Sverige
26 september 2015 06:00

Antonia kämpar mot slamstation

Nära Antonia Ax:son Johnsons miljömedvetna verksamhet på Lövsta stuteri planerar Ragn-Sells att bygga en anläggning för att lagra tio tusen ton avloppsrester. ”Vi vill inte ha östrogen och rester från p-piller i närheten av våra extremt känsliga dräktiga ston” säger stuteriägaren.

Antonia kämpar mot slamstation
Antonia Ax:son Johnson oroar sig både för sina hästars hälsa och för miljön när det gäller det planerade bygget. Roland Thunholm

Ragn-Sells planerar för en anläggning som ska lagra tio tusen ton avloppsslam i Skånela, nära gränsen mot Upplands Väsby kommun, skriver Stockholm Direkt. Avloppsslam är rester från reningsverk som innehåller bland annat avföring och det som blir över när man har renat avloppsvattnet.

Bara några hundra meter från den planerade anläggningen ligger Antonia Ax:son Johnsons Lövsta stuteri, där det finns såväl topptävlingshästar som hästar för avel. I hagarna, nära det eventuellt framtida slammet, går dräktiga ston och föl. Antonia är en av alla i området som nu protesterar mot planerna.
– Det känns helt oacceptabelt med den här rötslamsanläggningen. Det är en klåfingrighet utan dess like att lägga den mitt i Skånela som är så oerhört vackert, säger hon i Stockholm Direkt och fortsätter:
– Vi har arbetat väldigt mycket med miljöfrågor här på Lövsta. Vi är världens första miljöcertifierade tävlings- och stuteriverksamhet. Och så ska vi få den här anläggningen med tio tusen ton slam, bara tre hundra meter från våra hagar med dräktiga ston. I det här slammet kommer det ju att finnas kemikalier, tungmetaller och läkemedelsrester. Vi vill inte ha östrogen och rester från p-piller i närheten av våra extremt känsliga dräktiga ston.

Antonia Ax:son Johnson uttrycker även oro över den närliggande naturens framtid.
– Den här anläggningen kommer ju ligga jättenära den känsliga fågelsjön Fysingen. Dessutom kommer man få en massa transporter med tunga fordon genom Upplands Väsby. Vi kommer att göra allt vi kan för att motarbeta det här, och vi kommer ta till juridisk hjälp när vi ska uttala oss till kommunen, säger hon i tidningen.

Enligt Stockholm Direkt har ärendet kommit så långt att  Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har fått in en anmälan från Ragn-Sells enligt miljöbalken. Denna är kommunicerad till närboende. Ragn-Sells har även sökt bygglov och det går ut på remiss.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden