Avelsnyheter
23 maj 2020 18:17
Ridsportplus

ASRP i gungning – AVN har hoppat av

StormigtStora samarbetssvårigheter i styrelsen har satt hela ASRP i gungning. Nu har två av tre personer lämnat AVN på grund av en schism med avelsrådet samtidigt som årsmötet har fått skjutas upp på grund av coronakrisen. "Det är verkligen ett dödläge", säger uppfödaren och styrelseledamoten Gustaf Johansson.

ASRP i gungning – AVN har hoppat av
XTop Hästak blev bruksprovsvinnare 2019. XTop har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har enligt uppgift varit stökigt i ASRP, Avelsföreningen Svensk Ridponny, under en längre tid med interna intressekonflikter och bråk i styrelsen. Den årliga uppdateringen av plan och riktlinjer har varit svår att få till, vilket har lett till paniklösningar för att kunna hålla Jordbruksverkets deadline. Och nu har dessutom en schism mellan avelsrådet med ordförande Malin Myrman i spetsen och avelsvärderingsnämnden lett till att Hans Wallemyr och Viveka Karlestrand lämnat AVN med omedelbar verkan. Kvar är endast veterinären Malena Behring.

    – Styrelsen har stora samarbetssvårigheter, det är en grupp människor som inte fungerar tillfredsställande tillsammans, och jag tror inte att det finns någon i styrelsen som inte delar min uppfattning. Det allvarligaste just nu är att vi inte har någon avelsvärderingsnämnd, säger styrelseledamoten och uppfödaren Gustaf Johansson, som kom in i ASRP för två år sedan.

    – Min förhoppning är att knutarna ska kunna lösas vid ett årsmöte, där vi kan få in lite friskt blod och få en nytändning. Men på grund av coronan vet vi inte när det kan bli av. Just nu är det verkligen ett dödläge, menar Gustaf Johansson som själv ställer sig tveksam till att fortsätta i föreningen under rådande omständigheter.

    Meningsskiljaktigheter

    Avelsrådets roll är att ta fram underlag och fakta medan avelsvärderingsnämnden sköter själva avelsvärderingen. Malin Myrman är ordförande i avelsrådet som även består av Eva Gustafsson och Elise Fredriksson. Vid en genomgång av tidigare och aktuella avelsvärderingar har avelsrådet haft synpunkter som man framfört till avelsvärderingsnämnden och det har inte fallit god jord, förklarar Malin Myrman för Ridsport.
    – Det handlar främst om höjningen av en hingst, fram till dess har vi haft en väldigt bra dialog. Vi i avelsrådet tycker att den har gjort sig förtjänt av en höjning, men AVN ville inte höja. Har man tidigare släppt igenom en hingst på liknande sätt, kan man inte diskriminera en annan, menar hon och likställer det med myndighetsutövning.

    – Problemet är att föreningen har ett pågående arbete med reglementet, som de aldrig riktigt kommer i mål med. Och under tiden måste man följa det gamla reglementet, annars blir det en ohållbar situation, säger Hans Wallemyr om saken.

    – Vi är vana att arbeta rätt så självständigt och här har inte det fungerat. Då behöver man inte ha någon avelsvärderingsnämnd, utan kan istället bara ta in domare som dömer. Det här är inget dramatiskt, vi har inte stått och skällt på varandra, men till slut kände vi bara att det fick vara nog, fortsätter han.

    ”Hoppades på lite högre i tak”

    – Det är fel att säga att jag är starkt kritisk, jag har full förståelse för att det här handlar om ideella krafter och att man ska orka få den ordning och struktur som behövs. Men när det blir för lite sådant, då går det inte längre, fortsätter Hans Wallemyr.

    Malin Myrman berättar att hon lagt fram ett förslag till ett omarbetat reglemente, men att styrelsen i november fattade beslut om att inte gå vidare med förslaget.
    – Mitt uppdrag som avelsrådets ordförande är att driva aveln framåt och samtidigt upprätthålla medlemmarnas förtroende, men det blir svårt när förbättringar innebär att man måste påtala fel som skett historiskt och då upplevs som besvärlig. Det blir mer prestige än resultat då. Med tanke på hur det har stormat runt ASRP i flera år, hade jag en förhoppning om att det var lite högre i tak.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden