Ridsport åsikt
12 april 2019 14:47

”Arrangörerna uppfyller de krav som finns på denna nivå”

Svar på öppet brevI mars publicerade Ridsport ett öppet brev där insändarskribenten menade att flera av arrangörerna av kvalen till ungdomscuperna inte når upp till önskad standard. Här svarar representanter från förbundet och GHS på brevet.

”Arrangörerna uppfyller de krav som finns på denna nivå”
"Våra arrangörer svarar väl upp mot de krav som rimligen kan ställas på deras arrangemang", står det i svaret på det öppna brevet. Arkivbild: Roland Thunholm

Svar på öppet brev (länk)

Under många år har ungdomscuperna i hoppning ordnats i samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och Gothenburg Horse Show. De är mycket värdefulla arrangemang för de yngre i sin strävan att bli fullgoda seniorryttare på högsta nivå och ger ungdomsryttare och juniorer chansen att tävla på en internationell arena under finalmeetinget Gothenburg Horse Show.

Vägen till finalen speglar förhållandena på svenska hopptävlingar på hög nationell nivå. Ungdomscuperna är vinterevenemang och ska omfatta större delen av landet. Fördelningen av tävlingsplatserna avgörs av geografi, tidpunkt och kvaliteten på tävlingsplatserna. En viss cirkulation över tid mellan arrangörer är önskvärd.

Det är vår uppfattning att de arrangörer som fått förtroendet att arrangera ungdomscuper, de är svårklassarrangörer sedan länge, väl uppfyller de krav som finns på denna nivå. Ett exempel är att årets arrangör av inomhus-SM, Södertälje RK, hade 100 starter i svår klass i december 2018 med ett framhoppningsridhus och ingen separat yta för framridning. Enligt överdomaren Unni Gustafssons
överdomarrapport uttryckte ryttarrepresentanten Malin Baryard saken så här i sitt omdöme: ”Tycker SRK är mycket bra ur svenska mått…Roligt att SRK har SM nästa år”.

Vi arbetar alla tillsammans med att ge alla ryttare så bra förutsättningar som möjligt. Goda möjligheter till framridning är en väsentlig del i detta. Men att begränsa tävlingsplatserna till de med tre ridhus skulle göra att endast fem arrangörer som har tävlingar på svårklassnivå inom den aktuella perioden kan komma i fråga – ingen norr om Skövde.

I utbildningen till elitryttare på allra högsta nivå ingår att på ett positivt, konstruktivt och optimalt sätt kunna hantera olika förhållanden i både förberedelser och genomförande – precis som majoriteten av de svenska svårklassryttarna gör.

Våra arrangörer svarar väl upp mot de krav som rimligen kan ställas på deras
arrangemang. Att vädret och den svenska hösten/vintern ibland ställer till det är tyvärr inget som går att planera bort, utan är en realitet att förhålla sig till på plats.

Vi tackar varmt för synpunkterna, tar dem till oss och ser fram emot att erbjuda ryttarna i ungdomscuperna fortsatt goda förhållanden hos våra nationella svårklassarrangörer.

Jonas Holmberg, Ordförande hoppkommittén, Svenska Ridsportförbundet
Tomas Torgersen, Event director, Gothenburg Horse Show
Robert Solin, Nationell samordnare hoppning Svenska Ridsportförbundet

Öppet brev

till SvRF

Det öppna brev som publicerades den 22 mars 2019 på Ridsports webb:

Öppet brev till Svenska Ridsportförbundet:

”Tycker ni att vi har värdiga tävlingsplatser till ungdomskvalen i hoppning?
Ett förslag från ryttare och föräldrar i syfte att höja kvalitén på tävlingsplatserna och kvalen till Scandinavium.

Ridsportförbundet med stöd av sponsorer driver sedan många år mycket uppskattade kvalserier som är attraktiva att delta i för våra duktiga ungdomsryttare. Under vinterhalvåret går sex deltävlingar för att kvalificera sig till finalerna i Scandinavium. Dessa tävlingar har många av våra unga ryttare i sin tävlingsplanering, för att kämpa för de åtråvärda finalplatserna.

Det är viktigt att skilja på funktionärernas arbete och anläggningens förutsättningar. Jag kan inte nog understryka den stora tacksamhet vi alla har för de funktionärer som ställer upp och arrangerar tävlingar, outtröttligt från morgon till kväll. De är alla fantastiska.

Men trots alla frivilliga entusiaster håller tyvärr inte alla tävlingsplatser den standard man kan tycka vara nödvändigt för att genomföra en tävling med medelsvåra till svåra hoppklasser. Lotta Björe beskrev väldigt målande i krönika i Tidningen Ridsport (22 november 2018) om hur olyckligt det är att ha tävlingar på platser som inte kan erbjuda en kvalitativ framridning, och vilka negativa konsekvenser detta har för våra ryttare och hästar.

Jag kan ha missat, men har inte sett någon replik från Ridsportförbundet som försvarar val av tävlingsplatser som Södertälje, Karlshamn och Högbo, där anläggningarna endast har ett ridhus att värma upp i, där alla måste rida och hoppa fram i ett och samma varv då utebana inte finns eller ligger begravda i vatten eller snö. Förutsättningarna för våra ryttare att förbereda sig är inte optimala, vi är alla rörande överens om detta.

Under seriens gång har vi även haft kval på Grevagården, i Helsingborg och i Borås som däremot är exempel på anläggningar som har två arenor under tak att värma upp i. Det ger en helt annan möjlighet för ekipagen att värma upp på ett adekvat sätt och komma in på banan så väl förberedda som möjligt.

Vi är många föräldrar och ryttare som har diskuterat denna fråga under vinterns tävlingar. Det finns självklart en förståelse för att planering är en utmaning. Vi föreslår att denna serie av kvaltävlingar som är en av de mest prestigefulla vi har för ungdomsryttarna, också ska gå av stapeln på sex tävlingsplatser vars anläggningar är värdiga nivån på tävlingen och dess sponsor.

Utöver Borås, Helsingborg och Grevagården, finns platser som till exempel Flyinge, Strömsholm och Kungsbacka som kan erbjuda bra förutsättningar. Kan man dessutom få en bättre spridning på vårens kval är detta ytterligare ett plus.

Det är vår förhoppning att Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté tar till sig dessa synpunkter och ser förslaget som konstruktivt. Vi är många som ser fram emot en positiv kommentar från Förbundet.”

För våra ungdomsryttare och föräldrar,
Anna Rundcrantz

Detta är en insändare – en text där skribenten själv står för åsikterna.


Hoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg har svarat skribentent att brevet har tagits emot och att det är på dagordningen inför kommitténs nästa möte.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden