Världen
26 mars 13:58

Ännu ett föl dödat av varg i Tyskland

VargÅterigen har ett föl i Tyskland dödats av en varg.

Ännu ett föl dödat av varg i Tyskland
Bilden är en arkivbild. Foto: Istock

Sedan december har fyra tyska föl fallit offer för varg, enligt det tyska ridsport-magasinet St Georg. Senaste fölet att dödas av en varg, vilket enligt St Georg nu ska vara bekräftat av experter, var ett föl i Thüringen. Fölet, fött i mars, gick med sin mor i en större flock. De tre övriga fölen var hemmahörande i Niedersachsen.

I december dödades ett shetlandsponnyföl och det tyska ridsportförbundets ordförande Breido Graf zu Rantzau uttalade sig då å förbundets vägnar:
”Det här är vad vi alltid har varnat för. (…) Nu måste alla inse att vargen är ett verkligt hot mot betande djur. Vi kommer inte luta oss tillbaka innan lämpliga åtgärder vidtas för att skydda våra hästar från detta rovdjur. Nästa fölsäsong är inte långt borta. Djurägare måste stödjas för att kunna ge sina hästar en säker miljö som vargen inte angriper och inte kan ta sig in i”, sa ordföranden på förbundets site.

Det pågår en debatt om debatt vargarna i Tyskland. Landets ridsportförbund har, kortfattat, välkomnat att en utrotad djurart åter etablerar sig men har framhållit att detta inte får ske på bekostnad av tamdjur. De har bland annat krävt åtgärder för att vargstammen ska kunna hållas under kontroll och åtgärder för att stötta djurägare, som att de ska få ekonomisk ersättning för säkrare staket.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-