Sverige
17 juni 15:18

Ännu ett misstänkt fall av djurplågeri

BrottsmisstankeI slutet av förra veckan hittades två ston i hagen med skärsår i könsorganen, och på onsdagen upptäcktes en liknande skada på en häst i samma område. - Jag tänker att man måste varna andra djurägare, och att det blir ett avslut på denna typ av händelser som drabbar oskyldiga djur, säger hästägaren och polisen Johanna.

Ännu ett misstänkt fall av djurplågeri
Ytterligare en häst i samma område har nu hittats med skärsår - händelsen är polisanmäld som misstänkt djurplågeri. Foto: iStock

Stona som hittades med skärsår stod i Södra Ny, och i samma kommun har Johanna Berggren sin häst Martini uppstallad. Det var på onsdagsmorgonen som Johannas mamma kom för att titta till hästarna på betet, och upptäckte ett tio centimeter långt snitt på Martinis hals.

Skärsåret såg ut att vara orsakat av något vasst, men enligt veterinären var det för sent att sy såret utan det får nu läka ihop av sig självt.

– Snittet är väldigt fint, och även om det bara är några millimeter djupt är det mycket djupare än det blir när de råkar rispa sig själva på något eller bråkar med en annan häst, säger Johanna Berggren till Nya Wermlands-Tidningen, och konstaterar att det inte finns något att skada sig på i hagen.

– Här finns inte ens ett träd, bara gräs. Och botten av halsen är ett väldigt onaturligt ställe att ha en skada på.

Misstänkt djurplågeri

Något som stärker misstanken om brott är att Martini, som i vanliga fall är en mycket social häst, skyggade och verkade stressad när Johannas mamma kom till hagen på onsdagsmorgonen. Martini och en annan häst i hagen hade även tappat skor när skadan upptäcktes, något som aldrig har hänt dem tidigare.

Johanna Berggren jobbar som polis och säger till tidningen att det inte finns någon misstänkt i dagsläget, men hon menar att det onekligen verkar som om skadan är orsakad av en människa.

– Man tänker ju också på den halshuggna kaninen i Säffle för ett par veckor sedan, och så de andra hästarna som skars i underlivet förra helgen. Det finns ju risk för att man triggar en sådan person genom att gå ut i media – att denne vill ha uppmärksamhet. Men jag tänker att man måste varna andra djurägare, och att det blir ett avslut på denna typ av händelser som drabbar oskyldiga djur.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden