Omtag dressyrRidsporten står inför en förändring: regler behöver enas, harmoni premieras och en ny ledare ta över. Hur kan sporten utvecklas utan att splittra hästcommunityt? Här berättar OS-ryttaren Jan Brink om hur han ser på dressyrens framtid.
Jan Brink: ”Processen är i gång på samma sätt som metoo”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Jan Brink. Tidigare landslagsryttare med OS-meriter, i dag tränare och en av de ansvariga bakom Knytkalaset.
– Jag vill vidga denna gigantiska fråga, den handlar inte bara om dressyr utan om hela ridsporten. FEI och därmed även det svenska förbundet behöver likrikta reglerna i alla grenar, både när det gäller bett och hjälptyglar. Som graman, förbjudet att ens yppa i dressyrkretsar, medan många hoppryttare ogenerat rider runt med den utan att någon protesterar.
Domarna bär yttersta ansvaret
– Det ska vara valfritt med sporrar och träns eller kandar. MEN jag vill inte döda kandaret, jag vill att det ska vara valfritt. Jag tror att jag själv hade valt tränsbett på Briar, men på den tiden var kandar ett krav.
– Vi bär alla ett gemensamt ansvar framåt, men det yttersta ansvaret skulle jag säga vilar på domarna, som måste börja premiera avspändhet och harmoni. Så länge sprattel, spänning och spektakulär gång går före harmoni och spänst, kommer ryttarna rida på det sätt som gör att de vinner. Jag tycker mig märka en långsam förändring i domarnas bedömning, men det är inte bara att knäppa med fingrarna.
– Nu behövs omtag och en ny ledare, som inte nödvändigtvis behöver vara en dressyrmänniska. Snarare en sportmänniska som förstår sig på människor och de utmaningar ridsporten står inför i dag. Viktigast nu är att inte bara köra på med det gamla vanliga, utan våga ge talangfulla hungriga ryttare chansen, för att bygga ett lag.
– Jag tror att dressyren kommer att finnas kvar, även efter OS 2028. Det rensas upp rejält nu. Allt måste förnyas, processen är i gång på samma sätt som när metoo briserade. Viktigt nu är att ena hästcommunityt, från amatörer till proffs. Tonläget är högt hästmänniskor emellan och vi behöver hitta en gemensam väg framåt snarare än att splittra. Lyssna även på dem som tycker annorlunda. Det finns frågor som tas upp som vi inom ridsporten behöver ställa oss, inte minst kring resor och tävling. Att ridsporten har blivit mer global är inte alltid av godo.
Ridsport i morgon: Hon vill slopa kandaret helt
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på