Hoppning
11 januari 22:02

Årsdebut och nya bekantskaper i Basel

InternationelltPå torsdagen inleddes världscupmeetinget i Basel, en tävling som brukar locka flera svenskar - så även i år. Henrik von Eckermann vann huvudklassen förra året och nu är han på plats med en årsdebuterande King Edward. Peder Fredricson har med sig en ny bekantskap, som han tagit över från en landslagskollega.

Årsdebut och nya bekantskaper i Basel
Henrik von Eckermann och King Edward på väg mot världscupsegern i Basel 2023. Foto: FEI/Stefan Lafrentz

Henrik von Eckermann vann världscupen i Basel förra året, och när det nu är dags för King Edward att göra sin första världscupstart under säsongen 2023/2024 – och även årets första start – blir det på den schweiziska tävlingsplatsen.

Henrik von Eckermann har sällskap av Peder Fredricson, Angelica Augustsson Zanotelli och Erica Swartz Ryan i de femstjärniga klasserna.

King Edward var felfri i torsdagens uppvärmning över 1,40-hinder, en klass där även Alcapone des Carmille hoppade felfritt – nu med Peder Fredricson i sadeln. Valacken har under flera år ridits av Angelie von Essen och tillsammans gjorde de sin senaste start i Madrid i november. Ekipaget ingick i landslaget 2023 och även 2024 fanns de med i A-truppen, men i Basel tävlas nu Diamant de Semilly-sonen – som ägs av Sylve Söderstrand och John Österdahl – av Peder.

Flera topplaceringar för von Eckermann

Torsdagen innehöll hela tre femstjärniga klasser, med svenska placeringar i tidshoppningarna i 1,45 och kvällens 1,50. Calizi såg till att von Eckermann hamnade på pallen som trea i 1,45, där även Erica Swartz Ryan var placerad sjua med Madonna.

I 1,50 var världsettan snabb och felfri med kvicka Iliana, men ledningen fick de inte behålla någon längre stund – tyske Hans-Dieter Dreher fick till en runda med idel framåtlägen i sadeln på Cous Cous 3 och tog hem segern före von Eckermann.

Erica Swartz Ryan höll sig väl framme även i 1,50, då hon hoppade hem den sista placeringen som felfri tolva med 10-årige Cavicii Z.

Redan på fredagskvällen är det dags för Grand Prix, medan helgens höjdpunkt på hoppsidan är söndagens världscup – klassen drar igång 14.15 och sänds i SVT Play.

Start- och resultatlistor
Aktuell ställning i världscupen
Deltagarlista för samtliga grenar i Basel

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden