Debatt
2 december 2021 19:15

Anna Hassö: ”Hästförsäkringar behöver bli mer flexibla utifrån hästliv”

Ryter tillHästar som får ha mycket utevistelse har mindre problem med luftvägar, mag- och tarmåkommor. Rids de på varierat underlag minskar slitaget - hästägare som lägger vikt vid det borde premieras. Man kanske kan gå ännu längre, titta på fodringsrutiner, strömedel, och kompetent skoning. Det skriver fälttävlansprofilen Anna Hassö, som bjuder upp till debatt i frågan.

Anna Hassö: ”Hästförsäkringar behöver bli mer flexibla utifrån hästliv”
Anna hoppas att hennes uppmärksammade krönika kan skapa ett trendbrott (arkivbild). Foto: Lottapictures

Jo, hästar måste få gå ute i rejäla hagar, så de kan röra sig i alla gångarter. Det finns en lag om det som är mycket svår att följa upp och kontrollera att den efterföljs. Och ändå finns många små rutor till sjukhagar, som används till daglig utevistelse för fullt friska hästar.

Detta har dessutom blivit så vanligt att till och med veterinärer, tränare och andra som egentligen vet, väljer att acceptera det, istället för att göra sig obekväm för kunden. Jag läste en artikel där en veterinär skrev om återhämtning och kom med tips för hästar som inte har möjlighet att gå i hage där de kan röra sig. Man måste ju i det läget minst påpeka att det är bristen på hagvistelse som inte är ok och rekommendera hästägaren att byta stall.

Om det hade betytt lägre försäkringspremie, så som med bilförsäkring som utgår från var man bor, hur man förvarar bilen och så vidare kanske det hade påverkat valen. Jag vet att det kommer några som säger att ”min häst vill inte vara ute mer än…” och ”hästar är avlade för prestation, inte vildhästliv”.

Hästar har inte behov av sammanhängande vila i 8-12 timmar.

Anna Hassö

Jag köper inte det.

För att ändra hästens natur krävs en mutation. Det tar extremt många år att göra det. Innan den ”känsliga” tävlingshästen är framavlad för att stå inne i en box, så måste metabolism, rörelseapparat, mjukdelar med mera ändras totalt. Det kommer ingen nu levande människa få uppleva. Men ändamålet helgar medlen.

Vi får ofta hästar till oss som tidigare velat in klockan 11, eller 14, eller 16, beroende på vilka rutiner man haft. Efter någon vecka då lunchen serveras i hagen, så är det INGEN som vill in på sin ”gamla” tid.

Vi har i princip ingen som vill in från hagen.

Det borde inte vara så svårt för någon duktig uppfinnare att skapa en app som registrerar när var och hur…

Anna Hassö

Även om alla inte skulle ha möjlighet att ha lösdrift, så tänkte jag på det i morse klockan 6, när jag skulle fodra – inte en häst inne, alla ute och betade. Hästar har inte behov av sammanhängande vila i 8-12 timmar. Även om en del hästägare tror det. De står mest och blir stela.

Hur skulle hagstorlek, utevistelse, träningsrutiner med mera kunna kontrolleras då?

Det borde inte vara så svårt för någon duktig uppfinnare att skapa en app som registrerar när var och hur…

Mitt försäkringsbolag har en försäkringsform där man kan välja bort behandlingsdelen (begränsad användbarhet) och det är jag glad för. Då blir det mitt problem om jag tränar hästen halt, eller den inte får tillräckligt bra återhämtning.

Vi rider ut varannan dag och har inte problem med överträning, trots att de flesta går fälttävlan, och tränas relativt intensivt. Om vi har en dressyrhäst så rids även den ut för att få omväxlande jobb.

Vi tar inte emot dem om kravet är att de ska gå ensamma i hagen.

Anna Hassö

Vi har en regel när vi tar emot hästar på inridning. Vi tar inte emot dem om kravet är att de ska gå ensamma i hagen. Vi tycker att det är en säkerhetsrisk. Hästar som står själva rör sig inte tillräckligt, samlar på sig överskottsenergi. Om det då är en häst som ska börja sitt liv som ridhäst så är det en direkt fara att jobba med den.

När vi red riktigt långa tävlingar i fälttävlan brukade jag alltid släppa min mästerkapshäst med någon 2- eller 3-åring ett par veckor efter tävling, för att främja rörelse efter hårt jobb, så han inte blev stillastående under sin vila.

Så frågan blir till försäkringsbolagen: Är det dags att titta på hästhållning och rutiner när försäkringar tecknas, så alla som skapar ett hållbart liv för sin häst premieras, och ju mindre hagar, desto högre premie? Och max 60 procent av ridningen på böjda spår?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden