Hoppning
3 september 2023 17:03

Europamästaren: ”Har haft mardrömmar om att hon är såld”

EM i MilanoAtt vinna EM-medalj känns extra gott i magen när man också kan få fortsätta resan med hästen mot nya mål. Det berättade de nyblivna medaljörerna Steve Guerdat och Philipp Weishaupt efter söndagens medaljstrid i Milano. Läs vad medaljörerna säger här.

Europamästaren: ”Har haft mardrömmar om att hon är såld”
Europamästaren Steve Guerdat berättade vad hans guldhäst betyder på presskonferensen efter prisutdelningen. Foto: Kim C Lundin

Det var inget snack om saken, Steve Guerdat var bäst när det gällde. Och den nyblivne Europamästaren i hoppning hyllades också av de andra medaljörerna och svenskarna för sin ridning och sitt horsemanship.

Jag visste att hon inte skulle svika mig. Hon är en väldigt, väldigt speciell häst.

Steve Guerdat

Själv tackade han sin häst och hästägaren, som har lovat att behålla guldhästen. Annars är det en mycket vanlig del av livet som ryttare att så bra hästar som Dynamix de Belheme säljs när de visar sin storhet.

– Jag är lyckligt lottad som har en fantastisk hästägare, som har varit med mig i många år. Det började med Corbinian som vann världscupfinalen och sedan Venard de Cerisy som vunnit så många Grand Prixer, och nu Dynamix sedan hon var fem år gammal, säger Steve Guerdat.

– Jag berättade för Sabina (Cartossi, red anm) att jag har haft mardrömmar om att hon är såld. Men Sabina har lugnat mig och sagt att jag kan sova gott, ”för Dynamix stannar hos dig”.

Fokuserade på att rida bra

När det gäller söndagens guldprestation säger Steve Guerdat:
– Jag försökte att inte göra något annorlunda. Det är mitt jobb att rida felfritt varje vecka och den här helgen var det ett mästerskap. Jag är väldigt tacksam över mitt sto och jag försöker bara hålla henne fräsch och igång.

– Det är hennes första mästerskap och hon kändes lite trött redan i första rundan, så jag försökte spara på sprången inför den andra rundan.

– Jag fokuserade på vad jag skulle göra, för jag visste att hon inte skulle svika mig. Hon är en väldigt, väldigt speciell häst. Jag försökte bara fokusera på mitt jobb – så att hon kunde visa sig från sin allra bästa sida. Det gjorde hon också, och jag är väldigt stolt över att få rida en häst som henne, säger Steve Guerdat vars nästa stora mål med stoet är OS i Paris.

53161642503_851494b6aa_4k
”Jag har haft många bra hästar – det här stoet är alla samlade i en och samma häst”, säger Steve Guerdat om sin guldhäst. Foto: FEI/Liz Gregg
531605661228aa23bfd0a6k
Philipp Weishaupt och Zineday på väg mot EM-silver. Foto: FEI/Leanjo de Koster
531611530769e375c8a3c5k
Dubai du Cedre bar Julien Epaillard till EM-brons. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Silvermedaljören Philipp Weishaupt berättar i sin tur att han har försökt smyga lite med vilken lovande häst han sitter på i blott 9-åriga Zineday.
– Men i Aachen gick det inte att dölja längre, även en blind kunde se hur bra han är, skojar tysken om den imponerade tredjeplatsen i Rolex Grand Prix i augusti.

Jobbar i försäljningsstall

– Det är ju lite skillnad för mig mot vad det är för Steve, jag jobbar ju i ett försäljningsstall (hos Ludger Beerbaum, red anm). Att köpa och sälja är det vi gör, säger han med ett snett leende.

– Men jag var smart nog att hitta någon som kunde investera i hästen för två år sedan, för jag visste exakt var vi skulle vara två år senare. Hästens kvalitet var uppenbar från början, säger Philipp Weishaupt som fann en hästägare i amerikanskan Alice Lawaetz.

– Hon har också sagt till mig att jag inte behöver vara orolig, ”säg bara nej, vem som än frågar om han är till salu” säger hon. Det känns helt otroligt, jag har aldrig varit med om det innan i min karriär. Så fort hästen har varit redo för att gå de stora klasserna, har den varit till salu.

– Det gör också att jag verkligen kan planera för framtiden med hästen. Jag behöver inte stressa, utan kan verkligen göra det som är bäst för hästen, säger Weishaupt som liksom Guerdat har siktet inställt på Paris.

Bronsmedaljören Julien Epaillard var lika snabb iväg från mästerskapet som han är på banan. Han hade nämligen ett flyg som han var tvungen att passa.

Ridsports samlade rapportering från EM i Milano
Ridsports samlade rapportering om Steve Guerdat
Resultat individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden