Hoppning
28 augusti 2023 19:45
Ridsportplus

Steve Guerdat rider för EM-guldet

GuldsatsningHan blev olympisk mästare 2012, och prenumererade under några år på förstaplatsen på världsrankningen. Just nu är Steve Guerdat ”bara” nummer 15. Nu har han hittat drömhästen – och satsar på guld i EM.

Steve Guerdat rider för EM-guldet
Steve Guerdat och känd och omtyckt för att alltid sätta hästarna i första rummet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Schweizaren Steve Guerdat, 41, är välkänd som hoppcirkusens mest ödmjuka ryttare. Publik och hästvänner världen över älskar hans ridning och mjuka hästfilosofi. Han sätter alltid hästarna i första rummet, rider mjukt och balanserat, och nobbar Global Champions Tour, GCT, just för att han tycker det blir för mycket för hästarna.

När Steve år 2017 köpte Paul Weiers fina anläggning i Elgg utanför Zürich kunde han ge sina hästar perfekta förutsättningar med perfekta träningsbanor och uteridningar i terrängen varje dag.
– De är vana vid stock och sten, det gör dem glada och lyckliga att få komma ut och röra sig i naturlig terräng, sa Steve inför det hoppderby i Falsterbo som han sedan  vann (i år igen) med Easy Star de Talma.
– Jag älskar derbyn.

Blev tunt i stallet

Att tävla och nå stora framgångar är självklart Guerdats stora ambition. För det krävs inte enbart lyckliga hästar, de måste också ha kapacitet för de riktigt stora klasserna. Så när hästar som svenskfödda VM-bronshästen Albführens Bianca, Ulysse des Forêts, Alamo, Victorio des Frotards och Uranie de Belcour försvann blev det ganska tunt i stallet. Guerdat letade hela tiden efter nya hästar – men det är inte så lätt, säger han.
– Jag bryr mig inte så mycket om hästarnas härstamningar. Ser jag en häst jag gillar på tävling går jag ofta och frågar om den.

Nu har stallet fyllts på och trots alla topphästar som Guerdat ridit säger han att han har hittat drömhästen: Dynamix de Belheme.
– Hon har allt, säger Guerdat.

Jag kände redan från början att här fanns något speciellt, känslan var enorm.

Två felfria rundor i nationshoppningen i Falsterbo gav publiken bevis på att det i det bruna stoet finns något extra.
– Jag köpte henne som 5-åring och som 6-åring fick hon följa med på vårturnéerna i Spanien, bara för att samla på sig erfarenhet. Som 8-åring gick hon 1,40-1,45-hoppningar och i Dublin i fjol vann hon sin första femstjärniga Grand Prix, nio år gammal, berättar Guerdat.
– Jag kände redan från början att här fanns något speciellt, känslan var enorm.
– Andra hästar kan vara svåra på olika sätt. De kan ha problem med vissa arenor, de är inte snabba nog eller de hoppar sämre på en viss sorts hinder. ”Bingo” hoppar bra på allt.
– Hon är dessutom trevlig att ha att göra med i stallet och hon är snäll mot andra hästar.

Kan vara spooky

Det finns egentligen bara en sak som kan vara problematisk.
– Hon är spooky där hemma. Hon var det i början även på vissa hoppbanor men det har gått över. Däremot är hon inte rolig att rida ut ensam, i alla fall inte för mina beridare. Om det är jag som rider henne i skogen uppför hon sig.

De dagliga uteritterna Guerdats hästar får uppleva innebär att samtliga går med skor.
– Det skulle inte fungera för dem att gå barfota. Dessutom tror jag inte att skor eller ej gör någon större skillnad. Det viktigaste är att man har en skicklig hovslagare. Hade det funnits fler som verkligen kunde sin sak hade problemen med hästars hovar varit betydlig färre.

Siktar på individuellt mästerskapsguld

Olympiskt guld, lagmedaljer på både VM och EM, världscupfinalsegrar, otaliga Grand Prix-segrar, utmärkelser som årets ryttare – Steve Guerdats meriter är många. Men han saknar ett individuellt mästerskapsguld. Det tänker han ta vid Milano-EM i början av september, med Dynamix de Belheme.

Fakta

Steve Guerdat

Guerdat-s-laba23r7858
”Hon har allt”, säger Steve Guerdat om 10-åriga Dynamix de Belheme. Foto: Dirk Caremans
 • Ålder: 41 år.
 • Bor: Elgg, kanton Zürich, Schweiz.
 • Familj: Frun Fanny, dottern Ella, 2 år. Brodern Yannick är manager för hela Guerdats verksamhet.
 • Hobby: Skidåkning.
 • Förebild: Pappan Philippe, tvåfaldig olympisk ryttare, och John Whitaker.

Om Guerdat:

 • Började rida som nioåring. Jobbade tre år för Jan Tops men stod inte ut med att hästarna han red såldes. Droppen var när ”den bästa hästen jag ridit”, Tepic La Silla, togs ifrån honom efter bara några månader.
 • Guerdat var nära att byta nationalitet till Ukraina år 2006. Han skulle ha fått en dyr bil, tre årslöner och en lyxig lägenhet, men ångrade sig precis när han skulle skriva på kontraktet och lämnade tillbaka allting. Han hade nu inget men räddades av Yves Piaget som köpte Jalisca Solier till honom och karriären kunde börja på allvar.
 • I Guerdats hemstad Bassecourt finns en staty av honom och OS-guldvinnaren Nino des Buissonnets.

Steve Guerdats bästa hästar

 • Dynamix de Belheme SF sto f -13 e Snaike de Blondel-Cornet Obolensky.
 • Venard de Cerisy SF val f -09 e Open Up Semilly-Djalisco du Guet.
 • Albführens Maddox SWB, hingst f -11 e Cohiba-Maraton, uppf Liselotte Tillberg.
 • Isminka KWPN sto f -13 e Mylord Carthago-Quite Easy.
 • Double Jeu d’Honvault SF hingst f -13 e Kannan-Cook du Midour.
 • Easy Star de Talma SF hingst f -14 e Quick Star-Opium de Talma.
 • Lucky Fauntleroy WEST val f -15 e Lord Fauntleroy-Comme il Faut.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden