Sverige
5 oktober 2016 11:26

Anmäler till ARN efter mardrömmen då hjulet lossnade

Monia Häggkvist fick en mardrömsresa när hästlastbilens hjul trillade av och två till visade sig sitta löst. Däck, bultar och fälgar var nyinköpta och nu har Monia anmält ärendet till Allmänna reklamationsnämnden för att få reda på vad skräckupplevelsen verkligen berodde på.

Anmäler till ARN efter mardrömmen då hjulet lossnade
Monia Häggkvist är fortfarande skärrad efter händelsen, men tacksam att det slutade så väl.

– Jag är fortfarande livrädd och har inte vågat köra bussen efter det här. Vi hade kunnat vara döda och måste få veta som gick snett, säger Monia Häggkvist om att hon har anmält fallet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att saken ska undersökas ordentligt.

Strax innan färden till en veterinärklinik hade Monia, en ridskolechef i norrländska Ramsele och van chaufför, beställt nya däck, fälgar och bultar från en butik på internet. De hade telefonkontakt innan köpet och butiken utlovade hundraprocentig passningsgaranti.
– Det var ju därför jag valde att handla där och litade på att det skulle fungera bra, säger Monia.

Hennes sambo är lastbilschaufför och extremt noga med efterdragning och dubbelkoll av allt stämmer. På resan mot veterinärkliniken med en god vän och två hästar i hästbussen tog Monias mardröm ändå fart i mörkret. På en väg med tung lastbilstrafik lossnade plötsligt ena bakhjulet och de blev ståendes på en liten skogväg intill, dessutom utan mobiltäckning.

En däckjour kunde rycka ut och medan hästbussen togs till en verkstad ordnade jouren fram ett hästsläp av bekanta. Efter poliskontakt och en utfärdad varning till allmänheten inför riskmomentet att lasta om hästarna intill den stora vägen var de i säkerhet. Då hade hästarna stått åtta timmar i bussen.
– Jag är så tacksam att det var just de här killarna som jobbade på firman. Att stå där i mörkret utan mobiltäckning på ett ställe där man inte känner någon och med skärrade hästar var en skräckupplevelse.

På verkstaden visade det sig att även de båda framhjulen var lösa och att en bit till på vägen hade kunnat resultera i en mycket, mycket värre olycka.

Monia berättar att kontakten med säljaren sedan dess har varit bra, men att denna menar att det inte har varit något fel på varorna och att felet snarare beror på något som köparna har gjort vid monteringen. Tre mekaniker har enligt Monia dock kikat på saken och menar att bultarna, som ser okej ut för en lekman, är felanpassade och därmed ligger bakom det inträffade.


Monia Häggkvist arbetar som ridskolechef i Ramsele. Foto: Privat

Det hela utseplade sig i april och Monia Häggkvist, som har haft utlägg på runt 30 000 kronor, ville först lösa det hela utan ARN:s inblandning. När hon nu inte får de svar hon behöver från säljaren har hon valt att göra en anmälan.
– Det ligger på säljaren att bevisa att han har sålt rätt grejer, men jag får ingen mer information där tyvärr. Nu ser jag ingen annan utväg än att anmäla det för att saken ska prövas.  Om det nu skulle vara fel på bilen måste jag ju få veta det också så att det här inte händer fler gånger.

Den otäcka händelsen ledde till att båda hästarna fick symptom på transportsjuka med hög feber och en av dem fick ödem på magen. De återhämtade sig dock och nu hoppas Monia få ett riktigt slut på historien, även om hon avstår från att beställa liknande produkter online framöver.
– Jag litar inte längre på löften om ”passningsgaranti” och kommer aldrig mer att våga skicka efter sådana här saker. Istället kommer jag att använda en auktoriserad verkstad som byter däcken på plats. Jag hoppas även att alla hästägare är noggranna med säkerheten och tänker på exempelvis efterdragning, precis som min sambo alltid tjatar om.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden