Hästliv
2 april 05:50
Ridsportplus

Appen som håller koll på lodplanet: ”Vill hjälpa ryttare”

Ny teknikTycker du det är svårt att göra var hästen har sitt huvud när du rider? Nu lanseras ett teknisk lösning som hjälper dig med just detta. "Vi vill hjälpa ryttare att få fler insikter kring sin ridning och hästens rörelse," säger Karin Lindell på techbolaget som har tagit fram en app som mäter huvudets position.

Appen som håller koll på lodplanet: ”Vill hjälpa ryttare”
Appen mäter både huvudets position och hur länge hästen går i respektive position. Foto: Ride-sum

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är techbolaget Ridesum som har utvecklat en AI-baserad huvudanalys via en app. Där mäts huvudets position och hur länge hästen håller huvudet i olika positioner.

  Många av våra användare uttrycker att det är svårt att veta hur hästen går med sitt huvud under ett träningspass.

  Karin Lindell.

  Idén uppkom i den senaste tidens debatt kring hästars form samt de senaste studierna som tyder på att det kan vara skadligt för hästen att gå både i för öppen form och bakom lod.

  – Många av våra användare uttrycker att det är svårt att veta hur hästen går med sitt huvud under ett träningspass. Alla har inte möjlighet till speglar i ett ridhus där de kan se hästens position av huvudet och vi hör också att det finns en rädsla för att ge sig ut på tävling med en häst som går bakom lod. Förhoppningen är att vi kan hjälpa ryttare att få insikter och följa sin och hästens utveckling, säger Karin Lindell på Ridesum.

  Informerade beslut

  Genom att använda appen och få feedback om hästens huvudposition är förhoppningen att ryttare ska kunna fatta informerade beslut som förbättrar både ridning och välbefinnande. 

  Utvecklingen av verktyget har tagit månader och har gjorts genom analyser av tusentals bilder på hästar och ryttare för att hitta och utvärdera olika punkter och beteenden. 

  Ridesum Phone Low
  AI-verktyget är programmerat att mäta huvudets position. Foto: Ridesum

  Resultatet har blivit en app som ger användaren en analys på några sekunder.

  Träna AI-motorn

  – Hästar kan se ut på massor av olika sätt och man behöver träna AI-motorn på att känna igen olika typer, färger, former och raser och utöver det, olika typer av utrustning, så som träns med olika nogrimmor, bett, bettlösa varianter, grimmor och andra huvudlag, fortsätter Karin Lindell. 

  Samtidigt har verktyget en del begränsningar säger Karin Lindell.
  – Det analyserar inte hur väl hästen arbetar med sin kropp eller hur bra form den går i, det vi objektivt mäter är huvudets position i förhållande till lodplanet och där bör hästen gå med huvudet strax framför lod enligt FEI:s riktlinjer och den senaste forskningen.

  Utvecklat sitsanalys

  Ridesum har sedan starten för fem år sedan fokuserat på att använda teknik för att hjälpa ridsportens utövare på olika sätt. I höstas lanserades bland annat AI-baserad sitsanalys och mer nyheter är på gång. 
  – AI-tekniken kan hjälpa sporten att bli mer objektiv och rättvis när det till exempel kommer till bedömning på tävlingar, säger Karin Lindell.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden