Sverige
11 februari 2021 10:59

Anläggning isoleras efter flera coronafall

SmittaAv de över 70 hästarna i stallet på Djursholms Ridklubb har fem hittills visat symptom på ekvint coronavirus - tre av dem har fått föras till klinik för vård. Nu har anläggningen i Stockholm satts i isolering.

Anläggning isoleras efter flera coronafall
Flera hästar på Djursholms ridklubb har drabbats av ekvint coronavirus. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Den första hästen blev sjuk för lite mer än en vecka sedan, och därefter har flera visat symptom – tre av dem har förts till djursjukhus.
– På fredagen körde vi en häst med feber till kliniken, berättar ridskolechefen Eva Ulf för Mitt i Danderyd.

Ridklubben isoleras nu efter att man konstaterat att det rör sig om ekvint coronavirus, ett virus som kan orsaka trötthet, nedsatt aptit och feber, men som inte smittar till människor. Viruset kan även orsaka tarmproblem hos hästar.
– När hästar får problem med magen blir man orolig, eftersom de kan dö av det. De har inte samma skydd mot tarmproblem som vi människor har, säger Eva Ulf till tidningen.

”Läget under kontroll”

I sociala medier skriver klubben att läget är under kontroll, och att man nu arbetar intensivt för att stoppa spridningen av smittan mellan hästarna – bland annat genom att hästarna hålls under noggrann uppsikt och tempas regelbundet. Ridskoleverksamheten pågår som vanligt, även om stallet är isolerat och inga hästar får lämna eller komma till anläggningen.

I dagsläget är enligt Eva Ulf fem av de 74 hästarna i stallet dåliga – hos tre av dem har man konstaterat corona genom provtagning. Inkubationstiden för ekvint coronavirus är mellan två och tre dagar.

Läs mer om coronavirus hos häst

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden