Dressyr
16 september 09:14
Ridsportplus

Andrea Barth: ”Sverige ska ta ledarflaggan internationellt”

Omtag dressyrEfter OS är det dags för ett omtag inom svensk dressyr. En ny förbundskapten ska ta sporten framåt, med fokus på harmoni och lösgjordhet – och Sverige vill leda vägen. Det säger Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth som här utvecklar hur det ska gå till.

Andrea Barth: ”Sverige ska ta ledarflaggan internationellt”
Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth på plats under Ryttar-VM i Tryon. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Andrea Barth. Sportchef, Svenska Ridsportförbundet.

    – Det finns verkligen en anledning att göra ett omtag nu efter OS. Det är läge och vi är sugna. Alla som håller på med det här är ju tävlingsmänniskor. 

    – Vi jobbar nu med rekryteringen av en ny förbundskapten för dressyren. Man måste ha kontaktnätet och kunna dressyr på högsta nivå, men man måste också kunna berätta om sporten för andra så att de förstår. Den nya kaptenen kommer att ha en grannlaga uppgift att förklara sporten. 

    Mats Eriksson som var expertkommentator under OS-sändningarna kunde förklara dressyren på ett sätt som alla kunde ta till sig. Även hästens anatomi och så vidare. Det kommer att vara en viktig ingrediens när vi går framåt i dressyren. 

    Andrea Barth Foto Svrf
    Andrea Barth. Foto: SvRF

    – Vi har en pågående granskning som vi måste leva med och hantera. Det som vi ser är att vi går mer mot harmoni och lösgjordhet. Vi behöver premiera det mer i protokollen och i hur vi lär ut. Omvänt måste vi se till att man inte premierar avvärjningsbeteenden, att hästen inte tycker det är kul, och hästar som går bakom lod.

    Maria Nilsson (dressyrkommitténs ordförande) drev tidigt igenom att kandar ska vara frivilligt här i Sverige och Patrik (Kittel) har nu vunnit SM tre gånger på träns. 

    – Den nya kaptenens jobb kan vara att satsa på de här ryttarna som rider bättre på träns än på kandar. För det är dit vi kommer att komma. 

    – Man kan säga att trenden inom dressyren har gått från Nederländerna, med den hårdare ridningen som fanns där, till Storbritannien och vidare till Danmark. Nu tänker jag att Sverige ska ta ledarflaggan i en ny tid för dressyren med mer fokus på harmoni.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 15/2024.


    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden