Hoppning
21 september 2016 09:51

Auktionsdags för SFN Zenith

Idag auktioneras en av hoppvärldens mest kända hästar ut. SFN Zenith och hans fem stallkamrater går under klubban i en nätbaserad auktion. Vid 14-tiden idag ska den virtuella hammaren knacka i bordet för Jeroen Dubbeldams mästerskapspartner.

Auktionsdags för SFN Zenith
Den 12-årige SFN Zenith N.O.P går under klubban idag. Här med Jeroen Dubbeldam vid hästbesiktningen inför VM-finalen 2014 där de tog guld tillsammans. Kim C Lundin kim@witnet.se

Den holländska SFN-stiftelsen skapades för att ge landets bästa ryttare möjlighet att behålla topphästar över mästerskap men också för att ge avkastning till sina investerare. Planen har alltid varit att hästarna skulle säljas, tidigare har flera sålts för stora pengar men det har varit hårt för ryttarna.

Jeroen Dubbeldam, OS-, VM- och EM-guldmedaljör varav de två senaste med SFN Zenith, har varit klar över villkoren från början. Det gör det inte lättare. Redan i våras när han besökte Flyinge för sin clinic märktes känslorna av. Att släppa sitt geni Zenith blir inte lätt.

Till holländska Horses.nl /Paardenkrant sa han i måndags att han fortfarande hoppas på att någon köper Zenith och låter honom rida.
– Jag vill inte be, jag är oavsett vad som händer inte färdig med elitsporten utan satsar vidare, menade han.

Jacob Melissen, fotograf och mediaman i Holland, har varit med och grundat SFN. Han uttalade till holländska tv-media att han inte har ett hum om hur mycket Zenith kan säljas för.

Auktionskollektionen

Auktionen arrangeras av BVA Auctions och drivs som en e-auktion. När villkoren synas lite mer så går det att lägga bud på plats på kontoret i Holland. Men det är inte vem som helst som kan ge sig in i budgivningen – undantag för redan etablerade kända kunder till auktionshuset såklart. För att överhuvudtaget bjuda i auktionen gäller det att ställa ut en bankgaranti på 50 000 euro, strax under en halv miljon kronor. Vill du dessutom bjuda på Zenith ska den jackas upp till 250 000 euro. Inga bud lägre än 500 000 euro accepteras för Zenith och Aquila SFN. Att få bud ligger online fram till sista dagen har säkert sina skäl. Den exklusiva klick köpare till de här hästarna vill säkert inte visa korten för tidigt.

Auktionen avslutas vid 14-tiden och vi kommer så snart det är möjligt att rapportera om hur det gått.

Auktionslista med online-bud (obs kan komma att stängas för offentlig visning)

Hästar med härstamning och meriter

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden