Sverige
22 oktober 2020 19:30
Ridsportplus

Asterix fastnade i eltråden – höll på att förblöda

DramatikElvira Rosenberg hade inte ens haft Asterix i två veckor när valacken fastnade illa i hagtråden. Blodet pumpade ur kroppen, men tack vare snabba insatser räddades han till livet. Framtiden som mästerskapshäst i fälttävlan är dock högst osäker. "Det är både ett trauma och en sorg", säger mamma Anna Rosenberg.

Asterix fastnade i eltråden – höll på att förblöda
Asterix i sin sjukhage. Värst var skadorna på vänster bakben. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det var en granne som ringde och sa att det låg en häst i hagen och blödde kraftigt. Jag ringde Elvira och sa till henne att genast gå ut och titta, sedan skrek hon bara rätt ut, berättar Anna Rosenberg, som var på jobbet när det hände.

Detta var i början av juni, en kort tid efter att familjen Rosenberg fått hem 5-årige valacken Kallistos (KWPN val f-15 e Cardento-Silvio II), alias ”Asterix”, som blivande mästerskapshäst till Elvira som rider fälttävlan på högsta nivå. I ett slag förändrades allt.

Hagarna på familjens gård utanför Kungsbacka är omgärdade av stabila trästaket med noga monterad eltråd, men på något sätt hade Asterix ändå lyckats fastna. När grannen såg honom ligga på marken hade han dock kommit loss från tråden.
– Tråden hade aldrig gått av annars, det är ju ett rep tjockt som ett lillfinger. Egentligen är det obegripligt hur han kunde fastna, det var bara en centimeter mellan staketet och tråden, fortsätter Anna.

I kampen mot eltråden trasade Asterix sönder sina bakben, särskilt det vänstra, och slet upp en artärblödning – som gjorde att blodet pulserade ut i snabb takt när Elvira fann sin vän på marken. Anna sa till Elvira att springa in i stallet och hämta lindor som hon kunde dra åt runt benet för att stoppa den kraftiga blödningen.

”Det är bara slamsor, mamma”, sa Elvira i luren och frös till ett ögonblick innan hon gjorde som Anna sa.
– Elvira har svårt att se blod, men hon löste det, säger Anna.

Stor blodförlust

Samtidigt försökte Anna få kontakt med en veterinär och ta sig hem från jobbet som chef för ambulansen i Kungsbacka, dit hon hade cyklat på morgonen. Som tur är ligger Kungsbacka Hästklinik bara några kilometer från familjens gård, och på vägen hem fick Anna med sig en veterinär. Med gemensamma krafter lyckades de få stopp på blödningen, och med hjälp av grannbonden kunde de få upp Asterix på benen och in i familjens transport.

Efter ett snabbt stopp och en ännu snabbare röntgen på Kungsbacka Hästklinik kunde de konstatera att inget var brutet innan färden gick vidare mot hästkliniken i Slöinge. Ett blodprov visade att Asterix hade förlorat mycket blod, och när de väl kom fram till Slöinge tio mil senare kollapsade han. Slutligen opererades han i flera timmar medan veterinärerna försökte lappa ihop hans sargade ben.
– Sträcksenan var av på två ställen, de fick dra ihop den för att kunna sy. Dessutom var det en del mjukdelsskador. Det har varit mycket läkemedel, bandagebyten och tempningar, säger Anna.

Asterix har först fått stå på box, ”han blir för vild annars”, och sedan fått komma ut i sjukhage. Han har även fått stötvågsbehandling. Såren har läkt bra och senan såg bättre ut än förväntat vid första ultraljudet, berättar Anna.
– Är det någon sena som ska gå av så är det väl sträcksenan, men det är egentligen ingen som vet hur det blir i framtiden.

Photo-2020-06-25-12-08-12
Det har bokstavligen varit mycket blod, svett och tårar under resans gång. Foto: Privat
Photo-2020-06-25-12-08-21
Asterix tycks själv vara vid gott mod. Foto: Privat
Photo-2020-08-04-21-26-26
Stötvågsbehandlingen hoppas man ska göra nytta. Foto: Privat

Hoppas att det ska läka bra

Efter att ha rört sig utan hälta i sjukhagen blev det dock ett bakslag vid det uppföljande ultraljudet. Senan hade inte läkt som den ska och en skada på benhinnan upptäcktes. Efter det har rehabiliteringen sakta men säkert fortsatt med skrittmotion, och Elvira har även fått komma upp i sadeln. Nu är det även lite trav som gäller fram till nästa återbesök innan jul. Men fortsättningen är som sagt oviss.

– Det är verkligen jättetråkigt. Vi köpte en häst som man tror mycket på, som skulle bli Elviras tävlingshäst, och så hinner vi ha honom i tio dagar innan han blir svårt skadad, säger Anna.

– Elvira hann göra en dressyrträning och vi var även i Hermanstorp med honom. Asterix är hopphäst från början, men hoppade jättetrevligt på terränghindren. Det här var hennes framtidsstjärna.

Hur har Elvira tagit det som hände?
– Först är det ett trauma och sedan en sorg. Det här var det man hade trott och hoppats på. Hon såg fram emot att ta med Asterix när de andra rider sina unghästar, och det blir en sorg när det inte blir som man tänkt sig.

– Nu hoppas vi ju att det ska läka bra, men om han kan gå fälttävlan är det ingen som vet. Veterinären säger att det kan gå bra att hoppa när det handlar om sträcksenan, men han får ju inte ha en rörelsestörning om han ska kunna gå dressyren. Och frågan är om han kommer klara påfrestningarna som är i terrängen.

Photo-2020-06-25-12-07-54
Elvira Rosenberg och Asterix precis innan den tragiska olyckan. Foto: Privat
190825 Elvira Rosenberg Guy Foto Ph
Elvira Rosenberg och hästen Guy blev svenska juniormästare i fälttävlan 2019. Foto: Pernilla Hägg
Annaochelvira
Elvira och mamma Anna i Hermanstorp tidigare i höst. Foto: Privat

Har säkrat hagtråden

Skräcken över att det ska hända något liknande igen finns där, och det första Anna gjorde efter olyckan var att säkra upp hagtråden. Genom att sätta dit ”säkerhetsclips” på eltråden har hon sett till att den går av om någon häst skulle fastna i den.
– Vad jag har förstått är det inte alls ovanlig att hästar skadar sig på tråden, och det vill jag verkligen inte ska hända våra hästar igen. På ett sätt anklagar jag mig själv och undrar varför jag inte hade sett till så att tråden kunde lösa ut innan. Vi har haft hästar där i många år och det har aldrig hänt något, men det är ju ett ögonblicksverk, säger Anna.

– Det är ändå tur att han lever och att det hände på dagtid, så att våra grannar såg det. Hade det hänt på natten tror jag inte att han hade levt idag.

Elvira har även hästen Guy (val f-11 Carambole-Acolord, uppf H. Olthoof, äg Anna Rosenberg), med vilken hon tog en tiondeplats i den tvåstjärniga klassen i samband med Segersjödagarna i augusti. Hon hyser en stilla förhoppning om att Asterix ska komma tillbaka.
– Det var hemskt att hitta sin fina häst skadad i hagen, men det går ju inte att skydda dem från allt. Jag tror inte heller det är fel att en unghäst får lite mer tid.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden