Hoppning
20 mars 2020 06:25

Annorlunda vardag för toppryttarna

CoronasmittanNär coronaviruset satte ett abrupt stopp för tävlingscirkusen på högsta nivå, fick de flesta toppryttarna betydligt mer tid på hemmaplan än vad de är vana vid. Att inte vara ute och rida om stora prispengar gör också att inkomsterna har minskat drastiskt. - Hela vår bransch står stilla. Det är inga som köper hästar och inga tävlingar är i gång, säger Peder Fredricson.

Annorlunda vardag för toppryttarna
Så här är vi vana att se Peder Fredricson och Henrik von Eckermann - när tävlingssäsongen nu tvingats ta paus ser deras veckor annorlunda ut. Foto: Roland Thunholm

Det hela vände bokstavligen från en dag till en annan, när coronaviruset gjorde att flera europeiska tävlingar ställde in. Från att ha en fullspäckad tävlingskalender är det nu tomt i minst två månader framöver, vilket också gör att det inte finns någon chans att hoppa in några prispengar.
– Hela vår bransch står stilla. Det är inga som köper hästar och inga tävlingar är i gång. Med andra ord är det inte så mycket intäkter nu. Så krasst är det. Däremot är utgifterna i stort sett desamma. Vi kan ju inte bara stänga dörren, dra ner värmen och sätta hela verksamheten på paus. Vi måste fortfarande sköta hästarna, hålla i gång dem, sko dem och allt annat, säger Peder Fredricson i en intervju med Dagens Nyheter.

Han säger att han inte är orolig för framtiden, men tror att det som händer nu – i Sverige och världen – kommer att påverka alla under en lång tid framöver.

Lär känna de yngre hästarna

Det hektiska livet på tävlingscirkusen har nu istället bytts mot en betydligt lugnare vardag hemma på Grevlundagården på Österlen. Peder Fredricson har visserligen stallet fullt av hästar som ska ridas, men nu hinner han även med en del målning – ett intresse han har haft länge.
– Jag försöker ta till vara på att jag nu får mer tid med familjen och våra tre söner. Och nu finns mer tid att lägga ner jobb på stallets yngre hästar och lära känna dem ordentligt, säger han till tidningen.

I augusti väntar ett OS, som än så länge ser ut att bli av. Peder Fredricson är aktuell med flera hästar, men oroar sig inte för att förberedelserna kan bli annorlunda i år.
– Vi kan vänta in ett sent besked utan att det skulle störa speciellt mycket. De svenska hästarna och de svenska ryttarna är rutinerade, och behöver kort tid på sig att förbereda sig.

”Jag kommer säkert klättra på väggarna”

Peder Fredricson får medhåll av landslagskollegan Henrik von Eckermann när det gäller förberedelserna inför OS.
– Blir det inga tävlingar innan OS, visst det är inte optimalt, men hellre åker jag till OS utan att ha tävlat innan än att det inte blir något. Min häst är så erfaren så hon skulle klara det, säger han till SVT Sport.

von Eckermann spenderar dagarna hemma på gården i Tyskland, med att träna sina hästar.
– Självklart är det inte roligt att inte tävla, jag kommer säkert klättra på väggarna men det går ingen nöd på mig.

Han hoppas att tävlingarna ska komma igång i mitten av maj, men än ser säsongen högst oklar ut. Även Henrik von Eckermann är egen företagare vilket gör att han påverkas ekonomiskt av tävlingsuppehållet.
– Blir det ett jättelångt uppehåll börjar jag också lida av det, men en eller två månader är lugnt. Men det känns snöpligt om det inte blir något OS, konstaterar han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden