Hoppning
3 september 18:28
Ridsportplus

Ankarcrona: ”Nu har jag tre mästerskapsekipage till”

EM i Milano"Det är de två bästa rundorna hon har gjort i hela sitt liv, och det känns otroligt kul inför framtiden." Det säger Henrik von Eckermann om Iliana som har överträffat hans förväntningar. Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona kan i sin tur konstatera att Sverige har fått tre nya mästerskapsekipage under EM-veckan i Milano. Läs vad de säger här.

Ankarcrona: ”Nu har jag tre mästerskapsekipage till”
Henrik von Eckermann och Iliana har visat vad de går för som mästerskapsekipage. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svenskarna må ha snubblat på målstrecket individuellt, men förbundskaptenen Henrik Ankarcrona är både nöjd och aningen mör efter all anspänning under EM-veckan i Milano. Han har räknat till 21 mästerskapsrundor totalt med de blågula ekipagen vid det här laget och känner sig lite ”tom i bollen”.
– Jag visste redan att jag hade ett mästerskapsekipage i Jens och Cosmo, men nu har jag tre till här. De har gjort en fantastisk vecka, säger han och tar ett djupt andetag.

Det är nog faktiskt den bästa rundan jag någonsin har gjort.

Henrik von Eckermann om sin första finalrunda.

Han har ännu inte sett finalrundan med Wilma Hellström och Cicci BJN, där stoet var lite matt på söndagen, men han konstaterar att det är en viktig erfarenhet att ta med sig för framtiden.
– Har man inte varit med innan så vet man inte. Det är lite samma som för Jens i fjol när det tog lite stopp, säger Henrik Ankarcrona och syftar på den individuella VM-finalen i Herning.

– Vattentrampet med Zuccero kom inte som en överraskning, vi vet att han är lite kort på vatten och det är något vi behöver jobba på. Men hästen har vuxit något otroligt och visat att den hör hemma på den här nivån. Det är en fantastisk erfarenhet att ta med sig och det är viktiga rundor för den att göra, fortsätter Henrik Ankarcrona.

”Förevisningsrunda”

Han hyllar också Henrik von Eckermann och Iliana, som verkligen har visat att de håller hela vägen.
– Den första rundan idag ska jag nog ha med som förevisningsrunda på hur man rider. I andra rundan kanske han hade lite mycket fart i svängen, men det är också en häst till som har visat att den har i mästerskap att göra. Nu har han en häst som faktiskt kan avlasta King Edward.

Tydliga förväntningar

Att skapa lugn och harmoni i teamet är en av grundförutsättningarna för att alla ska kunna prestera på det här sättet, menar Henrik Ankarcrona.
– Det måste finnas utrymme för varje individ att göra sin grej och varje individ måste också vara öppen för och tåla både positiv och negativ kritik. Och kunna acceptera det och vilja driva på åt samma håll. Förväntningarna måste också vara tydliga, alla kan inte komma med olika förväntningar, för då kommer en del inte att vara nöjda i slutändan.

– Det är ett långsiktigt arbete som pågår hela tiden, framför allt i kontakten med ryttarna och dem runt omkring, och oss i supportteamet. När man kommer till ett mästerskap måste det vara friktionsfritt, det får inte finnas några om eller men, förklarar Henrik Ankarcrona.

Vad säger du om medaljörerna?
– Henrik sa till mig i början av veckan att Steve eller Philipp kommer vinna, de blir etta och tvåa. Deras hästar har också hoppat helt fantastiskt, även Juliens häst har sett väldigt fin ut, så jag är inte alls förvånad. När det kommer till mästerskap tycker jag alltid att de som står på pallen – de förtjänar att stå där.

Även Henrik von Eckermann, som slutade sexa efter Jens Fredricson, hyllar medaljörerna.
– Vi ville självklart att Jens skulle vinna, men det är helt rätt att Steve vann. Han är en person som satsar på mästerskap och har en långsiktig plan. Han håller sig lugn och är otroligt fokuserad – och på mästerskap är han som bäst.

Skolboksrunda

Liksom Henrik Ankarcrona är Henrik von Eckermann också väldigt nöjd med första finalrundan.
– Det var en skolboksrunda. Det är nog faktiskt den bästa rundan jag någonsin har gjort. Det var inte ett galoppsprång inne på banan där jag kände att jag skulle ha gjort någonting annat. Jag har haft många bra rundor, men den var riktigt bra.

De rivningar som han har haft genom mästerskapet tar han på sig själv.
– Två ryttarmissar, två nedslag och en sjätteplats. Det finns inga frågetecken, säger Henrik von Eckermann.

De funderingar som fanns inför mästerskapet om huruvida Iliana skulle orka hela vägen, i för henne en helt ny situation, är också upplösta i intet.
– Det är till och med lite över förväntan – att hon faktiskt går in och hoppar bäst idag. Det är de två bästa rundorna hon har gjort i hela sitt liv, och det känns otroligt kul inför framtiden.
Ridsports samlade rapportering från EM i Milano
Resultat, individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden