Dressyr
5 augusti 2022 08:32
Ridsportplus

”Att börja om med nya hästar är det bästa jag vet”

I stallet Isabell Werth pensionerade sin tidigare världsetta Weihegold OLD i våras – men sörjer inte.
– Det är alltid en fantastisk känsla att få börja med en ny generation av hästar. Vi pratar med Isabell om de hästar hon jobbar med just nu.

”Att börja om med nya hästar är det bästa jag vet”
Isabell Werth med sin nya supertalang, det 10-åriga stoet Superb, som redan har segrar på Grand Prix-nivå. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

–Mina två ”damer” Bella Rose och Weihegold OLD har hållit mig på topp väldigt länge nu men, det är dags att pensionera båda och så har det blivit. Det gör mig faktiskt rätt exalterad över chansen att få börja om med nya hästar, jag har gjort det flera gånger förut och det är bland det bästa jag vet. För mig är det spännande att se om jag kan göra det igen, komma hela vägen till toppen med nya hästar, säger Isabell Werth.

Den som står i närmast i tur att ta över stafettpinnen är DSP Quantaz, från Victoria Max-Theurer, respektive Emilio.
– DSP Quantaz är den som blir min första häst till mästerskapen i år, säger Isabell.

Emilio har varit borta från tävlande under vintern på grund av en mindre skada, en liten störning som knappt märktes till en början men sedan gav känningar. Just nu är den store valacken i återuppbyggnadsträning och Emilio blir andrahästen i årets tävlingsplan.

Det finns även en 8-åring hemma i stallet som heter Joshua, och som Isabell beskriver som av helt enastående kvalitet. Han är jättestor, men gör alla GP-rörelser.

Livsfarligt att åka till Helgstrand

Vid sidan om tävlandet med de etablerade hästarna har Isabell tillsammans med sin ständiga sponsor och i det närmaste familjemedlem Madeleine Winter Schulze köpt ett antal yngre hästar. Inköpsturen gick till dressyrvärldens stora försäljningshub Helgstrand Dressage och där blev det dessutom en bytesaffär med skimmelhingsten Belantis DSP (e Benetton Dream).
– Det är livsfarligt att åka till Andreas Helgstrand. Vi var där för att köpa EN häst och vad händer – vi kommer hem med två.

En av nyinköpen var 7-årige So Unique (se ruta), som är klar för lilla rundan.

Den andra hästen var hingsten Majestic Taonga ”Theo” (KWPN f -17 e Glock’s Toto Jr u Jamsession Taonga e Jazz, uppf Stal 104 BV Willeke Bos, äg Madeleine Winter-Schulze) .
– Theo är otroligt begåvad men bara fem år så det är än så länge tidigt att sia om hur bra han kan bli. Men allt finns på plats hos honom, säger Isabell.

Jag känner stor tillförsikt i hästarnas kapacitet och talang.

Hennes högra hand och assistent sedan många år, Merry Ingensand från Irland, sa direkt att ”han blir en ny Weihe för han har lika säker takt som en metronom, precis som hon har”.
– Han är fortfarande hingst och betäcker för närvarande. Jag har aldrig letat häst och försökt hitta någon som liknar mina tidigare topphästar, jag är inte intresserad av att hitta kopior, bara nya original, säger Isabell.

Hon tittar inte på stam i första hand utan ser till varje individs egenskaper. På en vuxen häst är det andra egenskaper som går före än på en unghäst.

Föder upp egna hästar

Isabell har sedan några år fött upp egna hästar på sin och familjens gård i Rheinberg. De har en hel del hagmark och hon har alla sina tidigare hästar på bete där, liksom några få ston. Precis som hon är ytterst selektiv med att ta in hästar i träning är Isabell inte mindre kritisk till sina egna försök som uppfödare.
– Hittills har det blivit två till tre som är intressanta men än så länge inte någon som jag anser har kvalitéer för att vara en mästerskapshäst. Jag har ett sto efter Belantis som är trevlig, sedan finns det två till efter De Beau (Old f -14 e De Niro-Sandro Hit) och två efter Valdiviani (Hann f -16 e Veneno–Fidertanz). De här är ju alla väldigt unga så vi får se, det är lite tidigt med dem. Rent generellt sett är mina yngre uppfödningar bättre än de tidigare för jag har lärt mig mer vad som passar till de ston jag har. Inom två-tre år vet jag mer, säger hon.

Det är smått unikt att kunna ta en egen uppfödning hela vägen till ett mästerskap och Isabell uttalar det inte som en dröm, hon är allt för realistiskt lagd för det.
– Det vore något helt speciellt att ta fram en häst jag själv fött upp. Den enda jag vet som tävlat på högre nivå med en egen uppfödning är Wolfram Wittig i tyska mäterskapen.

Det vore något helt speciellt att ta fram en häst jag själv fött upp.

Werths grundplan för VM i Herning i augusti är DSP Quantaz med Emilio som back-up, men det märks att det finns en lockelse i att Superb kanske är framme på rätt nivå. I år kommer hon att lägga mycket tid på att arbeta med ”Joshi” och So Unique.
– Det går så fort, snart är det dags för OS i Paris, säger hon med en blinkning.
– Jag känner att jag har ett knippe otroligt begåvade hästar att ta mig an de kommande åren. Nu har jag dessutom tid att göra jobbet. För mig har det trots allt inte handlat om tävlingarna utan om resan med att utbilda en häst och sedan se hur långt det bär. Vi får se hur konkurrenskraftiga vi är till slut, jag känner stor tillförsikt i hästarnas kapacitet och talang.

Isabell Werth lär inte lägga stövlarna på hyllan i första taget och frackarna lär hänga med de också.

Fakta

Framtidshästarna – de stora löftena enligt Isabell Werth

Superb2
Superb Foto: Lars Lewandowski

Superb – ”Super-B”

Hann sto f -12 e Surprice u Dido e Donautanz, uppf Marion Gabel, äg Madeleine Winter-Schulze.

Första gången Isabell Werth visade upp Superb var under Global Dressage Forum, GDF, 2016 på Hof Kasselmann i Hagen. Stoet köptes som 3-åring på Verdenauktionen och när hon visades upp på GDF var hon precis fyra år och hade varit i Isabells träning under ett år.
– Jag var omedelbart helt begeistrad av hennes elasticitet och karisma, berättade Isabell då.
– En av hennes bästa egenskaper är att hon alltid behåller sin takt i alla gångarter. Som helt ung ville hon gärna för mycket, så vi har fått lägga vikt på att ta det långsamt och korrekt.

Superb har tävlat i Hagen, Mannheim och Weisbaden i år, med två segrar och två andraplatser i GP-klasser.

Stoet kallas Super-B för att hon har så lätt för alla Grand Prix-rörelser.
– Det har hon haft hela tiden, hon gör passage, piaff och piruetter hur lätt som helst och dessutom är hennes grundgångarter så bra. Hennes ökade trav och galopp kommer ingen kunna klaga på, eftersom en del har haft mycket åsikter om både Weihes och Bellas ökningar, nu ska det väl bli bra även för dem.

Joshua1
Joshua Foto: Lars Lewandowski

Joshua

KWPN valack f -14 e Sezuan u Flieka e Glock’s Voice, uppf M Miltenburg/H Jacobs/Egbert Schep, äg Madeleine Winter-Schulze.

– Joshua är redo för alla Grand Prix-rörelser, han har mycket temperament och är jättestor, redan 1,85 eller till och med 1,86 över manken. Han är rent av gigantisk, men väldigt atletisk och flexibel i kroppen, säger Isabell Werth.

Hon beskriver Joshua som motiverad och arbetsvillig.
 – Jag red honom i en Prix S:t Georges i lilla rundan i Ankum och i Hagen med bra resultat. Det här är en häst som, om han förblir frisk och sund, kommer att vara helt enastående – i en klass för sig.

So_uniquekclimg_2596
So Unique Foto: Arnd Bronkhorst

So Unique – ”Ziggy”

Rhein valack f -15 e Sezuan u Daiquiri u Donnerhall, uppf Wilhelm Klausing, äg Madeleine Winter-Schulze.

Finalist i Bundeschampionatet som 5-åring, segrare som 3-åring, segrare i 4-årsklassen på unghäst-VM.
– Tidigare i år köpte vi 7-åriga So Unique som är på väg ut i lilla rundan, han är väldigt vacker och begåvad. När vi tittade på honom var han redan kastrerad, jag vet faktiskt inte varför, för mig är det inget problem med en hingst. Nu har han varit i mitt stall i snart tre månader (reds anm: maj 2022 ), det är verkligen en häst jag älskar.
– När jag såg honom som unghäst kände jag alltid att ”den där har inte tillräckligt mycket energi”, men Andreas Helgstrand övertygade mig om att jag borde titta närmare och prova honom.

Fakta

De etablerade stjärnorna

Dspquantas1
DSP Quantaz Foto: FEI/Libby Law

DSP Quantaz

DSP valack f -10 e Quaterback u Piroschka e Hohenstein, uppf Kathrin Damm, äg Madeleine Winter-Schulze och Victoria Max-Theurer.

Emilio1
Emilio Foto: FEI/Daniel Kaiser

Emilio

Westf valack f -06 e Ehrenpreis u Celina e Casir ox, uppf Heinrich och Wilhelm Strunk, Madeleine Winter-Schulze och Isabell Werth.

Kommer från samma stolinje som Bella Rose, Westfalen stam 449.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden