Krönika
22 november 2020 16:54

Allting är på sparlåga – och den är dyr

Corona-tiderIngenting är sig likt i dessa coronatider. Ridsports sportkrönikör Christel Behrmann summerar läget, där det råder många frågetecken inför de dubbla värdscupfinalerna i Göteborg, och att FEI:s rankinglistor har blivit ett ännu hetare diskussionsämne bland ryttarne under pandemin.

Allting är på sparlåga – och den är dyr
Ridsports krönikör Christel Behrmann. Foto: Roland Thunholm

Inget är sig likt — allt påverkas i dessa coronatider. Ridsporten är självklart inte undantagen, med inställda tävlingar såväl nationellt som internationellt. Göteborg Horse Show ska ju hysa säsongens finaler i världscupen i april och än håller tävlingsledaren Tomas Torgersen och hans medarbetare hoppet uppe. Men kan man hålla en final om det inte ridits några kval?  Vilka ryttare ska i så fall bjudas in? Ska man gå efter rankningslistor? Kan man hålla världsfinaler utan publik? Jo, det kan man, ryttarna lär stå i kö för att rida om de stora prispengarna med eller utan folk på läktarna.

Självklart är den rådande situationen smått katastrofal för alla. Arrangörer som har avtal med sponsorer kan mista stora summor. Ryttare som också har ansvar för sina sponsorer men vars verksamheter även är beroende av prispengar och inkomster från hästförsäljning. Allting är på sparlåga och det är en dyr sparlåga som riskerar att släcka ner en hel del verksamheter.

Ryttarna lär stå i kö för att rida om de stora prispengarna med eller utan folk på läktarna.

I resonemanget ovan kring världscupfinalen nämnde jag rankningslistorna. Inte heller de är sig lika numera. Normalt tas poäng från månaden året före bort, alltså poäng från oktober 2019 ersätts med poäng från oktober 2020. Nu får gamla poäng stå kvar, samtidigt som det fylls på nya från de tävlingar som trots allt kan ridas. Det innebär bland annat att Peder Fredricson är kvar på fjärdeplatsen.

Rankningslistornas utformning är ett hett diskussionsämne bland ryttarna och det är ännu hetare i coronatider. Det handlar om att få möjlighet att komma med i de få tävlingar som finns. Ju högre stjärnstatus på tävlingen, desto snävare ram på listan. Det vill säga om man inte har tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa sig en plats i startlistorna. Detta har flera gånger inneburit att mindre duktiga ryttare, som skaffat sig alltför bra hästar, köpt sig in och därmed tagit en plats som en proffsryttare gått miste om.

Detta har flera gånger inneburit att mindre duktiga ryttare, som skaffat sig alltför bra hästar, köpt sig in och därmed tagit en plats som en proffsryttare gått miste om.

Det måste vara hög tid att ta itu med problemen. Ekonomiska intressen tar över mer och mer, på bekostnad inte bara av sporten, utan också av djurens välfärd. Att pengarna styr i exempelvis tennisen och motorsporten är illa men inte så illa som i ridsporten där vi tävlar med djur. Det måste vara FEI som ska ta tag i frågan om köpeplatser och visa musklerna mot privata arrangörer som Jan Tops. Frågan är bara om FEI har några muskler. Hittills har det mest varit sillamjölke.

Tummenupp
Hiss

Efterlängtad tävling
SM-tävlingar räknas som elitevenemang och kunde därför genomföras, trots pandemin. Efterlängtade och med många toppnamn med.

 

Tummenned
Diss

Fälla framför fria
Fyrkantig överdomare som hellre fäller än friar en ambitiös elvaåring på ponnytävling.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden