Fälttävlan
11 september 2016 16:54

Årets första Breedersvinnare korade

Under sensommarens hetaste helg levererade landets framtidshopp i fälttävlan. Bland höjdpunkterna fanns en tia för Linda Algotssons Aramis i 5-årsterrängen och revansch för förra årets tvåa Agaton V som nu tog steget upp till 6-årsguld med Malin Josefsson.

Årets första Breedersvinnare korade
Lika terrängglada båda två – vinnarna Linda Algotsson och tiopoängaren Aramis. LottaPictures AB

Om en månad är det dags för Breeders Trophy i hoppning och dressyr, men som så många gånger förr var fälttävlan först ut. I sensommarvärmen korades fyra vinnare i Breeders Trophy och öppna championatet. I 5- och 6-årsklassen tog samma häst bägge titlarna, medan det bland 4-åringarna blev två segrare.


Etta i Breeders och två i öppna blev facit för ”Kakan”.

Box Cayenne (SWB, sto, e Cuper-Cardento, uppf/äg Therese Örup) reds till Breeders Trophy-seger bland de yngsta med Ruth Lundberg på 32 poäng. Uppfödare och ägare Therese Örup såg förra året sin Box Leo vinna 5-årsfinalen och nu kunde hon åter njuta av en seger.
– Vi vet att det finns kvalité hos ”Kakan” men sedan gäller det att allt stämmer på tävling också – alla kan ju ha bra och mindre bra dagar. Det här gjorde hon riktigt fint, säger Therese Örup och ger samtidigt Ruth en stor eloge för jobbet hon har gjort sedan i vintras med Box Cayenne.


Therese Viklund trivs på Nyströms hästar och idag blev det vinst i öppna championatet med Hermanus.

I det öppna championatet vann Hermanus (DWB, val, e Don Olymbrio-Danzas, uppf Lena Nyström, äg Lennart Nyström Hästuppfödning). Precis som flera Nyström-hästar rids han framgångsrikt av Therese Viklund, som Lena öser beröm över. 32,5 poäng blev vinnarsiffran.
– Det är så otroligt roligt med vinsten och jag är väldigt glad att han såldes till min mamma som föl så att han är kvar inom familjen, säger den stolta uppfödaren som följde sina ekipage online från semestern i Schweiz.


Vesica blev BT-tvåa. Hon är ett år äldre än sina 5-årskonkurrenter då hon har hunnit bli mor till  förra årets vinnare i sydsvenska fölchampionatet, Vesicula e Totilas-Ampere.

Lena Nyström berättar vidare att Hermanus måhända aldrig har varit någon skönhet, men att han är desto bättre på många andra vis och spås en lovande framtid av teamet. Likaså tror de mycket på Vesica (SWB, sto, e Ampere-Wolkentanz, uppf/äg Lena Nyström) som Therese red till en silverplats i 5-åringarnas Breeders idag.

Vinnarduon Aramis och Linda.

Storsegraren bland 5-åringarna var Aramis (SWB, val, e Cartier-Alpen Fürst, uppf Eva och Bo Pettersson, äg Linda Algotsson). ”Vi är överens om att det inte finns något mer att önska – det är fantastiskt fin häst” lät det ut högtalarna när Aramis tillsammans med sin femfaldiga OS-ryttare fick en välförtjänt och prestigefylld tiopoängare i terrängen av Jan Jönsson och Staffan Lidbeck som dömde 4- och 5-åringarna.  Slutsumman blev 36,5.
– Som högst har jag fått 9,8 en gång när jag red Bundeschampionatet för ett tiotal år sedan, men en tia har jag aldrig fått. Jag vet ju hur fantastisk Aramis känns, så det är härligt att få svart på vitt att det ser lika bra ut som det känns, säger Linda om den fina tian.

Aramis är född på Öland, inte långt från Linda alltså, och Eva och Bo Pettersson lämnade honom hos Linda för utbildning. Ett tag senare slog hon till och köpte talangen.
– Aramis bara älskar terrängen. Varje gång vi kommer ut i terrängen är det som ett stort wow och det gör mig lika glad varje gång.


Dantino B (MECKL, val, e D’Olympic-Quintender, uppf Andreas Brandt, äg Venusta AB) kom tvåa i öppna championatet för 5-åringar med Erika Sjöström.


Agaton V är skånskfödd, men bor med sin veterinärstuderande ryttare i Uppsala.

Även i 6-årsklassen vann samma häst både Breeders Trophy och öppna championatet. Agaton V (SWB, val, e Jaguar Mail-Irco Mena, uppf /äg Miki och Per Josefsson) är en riktigt familjeprodukt och reds till vinsten av Malin Josefsson som var flitigt igång under championatet. Förra året var Agaton V tvåa precis efter ovan nämnda Box Leo, men i år kunde inget stoppa ekipaget från seger. Dressyr på 73,7 procent gav 39,5 straff och med felfri banhoppning och terräng var guldet säkrat.
– Nu har han varit placerad här som 4-, 5- och 6-åring och det är ju fantastiskt roligt, säger Miki Josefsson.

Malin Josefsson, som ligger bakom utbildning och tävling, beskriver  leende honom som en ”typisk brun valack”.
– Han är ingen man lägger märke till först, men han är jämn i allt och det är hans stora styrka. Jag tror att han har obegränsad kapacitet och vi planerar att behålla honom, säger Malin om silverhästen som nu blev guldhästen.


Josefsson-trion Agaton V (med rejält mycket bling!), Malin och Miki. Foto: Madeleine von Koch

Resulat

Längre intervjuer och mer bilder finns i nästa nummer av Ridsport som landar i butik och brevlådor på torsdag.

Foto: Lottapictures
Text: Madeleine von Koch

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden