Hoppning
15 februari 2020 22:55
Ridsportplus

Annie Lienau red in Springsteens Hungry Heart

Gick på magkänslanAnnie Lieanau köpte den busiga lilla valacken på film när han var två år. Sedan tog hon honom hela vägen till Scandinavium. Att Hungry Heart hade något speciellt kände hon direkt. "Jag har aldrig tyckt om en häst så mycket", säger hon om Jessica Springsteens svenskfödda stjärna.

Annie Lienau red in Springsteens Hungry Heart
Det blev ett kärt återseende mellan Hungry Heart och Annie Lienau i somras. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Annie Lienau hittade Hungry Heart (SWB f-12 val e Baltimore-Loucaibo), som då hette Vincent, på Hästnet, där han annonserades ut av uppfödarna Anette och Kristian Stjernström. Hon fick ett videoklipp där han löshoppade ett språng och köpte honom som 2-åring.
– Jag gillade stammen och det jag såg. Jag fick en god magkänsla. Men jag kunde aldrig drömma om han skulle bli så här bra. Det känns lite overkligt, säger Annie Lienau om den busiga lilla valacken som hon red in och utbildade tills han fyllde sex år.

Många tyckte att han var fin, men var samtidigt skeptiska till storleken på den bruna lilla hästen som inte var mer än 1,57 hög. Lagom till 3-årstestet hade han vuxit till 1,59 och nu mäter han kanske runt 1,62, berättar Annie.
– Men jag har aldrig tänkt på att han är så liten. Han har en fantastiskt stor galopp och vi fick aldrig problem med några distanser. Dessutom är han väldigt kvick och elastisk.

Photo-2020-01-31-20-25-16
Vincent på 3-årstestet. Foto: Privat

Kunde busa till det

På 3-årstestet blev det en nia på både teknik och temperament, och därmed diplom. Första året gick han inte till final på Breeders men väl som 5-åring.
– Han började tävla som 4-åring och var felfri i nästan alla starter. Jag red honom på Breeders på hösten, men då var han lite spänd, berättar Annie.
– Det var när han började hoppa 1,20 på våren som 5-åring som det började bli riktigt bra. Då kom det fram folk på varje tävling och frågade om han var till salu. Men jag ville inte sälja.

Om jag hade haft en jobbig dag och kom in i stallet och fick syn på honom, då blev allt bra. Ibland kunde jag sitta med honom i boxen i timmar.

Den unga talangen fångade snart intresset hos Lisen Bratt Fredricson, men Annie fortsatte att stå emot. I och med Breeders hade hon kvalat Vincent till Scandinavium och efter allt arbete ville hon gärna rida honom där. Men det var inte bara det att han var en begåvad hopphäst som gjorde att hon inte ville skiljas från honom.
– Jag tyckte så otroligt mycket om honom. Han hade en fantastisk personlighet och var väldigt speciell för mig. Därför var det bara ett stort nej till alla som frågade om de fick köpa honom.
– Hans mamma dog när han var ganska liten och ofta blir de hästarna speciella. Även om han hade mycket energi och kunde busa till det, var han väldigt snäll att rida in och hoppa in.

Anniehopp
Vincent och Annie Lienau på Breeders. Foto: Privat

Vad gjorde han när han busade?
– I skogen kunde han ibland vända helt om när han fick syn på något, men det gick inte att vara irriterad på honom någon längre stund. Han var alltid glad. Om jag hade haft en jobbig dag och kom in i stallet och fick syn på honom, då blev allt bra. Ibland kunde jag sitta med honom i boxen i timmar, berättar Annie.

– På framridningen kunde han vara lite överallt, men när han kom in på banan visste han precis vad han skulle göra. Han hade en otrolig koll på hindren.

Visste att han skulle få det bra

Det blev inget Scandinavium för Vincent och Annie, till slut valde hon ändå att acceptera budet från Lisen Bratt Fredricson och Grevlunda i november 2017.
– Jag hade aldrig sålt till vem som helst. Det var viktigt för mig att han skulle få det bra och det visste jag att han skulle få där.

Jag funderade till och med på att ta ett extrajobb för att kunna ha kvar honom. Han var min bästa vän.

Stephanie Holmén hann tävla Vincent i drygt ett halvår innan Jessica Springsteen provred och köpte honom sommaren 2018.
– Lisen sms:ade mig när det var klart att de skulle sälja honom och först fick jag nästan panik. Men sedan när jag hörde vem det var som skulle köpa honom så kändes det bättre. Enligt Lisen skulle de aldrig ha sålt honom om han inte hade varit så liten.

I somras fick Annie träffa Vincent, numera Hungry Heart, i Falsterbo för första gången på länge.

Kände han igen dig?
– Jag tror det. Han har alltid älskat människor och han var sig lik. Det var därför det var så svårt att sälja honom också. Det var inte bara det att han var fantastisk att rida, han var verkligen en helt otrolig individ. Jag kommer aldrig att få ha en sådan häst igen.

Photo-2020-01-31-20-25-58
Bästa vänner. Foto: Privat

”Han är där han ska vara”

Ångrar du att du sålde honom?
– Både ja och nej. Ja, för att jag saknar honom så otroligt mycket. Och nej för att han är där han ska vara – på de stora arenorna. Jag är glad att han är hos Jessica, de passar så fantastiskt bra ihop och jag kommer alltid att följa honom var han än är.

– Det är verkligen sjukt egentligen, även om hästar är mitt jobb och man måste sälja hästar ibland så ville jag ha kvar Vincent för alltid. Jag funderade till och med på att ta ett extrajobb för att kunna ha kvar honom. Han var min bästa vän.

Annie Lienau arbetar med att utbilda och tävla främst unghästar och har sin verksamhet hos Ann-Sofie Oscarsson på Skönabäcks stuteri i Skåne. Annie har kvalat till Gothenburg Horse Show med det 6-åriga stoet Sweet Sandra som var femma på Breeders i höstas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden