Träningstips
16 november 2017 09:33
Ridsportplus

Kerstin André: Så får du 7-åringen att fatta galoppen

Dressyr med Kerstin André, del 6 2017I förra avsnittet gick vi igenom svårigheterna i skritt och trav i 7-årsprogrammen. Nu fortsätter serien med utmaningarna i galoppen.

Kerstin André: Så får du 7-åringen att fatta galoppen
Rörelserna ligger på svårare linjer och tiden för förberedelser blir kortare. Mellan slutorna ligger både byte av galopp och byte av riktning, vilket gör övningarna mer utmanande. På bilden ser vi Josefin Lunn och stoet Roma (f -07 e Don Romantic-Master, uppf Anna Buhre, äg Stall Cavell). Foto: Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De stora stötestenarna i galoppdelen i FEI:s 7-årsprogram är slutor med mellanliggande byten, halvpiruetter och bytesserier i både vart fjärde och vart tredje språng.

    Hur du introducerar piruetter och bytesserier diskuterade vi i förra årets dressyrserie i avsnitt 8 och 10; instruktionsfilmerna hittar du här.

    Nu tittar vi närmare på FEI-programmens svårigheter, som medför att ryttaren måste lägga stort fokus på styrka och lösgjordhet i galoppen, även på de 7-åringar som har rimligt lätt för samling i galopp.
    – Både ryttare och tränare behöver ha gedigen erfarenhet för att träna de här unga hästarna på ett väl avvägt sätt, säger Kerstin, allt för att ge rätt förutsättningar både mentalt och fysiskt för fortsatt utbildning till svår klass, som kräver allt större grad av samling.

    Överstrykning, som vi har diskuterat tidigare, visar att hästen kan bära sig själv utan stöd från handen. Kontakten med hästens mun ska alltså upphöra helt genom en tydlig eftergift under tre hela galoppsprång, utan att hästen ändrar rytm eller tempo.

    Om du får problem med serierna:

    Ställ kontrollfrågor till dig själv

    • Var tempot för lågt eller för högt?
    • Var energin i galoppen för låg eller för hög?
    • Var hästen för sned eller landade för snett i något byte och tappade balansen?
    • Blev hästen okoncentrerad för något?
    • Hade du dålig tajmning i din hjälpgivning, eller gav du för liten eller för stor byteshjälp?
    • Ville du för mycket?

    På tävlingsbanan visas ibland olika varianter på denna övning, men att bara lyfta upp händerna i ett långsamt uppresande tygeltag, sänka händerna eller föra händerna fram och tillbaka i flera eftergifter är inte korrekt.

    Släpp kontakten succesivt

    När du övar överstrykningen behöver du träna på att successivt släppa kontakten, lite i taget så att hästen hela tiden känner sig bekväm, tills du kan rida rörelsen som på tävling. Om din häst vill rusa kan du lägga in en halvhalt och sedan återgå till att släppa kontakten. Upprepa tills du får rätt gensvar.

    Om din häst i stället blir långsam och tappar flyt och rytm kan du stötta med en kort drivande skänkel för att växla upp energi och rytm. Tänk på att du som vanligt skiljer på en kort skänkelimpuls som signalerar snabbare takt och ett längre skänkeltryck som signalerar ökat tempo.
    – Galopprogrammet innebär också snabbare växlingar mellan olika övningar och kortare tid för förberedelser, exempelvis från mellangaloppen och kort därefter till en halvpiruett, säger Kerstin.
    – Det förutsätter en häst som är tillräckligt lösgjord och stark i bål och bakbensmuskulatur för att utföra detta.

    171115_kandre_7arii3_lottagyllensten
    I piruetterna är galoppkvaliteten viktigare än att vända över en liten yta.
    Ta hjälp av tränare och koner när du tränar för att hitta bra linjer och lagom stora ytor att vända på. Foto: Lotta Gyllensten

    Här får karaktärsrörelsen halvpiruett utföras på en yta mellan 1,5 och 3 meter i diameter, vilket är större än i de vanliga Msv A-programmen. Med tanke på hästens mognadsgrad är det tänkt att galoppens kvalitet ska prioriteras, framför förmågan till centrering.

    Styrketräning inför piruettgaloppen

    – För att du ska kunna behålla galoppkvaliteten behöver hästen vara trygg och stark i samlad galopp. Förmågan att förändra galoppen påbörjar du redan när grundgaloppen känns rimligt stabil och balanserad – styrketräningen inför piruettgaloppen brukar man kunna börja med med 6-åringen som följer utbildningsplanen.

    Det finns flera övningar för att introducera mer samling i galoppen. Kerstin har några favoriter.
    – Jag börjar gärna på 20-metersvolten genom att förkorta några språng med bibehållen lösgjordhet och kontakt med handen. Sedan får hästen successivt länga ut sprången innan den förlorar galoppkvaliteten. Ju starkare och säkrare hästen blir, desto fler språng orkar den samla åt gången, säger hon.

    – När hästen förmår att galoppera med samlade språng på halva volten kan du börja minska storleken på volten. Fortfarande behöver du växla längden på sprången och eventuellt formen för att undvika att musklerna arbetar för statiskt.
    – Variera med frisk galopp i lätt sits över hela banan, eller fri skritt, beroende på om hästen behöver mental eller fysisk avspänning.

    Öppna på långsidorna

    Andra bra samlingsövningar för galoppen är öppna på långsidorna med varierande grad av samling, eller att helt enkelt samla några språng i förvänd galopp på långsidan, där hästen får stöd av väggen.

    – När hästen känns stark och trygg nog kan du börja samla på raka fria linjer och så småningom börja träna på att vända runt bakdelen ett till tre språng. Här kan du använda koner för att hitta linjer och vändningsyta.
    – Eftersom piruettgaloppen kräver mycket anspänning och balans måste du ge mycket beröm under arbetet och vara mycket lyhörd för trötthet, påminner Kerstin.

    – Ju mer du samlar och förkortar bål- och bakbensmusklerna, desto mer behöver du variera med stretchning i låg form för att låta musklerna återhämta sig. Precis likadant som under ett gympapass på Friskis och svettis.

    Bytesserier i vart tredje och fjärde

    Den andra karaktärsrörelsen är bytesserierna i vart tredje och vart fjärde språng. När du övar är det bra att ta hjälp av spegeln för att kontrollera rakheten hos dig själv och hästen.
    – I 7-årsprogrammen visar du bara tre seriebyten på diagonalen, vilket ger dig gott om tid och att förbereda det första bytet, vilket ofta avgör hur de andra två bytena blir.
    – Korrigera inte misstag i serien, gör om och gör rätt. De flesta problem beror på att galoppens kvalitet är otillräcklig, säger Kerstin.

    Fakta

    Kerstin André

    171221_fullfartiforskolan_lottapictures3 Kerstin André är A-tränare i dressyr, lärare på Flyinges beridarprogram och supervisor för ponny- och undomslandslagen. Hennes egna tävlingsmeriter inkluderar resultat i 1,50-hoppning, svår dressyr och medelsvår fälttävlan. Namnkunniga elever är Anita Roslund, Eva Fahlbrink, Mia och Ebba von Essen samt Stefan Jansson.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången den 16 november, i Ridsports pappersutgåva nummer 22-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden