Hoppning
3 september 2021 08:59
Ridsportplus

Angelica Augustsson Zanotelli om vägen tillbaka

MästerskapFör åtta år sedan var hon med och hoppade hem ett EM-brons åt Sverige i danska Herning. Nu är Angelica Augustsson Zanotelli tillbaka i Europaeliten efter att ha fått tre barn. "Att rida mästerskap igen har varit min målsättning länge," säger 34-åringen som ligger 25:a inför fredagens EM-hoppningar.

Angelica Augustsson Zanotelli om vägen tillbaka
Angelica Augustsson Zanotelli är tillbaka på mästerskapsnivå. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tillsammans med Mic Mac du Tellard (SF sto f 2000 e Cruising-Galoubet A, uppf Lejeune Bernadette) gjorde Angelica Augustsson Zanotelli en kometkarriär som bland annat innehöll en världscupseger inför hemmapublik i Göteborg 2011 och EM-bronset i lag 2013.

Det är mycket på grund av Henrik Ankarcrona som jag är här i dag. Angelica Augustsson Zanotelli.

När ryttaren bytte arbetsgivare fick hon också lämna sin topphäst.

Nu har hon och maken, brasilianske hoppryttaren Marlon Modolo Zanotelli, byggt upp en egen anläggning i Belgien och fått tre barn, den yngsta är född i januari i år. Angelica Augustsson Zanotelli har visserligen tävlat en del mellan graviditeterna, men det har varit på en nivå som är en bra bit från mästerskapsnivå.

Lång plan

Att rida det nu pågående Europamästerskapet har varit planen en längre tid.
– Ja, det har varit målsättningen väldigt länge, det har varit en lång planering men det är ju inte alltid det fungerar. Men det är roligt när det gör det. Vi har ett väldigt starkt team hemma som har kämpat för det här, säger hon i den mixade zonen efter sin runda där ett tramp i vattengraven gav fyra fel på EM på torsdagen.

Precis som på EM för åtta år sedan är hon omringad av journalister efter sin ritt och hon berättar glatt om sin mästerskapshäst Kalinka van de Nachtegaele (BWP sto f 2009 e Epleaser van T Heike-Cicero Z, uppf Marcel Jacob, äg Angelica Augustsson Zanotelli och Rostal NV).
– Det kändes jättebra och jag tycker att hon hoppade helt fantastiskt. Jag skulle ha tryckt på lite mer inför vattnet så att hon räckte över. Det trodde jag att jag gjorde, men det var inte tillräckligt, säger hon.

”Många som har haft betydelse”

När frågan om vilka som har betytt mest för vägen tillbaka till världseliten har varit ser hon rörd ut.
– Det är många som har haft betydelse. Hela vår personal där hemma, alla jobbar hårt för att vi ska nå våra mål. Och min man så klart.
– Och så förbundskaptenen Henrik Ankarcrona som vågade ge mig chansen. Han tog ut mig till nationshoppningarna i Rom bara efter att jag gjort min andra tävlingen efter sista graviditeten. Det har betytt jättemycket. Hade han inte gjort det hade jag inte kunnat vara redo inför EM. Det är mycket på grund av Henrik Ankarcrona som jag är här i dag, säger hon.

Angelica Augustsson Zanotelli- Nintender Star 2 210620 Rt Kopiera
Angelica Augustsson Zanotelli och Nintender Star på Stockholm Stadion i juni 2021. Foto: Roland Thunholm
Angelicaaugustsson_kalinka_rt
Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele i Friends Arena 2021. Foto: Roland Thunholm

Hon lyfter också ägarna till Kalinka van de Nachtegaele som lät stoet stanna hos henne under graviditeten. Hon tävlades då en del av Marlon Modolo Zanotelli.

”Växer med uppgiften”

Nu gör stoet alltså sitt första mästerskap, och det är inget som verkar bekymra det temperamentsfyllda och kapabla stoet.
– Hon är en häst alltid växer med uppgiften. Varenda gång jag gjort något större än tidigare med henne har hon tagit det väldigt bra. Jag känner likadant den här helgen. Hon går in och gör sin uppgift. Hon har tagit det här väldigt bra.
– Det känns som att det fortfarande finns mycket kvar i henne och det känns bra inför fortsättningen.

– Det är klart att det är nervöst men det viktigaste är att man har en bra känsla med sin häst och det har jag. Det ger mig självförtroende.

EM i hoppning fortsätter med lagfinalen i dag, fredag. De 25 bästa efter den går vidare till söndagens individuella final.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden