Hoppning
20 juli 2021 09:59
Ridsportplus

Alva Svensson: ”Nu är OS plötsligt här”

OS i TokyoDet är först på senare tid som Alva Svensson, tävlingsgroom hos Peder Fredricson, börjat bli nervös. Just nu är hon med två hästar i Aachen och på lördag flyger hon – för första gången med häst – till Tokyo.

Alva Svensson: ”Nu är OS plötsligt här”
Alva Svensson och All In har blivit bästa vänner – till slut. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

22-åriga Alva Svensson har varit tävlingsgroom hos Peder Fredricson i ett år, men hittills aldrig flugit med häst.
– Jag är ganska ny med det mesta. Men jag ska försöka tänka att OS är som vilken tävling som helst och att vi ska jobba med de rutiner vi har, säger Alva Svensson.
Just nu är hon med ”Allan” och ”Charlie” i Aachen. Alltså Alll In och Catch Me Not.
– Det känns spännande, det kan man säga. Nu börjar jag känna att jag börjar bli nervös, innan har jag kört på som vanligt. Visst har det varit mycket tankar på OS men det har känts långt borta. Nu är det plötsligt här.

Många av groomarna är äldre och mer erfarna än Alva Svensson – och det är en trygghet, berättar hon.
– De är jättesnälla och superhjälpsamma. De vet att jag inte har så mycket rutin jämfört med dem. Det känns väldigt bra att ha så erfarna groomar att luta sig emot.

Två hästar aktuella

Vilken av hästarna som följer med till OS är ännu inte bestämt.
– Båda hästarna är i superform så det blir spännande att se vem som får åka. Men jag hoppas på Allan. Jag har bondat mest med honom och lagt ner väldigt mycket tid. Han är väldigt speciell så det har tagit tid att lära känna honom, men nu är vi bästa vänner och han litar på mig och jag på honom.

Med ”speciell” menar Alva Svensson att Allan kan vara svår att fånga i hagen.
– Han är väldigt explosiv och kan gå jättelugnt och sedan flyga iväg från ingenstans. Nu när jag känner honom hinner jag förbereda mig. Att han är så speciell är också det som gör att man fastnar för honom.
Även när groomen sitter på Allans rygg kan det hända saker.
– Han är oftast supersnäll men om det kommer något han är rädd för kan det gå undan. Man får vara beredd hela tiden och inte alltför avslappnad.

Halkade in på groom-yrket

Alva Svensson började på shettisridskola, och fick sin första egna ponny när hon var elva. När hon började jobba med hästar, för tre år sedan hos Emma Emanuelsson, var tanken att hon ville rida. Då tävlade hon på 1,30-nivå.
– Jag hade med mig egen häst hos Emma. Men det blev så att jag var med mycket på tävlingar och tyckte att det var väldigt roligt. Jag har alltid varit intresserad av hästar och det är väldigt roligt att hålla på med hästarna, alla detaljer och allt man gör med dem. Vi tar hand om dem så att de ska må så bra som möjligt och prestera på topp.

Om arbetsgivaren Peder Fredricson har Alva Svensson bara gott att säga.
– Han är väldigt noggrann med hästarna och han är väldigt stöttande. Han vill verkligen hästarnas bästa och det är jätteskönt.

Madde
Madde Nord är grom hos Peder Fredricson. Foto: Privat

Två som turas om på tävling

Peder Fredricson har två groomar, som turas om när det gäller tävlingar. Madde Nord heter den andra, och hon har  jobbat på Grevlunda i snart ett år.
– Vi har delat upp hästarna lite, Alva är där med Allan och gör tävlingen med honom, berättar Madde Nord.
Själv har hon hand om Christian K, Hansson och Charlie.
– Vi hoppas på EM så klart.

Det senaste jobbet för Madde Nord var i Tyskland hos Marco Kutscher.
– Det är samma basjobb där som här, men i Tyskland är det verkligen ett yrke att vara groom, folk jobbar med det hela livet. Här ses det mer som en hobby, något man gör något år innan man ska börja plugga.

Även Madde Nord ser fram emot OS.
– Ja, även om man inte är på plats är man med och kollar och håller sig uppdaterad. Den som inte är på tävling håller koll på hästarna hemma men man är ju alltid involverad på ett sätt eller ett annat. Vi är ett team.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden