kommer att få lämna dopningsprov under EM-veckan. Ridsport fick en guidad rundtur bakom provtagningskulisserna med Peter Kallings, veterinär och ansvarig för dopingkontrollerna under EM.

Allt om dopningtesterna under EM
"Det finns alltid de som chansar, och statistiskt sett är en procent av alla proverna positiva", berättar Peter Kallings, veterinär och ansvarig för dopningkontrollen av hästarna som deltar i EM i Göteborg. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Han var med även senast det var ett sammanlagt mästerskap i Sverige, VM 1990 i Stockholm. Sedan dess har Peter Kallings blivit ett världsnamn när det gäller hästar och dopning, och ingår i FEI:s expertgrupp kring dopningsfrågor.
    Han har också nyligen blivit utsedd till ordförande i den grupp som ska se över FEI:s listor över förbjudna substanser.

    Peter Kallings, veterinär med väl underbyggda åsikter, bland annat om dopning.

    – Vem kunde tro det efter att jag och ett antal andra tog strid mot FEI för att stoppa den så kallade progressiva listan för några år sedan? Men det är ett tecken på att om du har väl underbyggda åsikter så möts du med respekt, säger Peter Kallings.

    Hästarna kan välja
    På EM i Göteborg är det två veterinärer och sex assistenter som tar hand om dopningsprovtagningen. Till sitt förfogande har de två provtagningsstall med vardera sex boxar, några med halm, några med annat strömedel, efter vad som passar hästen bäst.
    – Vi vill helst ha urinprov, och om hästen har fått skritta av när den ställs in i boxen brukar det inte ta många minuter förrän assistenterna får något i håven. Sedan tar jag och min kollega också blodprov på alla uttagna hästar, säger Peter Kallings.


    Så här ser provboxarna på dopningprovtagningen vid EM i Göteborg.

    Prov av många skäl
    Vägen till provboxen föregås av flera kontrollstationer. Först ska det avgöras vilka hästar som ska testas.
    −Under ett OS tar vi prov på alla hästar som får medalj. Under ett mästerskap som EM tar vi på medaljörerna och väljer någon häst från de placerade lagen i lagtävlingarna. Sedan tar vi också prov vid riktad misstanke, och där stämmer jag av med ordförande i Ground Jury och ordförande i veterinärkommittén. Slutligen sker det slumpmässiga urval. Vi kan exempelvis bestämma oss för att ta den första i klassen som får åtta fel, eller använda en ”random app” på mobilen.
    Det gäller att berätta om att hästen är uttagen vid ett lämpligt tillfälle.
    – Det är ingen bra idé att berätta det för en ryttare som just ska rida sitt dressyrprogram. Oftast meddelar vi det i samband med prisutdelningen.

    Kan vara fel häst
    När en häst väl är uttagen följer en av Peter Kallings assistenter hästen hela tiden, fram till provboxen.
    – Om vi tar en häst efter prisutdelning gäller det också att kontrollera att ryttaren sitter på rätt häst. Vid Scandinaviumtävlingarna för något år sedan var det en ryttare som hade med en extra häst bara för prisutdelningarna. Därför har vi chipläsare och kontrollerar även signalementet mot passet. Vi har ännu inte ställts inför faktum att prov tagits på fel häst, men det har varit nära att vi höll på att fånga in fel häst då ryttaren redan bytt häst, avslöjar Peter Kallings.


    Peter Kallings demonstrerar provtagningsutrustningen.

    Ryttaren tar risken
    På vägen till provtagningen kan ryttaren få ge hästen en sockerbit eller en morot, men det är på egen risk.
    – Om sockerbiten har legat i en ficka där det finns rester av Naproxen eller annat läkemedel, då kan det ge utslag. Detsamma gäller om du haft läkemedel på handen och stoppar in den i hästens mun när du tränsar, det har vi haft några fall av inom svensk ridsport. Det blir ju som en form av medicinering och man kan inte avgöra i efterhand om det var medvetet gjort eller inte.
    Proven skickas till ett laboratorium i Newmarket i England, som FEI har avtal med. Det innebär att svaren inte blir färdiga medan EM pågår.

    Kan hitta det oväntade
    Många olika preparat kan visa sig vid analysen. Det förekommer att hästar givits psykofarmaka avsett för människor, och nyligen dömdes en travtränare för att ha dopat med kobolt.
    – Analysmetoderna är moderna och mycket känsliga. Förut brukade jag säga att de ohederliga låg steget före, men nu är de bara ett halvt steg före.
    – Det finns alltid de som chansar, och statistiskt sett är en procent av alla proverna positiva, om man undantar distanstävlingar i Förenade Arabemiraten där det dessvärre är betydligt fler. Vid OS i London och i Rio hade vi inte ett enda positivt test.
    – Jag tycker att ryttares och tränares uppmärksamhet har ökat, men folk är å andra sidan benägna att gå långt för att vinna en seger.


    Entén till dopningkontrollen under EM i Göteborg.

    Det kan också finnas förmildrande omständigheter, som när Steve Guerdats häst testades positivt för morfin, och det visade sig finnas spår av morfin från opiumvallmo i fodret.
    – Samtidigt har FEI blivit tydligare med att ryttaren är ansvarig för vad hästen behandlats med eller tillförts i form av fodertillskott, säger Peter Kallings.

    Foto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden