Hoppning
14 januari 20:08
Ridsportplus

Angelica om framtidshästen: ”Har bara blivit bättre och bättre”

FramtidshoppFörsta stora målet för Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele är världscupfinalen i Omaha, sedan är siktet inställt på Paris. Samtidigt bygger Angelica för framtiden med Kendrick 4 som ska matchas mot större uppgifter. Ridsport har pratat med den svenska hästägaren och Angelica om framtidshoppet och framtiden.

Angelica om framtidshästen: ”Har bara blivit bättre och bättre”
Framtidsekipaget Kendrick och Angelica Augustsson Zanotelli. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Året har bara börjat och Angelica Augustsson Zanotelli är redan glödhet med sitt fuxsto Kalinka van de Nachegaele (BWP sto f-09 e Epleaser van T Heike-Cicero Z, uppf Marcel Jacob, äg Angelica Augustsson Zanotelli och Rostal NV). Allt föll på plats i och med dubbelsegern i Helsingfors i höstas, och på fredagen tog ekipaget en sjätteplacering i 1,60-klassen vid världscupmeetinget i Basel. På söndagen väntar världscupkvalet med målet att säkra fler poäng till världscupfinalen i Omaha i april.

Fortsätter framgångståget kan Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele till slut vara aktuella för den korta listan till OS i Paris, vilket är det stora målet. Samtidigt måste det byggas för framtiden och där kommer Kendrick 4 (OL val f-14 e Kannan-Quattro, uppf Rolf Moormann) in i bilden. Den 9-åriga valacken ägs av Jumper Horses Sweden aka Viktoria Sander, och är just nu ett av Angelicas främsta framtidslöften.
Henrik Ankarcrona skickade ett meddelande och gratulerade mig till en väldigt fin häst, säger Viktoria Sander om det faktum att Kendrick är uttagen till landslagets utvecklingsgrupp för 2023.

Köpte av uppfödaren

Den mörkbruna, till synes nästan svarta, hästen kom till stallet som nybliven 6-åring för tre år sedan, och reds av Thomas Ryan innan Angelica tog över tyglarna i början av förra året. Viktoria Sander köper i princip alla sina hästar via svenska Christine Fältström som bor i Tyskland och likadant var det med Kendrick. Valacken köptes direkt av uppfödaren Rolf Moormann, ”som är lite känslig med vem som köper hans hästar”, efter en provridning som lovade mycket inför framtiden.

– Han är väldigt powerful, han har mycket scope och det är en smart häst. Thomas fick en väldigt bra känsla när han satt på ryggen, säger Viktoria Sander.

Vilka förhoppningar hade du från början?
– Man tänker alltid att man har hittat en fantastisk häst som ska kunna gå hela vägen, sedan gör man utvärderingar längs vägen och han har verkligen tagit ett steg till i sin utveckling nu med Angelica. De passar väldigt bra ihop.

Dröm som gått i uppfyllelse

Det var Viktoria Sander själv som tog kontakt med Angelica, men de kände till varandra sedan tidigare. Bland annat köpte Angelica hästen Chattanooga av Viktoria Sander för ett antal år sedan när hon ägde hästar tillsammans med Sylve Söderstrand.

Jag har alltid haft ett gott öga till Angelica. Jag är imponerad av henne som ryttare, hennes inställning och hennes förmåga.

Viktoria Sander

– Jag har alltid haft ett gott öga till Angelica. Jag är imponerad av henne som ryttare, hennes inställning och hennes förmåga, och har alltid drömt om att ha en häst hos henne. Sedan föll det sig så att hon och Kendrick passade ihop och då blev det så, säger Viktoria.

Första starten gjorde Angelica med Kendrick i april och därefter har det gått som på räls i främst 1,45-klasser och sedan ett par 1,50-klasser i slutet av året.
– Kendrick var åtta när han kom till Angelica. Det är ju första året som vuxen och ett mellanår, där han har gjort det han ska. Han har debuterat 1,50, varit på stora tävlingar och stora arenor och gått precis så bra som man vill att det ska gå.

Viktoria Sander har följt sin skyddsling live vid flera tillfällen, bland annat i St Tropez i somras och i Verona i november.
– Jag är alltid så nervös att jag håller på och avlida. Jag är en riktig hönsmamma. Men det är verkligen coolt att se de två ihop.

Hur är hans personlighet?
– Han är en gentleman, en riktigt fin individ som är fantastisk att rida. Jag tror att alla som jobbar i Angelicas crew tycker om att jobba med honom. Sedan kan han såklart vara lite busig att rida, men det är för att han har mycket blod i sig.

Vad är målet för 2023?
– Tanken är att han ska följa med Angelica på de stora tävlingarna och fortsätta tävla lite fler 1,50. Det är Angelica och Marlon som fattar beslut om hur de tar honom framåt.

A4fb6232-8a67-442c-bfb8-160ba97bcd3b
Viktoria Sander med två av sina unghästar. Den med bläsen är den egna uppfödningen On Parole (f-20 e Chopin VA-Lordanos) och den andra är Cassius van’t Studuch Z (f-20 e Chacco Blue-Elvis ter Putte). Foto: Privat

Flera hårda slag

Ridsport har tidigare berättat om Viktoria Sander och mardrömmen som hon och Thomas Ryan fick genomlida under EHV-1-utbrottet i Valencia för knappt två år sedan. Av fem hästar förlorade hon två på plats till den fruktade sjukdomen och ytterligare en gick bort i sviterna efter hemkomsten till Sverige.

Kendrick var en av de två hästar som blev kvar. Den andra var Secret Star som sedan vann 6-årsfinalen i Falsterbo sommaren 2021. I mars förra året dog även Secret Star efter att ha drabbats av akut tarmvred. Fyra timmar efter de första kolikkänningarna dog han på operationsbordet.

Du blir väldigt medveten om hur skört det är och hur snabbt det kan vända från att du gråter av lycka till att du gråter av sorg.

Viktoria Sander

Viktoria Sander har förhoppningsvis fått sin dos av olycka så det räcker och blir över, det har varit många hårda slag på kort tid.
– Du blir inte härdad av det. Du blir väldigt medveten om hur skört det är och hur snabbt det kan vända från att du gråter av lycka till att du gråter av sorg. Det är besked jag aldrig vill ha igen.

Fina unghästar på gång

Malin Sjögren har sin bas på Grevlunda där hon jobbar halvtid som beridare åt Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson och halvtid som beridare med egen verksamhet. Här står de två nyblivna 5-åringarna Iggy (val f-18 e Chacoon Blue-Check In-Quick Nick) och Probation (val f-18 e Pikeur Canvaro-Argentinus) som Viktoria Sander hoppas mycket på. Om de ska gå i Kendricks fotspår kan bara framtiden utvisa.

– Det är två väldigt härliga individer och Malin är en helt fantastisk tjej. Jag är så glad att hon har mina unghästar, säger Viktoria Sander.

”Kan gå väldigt långt”

Angelica Augustsson Zanotelli är i sin tur väldigt glad över att ha Kendrick i stallet.
– Det är en häst som jag tror väldigt mycket på, han har bara blivit bättre och bättre och levt upp till de förväntningar vi har haft på honom. Varje gång han har gått en större klass eller större tävling har han alltid gjort det som man hoppats att han ska göra, säger hon.

– Han har väldigt mycket kapacitet och han är den typen av häst så som de moderna hästarna är nu för tiden. Han har blod, han är försiktig och han är snabb. Med rätt matchning tror jag att han kan gå väldigt långt, fortsätter Angelica.

Han är den typen av häst så som de moderna hästarna är nu för tiden. Han har blod, han är försiktig och han är snabb.

Angelica Augustsson Zanotelli

Parallellt med Kendrick är förväntningarna även stora på det 8-åriga framtidslöftet Whats Up SK (SWB val f-15 e Emerald van’t Ruytershof-Cassini II, uppf Josefin Hansén Billberg). En fantastisk häst som Angelica köpte in sig till hälften i tillsammans med uppfödaren och goda vännen Josefin Hansén Billberg i samband med Gothenburg Horse Show för tre år sedan. Josefin Hansén Billberg, som var den som utbildade hästen, gick tragiskt bort i början av året efter en tids sjukdom.

Via det mångåriga samarbetet med den tidigare arbetsgivaren Ashford Farm red Angelica Augustsson Zanotelli under fjolåret ett otroligt sto vid namn Chadora Lady, som fick många att dra efter andan på Friends i Stockholm. Hästen såldes nyligen till en ung amerikansk GP-ryttare vid namn Natalie Dean.
– Ashford Farm är jätteduktiga. Vi köper fina unghästar tillsammans för att ta upp dem i klasserna och sälja. Det är vår affärsplan. Chadora köpte vi tillsammans när hon var sex och det är nog en av de absolut bästa hästarna jag någonsin har ridit. Förhoppningen är att vi i framtiden ska kunna ha kvar några av de bästa hästarna, berättar Angelica.

”Känns bättre än någonsin”

Främsta fokus just nu är dock Kalinka van de Nachtegaele och till att börja med är det som sagt världscupfinalen i Omaha som hägrar. Därefter är siktet inställt på OS i Paris med ett EM på vägen.
– Hon känns bättre än någonsin och har hållit den formen länge nu. Det är kul att det inte bara är någon tävling, utan att hon faktiskt har varit väldigt bra hela vintern. Det känns som att vi har ett väldigt spännande år framför oss.

Jag tror att hon bara kommer bli bättre och bättre.

Angelica Augustsson Zanotelli

Finns det någon oro över att den goda formen ska försvinna?
– Nej, inte alls. Jag har ett system med henne nu och jag tror att hon verkligen har kommit in i det systemet. Vi har hittat helt rätt och känner varandra så väl. Jag tror att hon bara kommer bli bättre och bättre. Nu får jag behålla henne också eftersom det är två stycken som har gått in och köpt henne. Det är väldigt kul, säger Angelica.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden