Nyheter, Sverige
10 oktober 2017 15:30

Ännu ingen lösning för Svenljunga Ridklubb

TVISTSvenljunga Ridklubb har hamnat i en riktig långbänkstvist.
Under flera år har diskussioner förts med kommunen om att klubben ska köpa Ljungaskogs ridcenter.
Nu har ett beslut äntligen tagits, dessvärre med negativt utfall för klubben.

Ännu ingen lösning för Svenljunga Ridklubb
Svenljunga ridklubb har hamnat i en riktig långbänk gällande köp av anläggningen (hästarna på bilden har inget med innehållet i texten att göra). Foto: Jeanette Flensburg

Ridsport har tidigare skrivit om turerna kring Svenljunga Ridklubb. Redan 2012 var ridklubben intresserade av att köpa anläggningen (läs mer här). Något köp blev det dock inte då försäljningen stoppades 2013 av Förvaltningsrätten – försäljningen stred mot kommunallagen. Förra våren kunde Ridsport skriva om hur Svenljunga Ridklubb riskerade att få lämna anläggningen trots att de investerat omkring två miljoner kronor i pengar och ideellt arbete på anläggningen (läs mer här).

”Borta ur leken”
Ännu verkar det inte finnas någon lösning i sikte. I dag skriver Borås Tidning att Lantmäteriet har avslagit ett beslut om att anläggningen ska styckas upp i flera delar. Avstyckningen skulle innebära att priset skulle kunna hållas nere så ridklubben kunde köpa den.
”Om man säljer den efter marknadsmässiga villkor är vi borta ur leken”, säger klubbens ordförande Per Bynander till Borås Tidning.
Den föreslagna avstyckningen strider mot Fastighetsbildningslagen. Styckas anläggningen av blir inte hagen knuten till stallet och därmed blir fastigheten inte ändamålsenlig.

Ägaren sätter stopp
Alternativ finns att reglera marken till en annan ekonomibyggnad vid annat ställe, men där säger ägaren till anläggningen ifrån – det finns en liten risk att det skulle kunna bli en beroendeställning hos den som har fastigheten.
Per Bynander tror inte längre att det är någon bra idé att ridklubben köper anläggningen.
”Det vi vill se nu är att kommunen behåller anläggningen så vi kan arbeta upp en verksamhet igen. Vi vill återskapa den möjligheten”, säger han till Borås Tidning.
Anläggningens ägare är inbjuden till kommunstyrelsens arbetsutskott i slutet av månaden för att diskutera frågan på nytt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden