Hoppning
22 november 2017 12:00

Antonia Andersson slutar hos Philippaerts – startar eget

Startar egetUnder sina två år hos familjen Philippaerts har Antonia Andersson tävlat över 50 hästar och gjort mer än 1 000 starter. Nu går hon vidare och startar eget, men hon blir strategiskt kvar i närheten av Philippaerts, Tops och andra höjdare i Europas hetluft.

Antonia Andersson slutar hos Philippaerts – startar eget
Antonia red Jiva van't Broekend till en tredjeplats i Falsterbo när hon gästade Sverige förra sommaren Hästen såldes sedan till Beezie Madden. Foto: Roland Thunholm

Antonia Andersson, SM- och NM-vinnare som young rider, skulle egentligen bara sälja en häst när hon fick erbjudandet om att börja jobba hos team Philippaerts – en av väldens mesta hoppfamiljer med fyrfaldiga OS-ryttaren Ludo i täten och söner på toppnivå. Antonia tog chansen och det dröjde inte länge innan hon startade 1,60.

– Det har varit en fantastisk tid hos Ludo och teamet. En resa jag inte kunnat vänta mig. Jag har fått lära mig så mycket om allt kring kunder och att köpa in hästar, och att bara vistas i sådana miljöer med så mycket toppryttare har varit otroligt lärorikt, säger Antonia.

Nu har hon precis slutat hos Philippaerts för att driva sin egen verksamhet. Hon ska ha hästarna hos Javier Salvador, som har sin anläggning i Valkenswaard nära Jan Tops anläggning.
– Jag ska även samarbeta till viss del med Javier och rida lite åt honom, säger Antonia och berättar att det sannolikt även kan bli samarbeten med Philippaerts framöver.

Färre men bättre

Efter att ha gjort över 1 000 starter med över 50 hästar de senaste två åren är Antonias plan nu att satsa på färre hästar åt gången, max åtta–tio stycken,
– Hellre bättre kvalité och att satsa mer på dem – inte ett delaingstall på det viset där man köper och  sedan säljer ungefär veckan efter. Hellre köpa in, ha en längre period och sälja lite längre fram. Det är viktigt för mig att verkligen tro på hästarna och se utvecklingspotentialen

Att hålla nere på hästantalet kan dock bli ett delikat dilemma – Antonia har knappt hunnit börja och redan har hon sju hästar i stallet. Tre fanns med sedan innan, några har hon fått in från hästägare och i någon annan är hon hälftenägare.
– Den som har mest erfarenhet är en 10-åring som har gått 1,45 och som jag har åt Rolf-Göran Bengtsson och Bo Kristoffersen. De yngsta jag har är sex år och lite gröna, och resten är däremellan.

171122anotnia2rt
Antonia Anderson ser fram emot att driva eget. Arkivbild: Roland Thunholm

Anläggningen där Antonia ska driva sin verksamhet ligger just på andra sidan holländska gränsen från den delen av Belgien där Antonia ska bo kvar, i närheten av Philippaerts. Inga planer på att flytta hemåt alltså?
– Egentligen saknar jag Sverige väldigt mycket och flyttar gärna tillbaka en dag. Men, det är så annorlunda här – man lever i centrum med hästar och kunder. Det finns många som klarar av att driva verksamheter hemma också, men för min del tror jag att det är bra att starta igång här. Om allt rullar på kanske jag flyttar hemåt så småningom.

Du har ju tävlat mycket innan och fått rida en del stora klasser på Philippaerts hästar. Vill du hålla till uppe i de höga klasserna?
– Jag gillar att ha det välplanerat och att ha kontroll, och att kasta mig in i stora klasser bara för att har jag inget behov av. Nu vill jag främst se till att min business fungerar och göra en välgjord plan för tävlandet. Prio ett är verksamheten och jag hoppas att den så småningom fungerar så bra att jag kan fokusera mer på min egen tävlingskarriär.

Hur känns det att ta steget vidare nu?
– Det har varit väldigt roligt hos Philippaerts, men nu är jag redo – om man nu någonsin blir riktigt redo, säger Antonia och skrattar.
– Det ska i alla fall bli väldigt, väldigt spännande allting.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden