Träningstips
27 januari 2018 12:00
Ridsportplus

Anpassa träningen efter 5-åringens fysik

Dressyr med Kerstin André, del 4 2017I förra avsnittet i dressyrserien hälsade vi på hos 4-årige Ironman, som gick i unghästarnas förskola. Nu kliver vi upp en årskull och tittar närmare på de utmaningar som möter 5-åringen i första klass.

Anpassa träningen efter 5-åringens fysik
I del fyra av Kerstin Andrés dressyrskola fokuserar hon på träning anpassad till 5-åringens fysik. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    5-åriga hästar är oftast i en harmonisk utvecklingsperiod i unghästskolan. Rörelserna som introduceras nu är en fortsättning på det som 4-åringarna lärt sig. Det skiljer alltså från 6-åringarna, där framför allt inlärningen av galopp-
    ombytena kan ställa till det.

    – Mellan fyra och sex års ålder ska hästen lära sig hitta sin grundläggande kroppskontroll och balans inför alla de övningar som den möter under sin fortsatta utbildning, säger Kerstin André.

    Vanligtvis presenteras den 5-åriga hästen för tävlingsvärlden fler gånger än 4-åringen. Därför behöver du planera in miljöträning på både hemma- och bortaplan före vårens första start. Beroende på graden av mognad hos din 5-åring kan det vara lämpligt att avstå från att försöka kvala till alla finaler under året. Annars kan det bli för långa träningsperioder för en så ung häst. En storvuxen eller sensitiv häst mår bättre av att inte utsättas för mycket tävlande som 5-åring.

    – Alla hästar bör få möjlighet att uppleva tävlandet som en positiv upplevelse, poängterar Kerstin.

    Kerstin André
    Skänkelvikning på diagonalen är en av svårigheterna i det svenska Lätt A-programmet, som visas i Falsterbos årgångsfinaler. Som ryttare behöver du veta hur du ska rida igenom rörelserna även om hästen tappar fokus på dig och riktar uppmärksamheten på något utanför banan. Foto: Lottapictures

    I Falsterbos årgångsfinaler visar 5-åringarna ett svenskt Lätt A-program där rörelserna skänkelvikning i trav och serpentiner i galopp ingår. En tekniskt duktig häst kan hävda sig väl, eftersom programmet bedöms rörelse för rörelse av enskilda domare, som på en vanlig dressyrtävling.

    Bestraffas inte lika hårt

    På Breeders och vid internationella mästerskap används i stället FEI-programmen, som döms av flera domare i kollegium som ger fem sammanfattande betyg för gångarter, lösgjordhet och framtids-utsikter.

    – En gångartshäst kan därför klara sig bättre i FEI-programmen där de tekniska misstagen inte bestraffas lika hårt poängmässigt.

    Kerstin har coachat elever vid otaliga årgångsfinaler genom åren.

    Kerstin André
    Volterna ut från medellinjen är medvetet svårt placerade. Hästen saknar stöd av väggen och kan få svårt att behålla både linjen och lösgjordheten. Foto: Lottapictures

    Vi har fortfarande en häst i tillväxt där framför allt ryggraden och de stabiliserande vävnaderna, muskler och ledband inte är färdigutvecklade. Det innebär att ryttaren måste vara mycket uppmärksam på trötthetstecken vid ridning.

    – Genom att göra pauser, rida lätt i trav och i lätt sits i galopp, underlättar du för hästen att slappna av både fysiskt och psykiskt.

    Tecken på trötthet kan vara att hästen blir ostadig i kontakten med bettet, vill springa ifrån sina bakben och tappar rytmen.

    – Jag tycker det är ett bra kvitto på att hästen återhämtat sig när den kan skritta med bra kvalitet på lång tygel, säger Kerstin.

    Här är det bra att göra upprepade avstämningar genom att låta hästen länga ut sin hals med bibehållen kontakt med ryttarens hand, i alla lägen och gångarter.

    Kerstin André
    När du ska träna på att länga formen får du visa vägen med en lite bredare hand. Här krävs att hästen är avspänd och lösgjord för att den villigt ska sänka och länga ut sin hals. Foto: Lottapictures

    Korta steg och lång hals

    Om dagens rörliga hästar forceras att röra sig för stort, kan de kompensera bristande styrka genom att fixera bålen och i stället bli överaktiva i sina benrörelser.

    – Det ger ett bildmässigt anslående intryck, men gör det svårare för hästen att lära sig rätt teknik för samling inför framtiden, eftersom en rörlig bål är en förutsättning för korrekt samling.

    De 5-åringar som är överrörliga i sina leder och svaga i sina muskelpaket, behöver i stället träna på funktionella, kortare steg. Därför är det också viktigt med korta arbetspass eftersom lederna hamnar mer i sina ytterlägen när musklernas stabiliserande verkan minskar vid trötthet. Dessa hästar ska också ridas på ett fast, stabilt underlag för att få ett kvickare steg, som skonar leder och ligament.

    ”Otroligt atletisk häst”

    Dressyrhästen Quarton, som varit modell i tidigare avsnitt av dressyrserien, rids nu av en dansk landslagsryttare.

    – Jag har haft förmånen att se honom i träning mellan fyra och sju års ålder med Yvonne Österholm på ryggen, berättar Kerstin.

    – Han var en otroligt atletisk häst med utmärkt balans och mycket starka bakben. Han fick lätt överspänning och tryckte på för mycket med sina bakben. Då gick han gärna upp i en kadensartad trav. Det viktigaste att träna på i 5-årsåldern var att reducera hans överambitiösa mentala och fysiska anspänning. Vi övade genom att lära honom röra sig i en mindre trav, utan att använda kadens, och ofta kontrollera att han kunde förlänga sin form i alla gångarter.

    Fakta

    Så tacklar du svårigheterna i 5-årsprogrammen

    Innan du ska visa upp din 5-åring på tävlingsbanan är det bra att du i god tid vet hur du ska hjälpa din häst genom programmens olika utmaningar.

    Lätt A:

    • För att hålla en jämn kvalitet när du visar skänkelvikning på diagonalen i trav kan du först rida dem i trappsteg där du varvar några steg tvärning med några steg rakt fram. Det hjälper hästen att behålla balans och bjudning och fungerar fint på lugnare hästar. Har du en hetare häst kan du i stället varva skänkelvikningen med volter som hjälper dig att hitta tillbaka till rätt form och avspänning.
    • När du ska träna volter från medellinjen kan du förbereda genom att flytta lite undan för blivande innerskänkel, som en svag skänkelvikning, inför varje volt. Det underlättar lösgjordheten.
    • För att visa serpentiner i galopp måste hästen först kunna fatta förvänd galopp på raka och böjda spår. Innan du gör för många serpentinbågar kan du först träna på en stor åttvolt i samma galopp. Sedan kan du börja en båge ut från långsidan, som en grund serpentin som successivt blir mer lik en riktig serpentin.

    FEI-programmen:

    •  Här visar du upp en ryggning på kortsidan med framridning i skritt och en bakdelsvändning på kortsidan. Här måste hästen hinna bli både avspänd och få bjudning i skritten innan vändningen påbörjas. Prioritera rytmen och lösgjordheten i stället för centreringen när du vänder.
    •  Enkla byten är trots sitt namn nästan den svåraste rörelsen i programmet. Öva gärna på att få kvalitet i skritten genom att skritta fler steg på träning än när rörelsen visas på tävling. I övergångar neråt är det viktigt att inte klämma med skänkeln, utan att göra övergången med sits och hand. Håll inte fast hästen i fattningen, behåll bara kontakten med en avspänd hand.
    •  När du rider i mellangalopp på båge, ska du visa en häst som bär sig i balans och inte blir snabbare i takten eller lutar sig åt galoppsidan. Det krävs mer styrka att länga ut sprången på böjt spår än på rakt.
    •  Längning av hästens form och överstrykning kan du öva både i lättridning och nedsittning, så att hästen kan behålla samma kvalitet och form eller längning av ramen oavsett om du sitter ner eller inte.
    Expandera

    Tack till fotomodellerna Mia von Essen och den tyskfödde hingsten Invoice (f 2012 e Jazz-Ferro, uppf PJ Crum, äg ryttaren).

    Fakta

    Kerstin André

    171221_fullfartiforskolan_lottapictures3 Kerstin André är A-tränare i dressyr, lärare på Flyinges beridarprogram och supervisor för ponny- och undomslandslagen. Hennes egna tävlingsmeriter inkluderar resultat i 1,50-hoppning, svår dressyr och medelsvår fälttävlan. Namnkunniga elever är Anita Roslund, Eva Fahlbrink, Mia och Ebba von Essen samt Stefan Jansson.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången den 27 juli, i Ridsports pappersutgåva nummer 14-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden