Dressyr
15 september 14:55
Ridsportplus

Traudi Björling: ”Lika bra att ta bort kandaret”

Omtag dressyrBakåtlutade ryttare och felaktig ridning hotar dressyrsporten. Tysk-svenska B-tränaren Traudi Björling menar att både kandar och gramantyglar borde bort – för hästarnas skull. Är sporten redo för förändring? Läs hela Björlings inspel i framtidsdebatten om dressyr som nu är i full sving.

Traudi Björling: ”Lika bra att ta bort kandaret”
– Den här felaktiga ridningen är inte bara ett svenskt problem. Den finns överallt och det har blivit normaliserat. Det här måste förändras internationellt. Och snabbt – annars är det kört för dressyrsporten, säger B-tränaren Traudi Björling. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Traudi Björling. B-tränare med tysk beridar- och mästarexamen, tidigare landslagstränare för svenska ponnylandslaget.

    – Vi har i dag väldigt känsliga och rörliga dressyrhästar, där det är viktigt att inte skynda på utbildningen. Men vi har bakåtlutade ryttare som tar spjärn mot sina uppbyggda sadlar, håller emot och utövar ett otroligt tryck i hästarnas ryggar. Hästarna tvingas in i inlärd hjälplöshet och arbetar inte genom ryggen i egen bärighet. Då får vi blå tungor. Tänk att man fortfarande, 2024, inte förstår att en häst som knäpper av och går bakom lod inte kan jobba ärligt genom ryggen. 

    – Det talas mycket om kandarets vara eller icke vara. Rätt använt är kandaret i sig inget problem. Men i och med att så många ryttare inte rider med en oberoende hand, blir det ett problem. Därför är det lika bra att ta bort kandaret. De ryttare jag ser i Sverige i dag, skulle kunna rida sina hästar på träns allihop. En del skulle rida lika fel på träns, men det skulle inte vara lika fruktansvärt för hästen. Gramantygel kunde också gärna försvinna. 

    – Den här felaktiga ridningen är inte bara ett svenskt problem. Den finns överallt och det har blivit normaliserat. Det här måste förändras internationellt. Och snabbt – annars är det kört för dressyrsporten.

    – Allt börjar med det som domarna ger höga poäng för, det vill ju ryttarna visa. Nu hoppas jag att Svenska Ridsportförbundet tydligare visar vad man vill se och vad man står för. Inte bara svänger sig med ordet hästvälfärd. Det måste genomsyra hur man dömer och alla tränarutbildningar. Det här måste komma uppifrån. Premiera den korrekta klassiska ridningen och bestraffa motsatsen med konsekvenser.

    – Vissa går förstås inte att påverka, för det är så mycket pengar inblandade. Vi får satsa på den yngre generationen och utbilda den korrekt. Sverige har ryttare som rider på det rätta sättet, ryttare som skulle kunna rida ett OS . Men det skulle vara ännu roligare om man kunde ändra vissa framgångsrika ryttares inställning, ändra deras attityd.

    Ridsport i morgon: Landslagsryttaren som vill hjälpa yngre: ”Om jag kan vara en inspirationskälla skulle jag gärna komma till Sverige”

    Här hittar du fler röster i Omtag dressyr

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden